Kolumne 03. ožujka 2018.

Pastéis de Nata - okusi koje sam donio iz Portugala

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što nam je u svom putopisu otkrio što je sve finog isprobao u Portu i Lisabonu, Sweety nam donosi recept za omiljenu portugalsku slasticu.

S obzirom na to da mi je Pastéis postao lagana opsesija odlučio sam napraviti svoju verziju. Problem mi je svakako bio pronaći idealni recept jer svi recepti koje sam pronašao su bili različiti po pitanju omjera sastojaka omjera, pa čak i postupka.

 

Možda vas zanima... Gastro putopis: Kako sam pojeo Portugal Kolumne

 

Na kraju sam se odlučio izvući neku sredinu iz svega i složio svoj recept koji se pokazao iznimno uspješan.

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
 

Sporo pečeni svinjski vrat i pikantna salsa Možda vas zanima... Vikendom: Sporo pečeni svinjski vrat i pikantna salsa Kolumne Možda vas zanima... Lažna kremšnita - moderna inačica popularnog klasika Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Sastojci za 12 Pastéis de Nata:

  • 250+50 ml mlijeka
  • 150 g šećera (ako želite slađe slobodno povećajte i do 200 g)
  • 35 g glatkog brašna
  • 125 ml vode
  • 3 žumanjka
  • 1 štapić cimeta
  • korica 1 limuna
  • 350 g lisnatog tijesta

Postupak:

  1. Brašno prosijte i umutite pjenjačom s 50 ml mlakog mlijeka.
  2. 250 mlijeka zakuhajte dok se ne stvori korica i dodajte u zamućeno brašno te sve vratite na štednjak i prokuhajte dok se malo ne ugusti.
  3. Koricu limuna ogulite i zakuhajte s cimetom, šećerom i vodom dok ne dobijete sirup.
  4. Tako pripremljeni sirup ulijte u mješavinu brašna i mlijeka, dobro promiješajte i pustite da se ohladi, a zatim dodajte 3 žumanjka. Bitno je ohladiti smjesu prije dodavanja žumanjaka da ne bi koagulirali.
  5. Lisnato tijesto tanko razvaljajte u pravokutnik a zatim zarolajte širu stranicu u valjak.
  6. Podijelite tijesto na 12 komada, a zatim ih prstima utisnite u prethodno namašćeni kalup za muffine.
  7. Kremu procijedite kroz sito da se riješite eventualnih grudica, a zatim ulijte do 3/4 kalupa i pecite na najjačoj temperaturi vaše pećnice 20-ak minuta. Prilikom pečenja krema će se jako napuhnuti, a Pastéis je gotov kada se pojave smeđe ili crne fleke na vrhu.
     

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy  | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.