Spoj koji se topi u ustima čine krema od vanilije s dodatkom citrusa, vrhnje za šlag s bijelom čokoladom te hrskavo lisnato tijesto. Vjerovali ili ne ova torta priprema se za svega 30 minuta, a radi se zapravo o mojoj inačici popularnih kremšnita.
Recept pročitajte u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
Sastojci:
- 250 grama lisnatog tijesta ( može i jedno pakiranje svježeg lisnatog )
- 3 jaja ( odvojiti bjelanjke od žutanjaka)
- 1 litra mlijeka
- 8 zlica šećera
- 4 žlice gustina
- 1/2 čajne žlice vanilije
- 1 puding od vanilije
- 100 gr bijele čokolade
- 1/2 litre vrhnja za šlag
- naribane korice limuna i naranče
Postupak:
- Razvaljajte lisnato tijesto, veličine velikog pravokutnog protvana, stavite ga na papir za pečenje i dobro izbodite vilicom.
- U sredini tijesta izrežite krug za centimetar-dva širi od kalupa torte. Krajeve nemojte micati njih ćete koristiti kao posip za tortu.
- Pecite 10-15 minuta na 180°C.
- Kremu radite tako da umutite bjelanjke sa žlicom šećera u čvrsti snijeg.
- U dva dcl mlijeka razmutite žutanjke, gustin, puding od vanilije, ostatak šećera te naribanu koricu.
- Tu smjesu poput pudinga ukuhajte u ostatak mlijeka.
- U još vruće dodajte snijeg od bjelanjaka miješajući laganim pokretima.
- Kremu izlijte na pečeno lisnato tijesto i čekajte da se ohladi.
- Na ohlađenu smjesu namažite tučeno vrhnje u kojeg ste umiješali otopljenu bijelu čokoladu.
- Pospite mrvicama od lisnatog tijesta koje ste dobili od pečenih rubova.
Dobar tek!