Domaća juhica svima nam je sinonim za zdravlje i posebno je korisna u vrijeme nakon blagdana kada daje priliku organizmu da se odmori od teške hrane. Uz domaću juhu gotovo uvijek dolazi i kuhano meso. Bilo da se radi o piletini, govedini ili nekoj trećoj vrsti mesa, ako ga spojimo sa slasnim umakom i pire krumpirom dobili smo hranjiv i tradicionalno dobar ručak.
Upravo zato bi u svom "arsenalu" recepata trebala imati i ova tri osnovna, ali svestrana umaka koja možeš poslužiti i uz ribu ili povrtne popečke. Po želji ih možeš obogatiti omiljenim začinima ili ih kombinirati za potpuno novi okus.
Umak od rajčice
Poznat u narodu kao paradajz sos, ovaj umak jedan je od najlakših za pripremiti, a možeš ga poslužiti uz meso ili povrtne popečke. Još će biti ukusniji ako koristiš domaću pasiranu rajčicu.
Sastojci:
- 500 ml pasirane rajčice
- 1 žlica brašna
- 1,5 žlica ulja
- 1 žličica majčine dušice
- Malo šećera
- Papar
- Sol
Priprema:
- U lončiću pomiješaj ulje i brašno te zagrij dok se ne pojave mjehurići.
- Na smjesu dodaj pasiranu rajčicu, majčinu dušicu i malo šećera kako bi ublažila kiselinu.
- Nastavi kuhati uz stalno miješanje dok umak ne zakuha.
- Dodaj soli i papra po želji i posluži toplo.
Umak od kopra
Ovaj nježni umak savršeno se slaže uz ribu poput lososa, ali i kuhanu govedinu iz juhe. Idealno bi bilo koristiti svježi kopar, ali ga možeš zamijeniti žlicom suhog.
Sastojci:
- 1 žlica brašna
- 1 žlica maslaca
- 1 vezica kopra
- 250 ml mlijeka
- Papar
- Sol
Priprema:
- Najprije u lončiću otopi maslac i dodaj žlicu brašna. Sve dobro promiješaj i zagrij dok se ne pojave mjehurići.
- Svježi kopar nasjeckaj.
- U lonac dodaj mlijeko i odmah dobro promiješaj te zatim ubaci nasjeckani kopar.
- Nastavi miješati još nekoliko minuta te dodaj papar i sol po ukusu.
- Posluži toplo uz ribu ili meso.
Umak od hrena
Hren je možda snažnog okusa sam po sebi, ali u ovom umaku bit će nešto blaži i do izražaja će doći njegova fina aroma, ne samo žestina. Idealan je prilog mesu ili riječnoj ribi.
Sastojci:
- 1 žlica brašna
- 1,5 žlica ulja
- 1 žlica ribanog hrena
- 250 ml mlijeka
- Papar
- Sol
Priprema:
- U lončiću pomiješaj brašno i ulje te zagrij dok se ne pojave mjehurići.
- Na smjesu dodaj mlijeko i dobro promiješaj.
- Dodaj hren, papar i sol te nastavi miješati i kuhati još nekoliko minuta.
- Posluži umak odmah uz meso ili ribu.
Isprobaj i ove slasne priloge!