Recepti 04. siječnja 2022.

Rajčica, kopar ili hren - odaberi svoj omiljeni umak

Instagram @candyco_ @homemadeinastoria Tri umaka koja trebaš znati pripremiti
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz kuhano meso i pire krumpir ili ribu posluži jedan od ova tri slasna umaka

Domaća juhica svima nam je sinonim za zdravlje i posebno je korisna u vrijeme nakon blagdana kada daje priliku organizmu da se odmori od teške hrane. Uz domaću juhu gotovo uvijek dolazi i kuhano meso. Bilo da se radi o piletini, govedini ili nekoj trećoj vrsti mesa, ako ga spojimo sa slasnim umakom i pire krumpirom dobili smo hranjiv i tradicionalno dobar ručak. 

Upravo zato bi u svom "arsenalu" recepata trebala imati i ova tri osnovna, ali svestrana umaka koja možeš poslužiti i uz ribu ili povrtne popečke. Po želji ih možeš obogatiti omiljenim začinima ili ih kombinirati za potpuno novi okus. 

Umak od rajčice 

Poznat u narodu kao paradajz sos, ovaj umak jedan je od najlakših za pripremiti, a možeš ga poslužiti uz meso ili povrtne popečke. Još će biti ukusniji ako koristiš domaću pasiranu rajčicu.

Sastojci:

  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1 žlica brašna
  • 1,5 žlica ulja
  • 1 žličica majčine dušice
  • Malo šećera
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. U lončiću pomiješaj ulje i brašno te zagrij dok se ne pojave mjehurići. 
  2. Na smjesu dodaj pasiranu rajčicu, majčinu dušicu i malo šećera kako bi ublažila kiselinu.
  3. Nastavi kuhati uz stalno miješanje dok umak ne zakuha. 
  4. Dodaj soli i papra po želji i posluži toplo. 

Umak od kopra

Ovaj nježni umak savršeno se slaže uz ribu poput lososa, ali i kuhanu govedinu iz juhe. Idealno bi bilo koristiti svježi kopar, ali ga možeš zamijeniti žlicom suhog. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CANDY CO (@candyco_)

Sastojci:

  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica maslaca
  • 1 vezica kopra
  • 250 ml mlijeka
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Najprije u lončiću otopi maslac i dodaj žlicu brašna. Sve dobro promiješaj i zagrij dok se ne pojave mjehurići. 
  2. Svježi kopar nasjeckaj. 
  3. U lonac dodaj mlijeko i odmah dobro promiješaj te zatim ubaci nasjeckani kopar. 
  4. Nastavi miješati još nekoliko minuta te dodaj papar i sol po ukusu. 
  5. Posluži toplo uz ribu ili meso. 

Umak od hrena

Hren je možda snažnog okusa sam po sebi, ali u ovom umaku bit će nešto blaži i do izražaja će doći njegova fina aroma, ne samo žestina. Idealan je prilog mesu ili riječnoj ribi. 

Sastojci:

  • 1 žlica brašna
  • 1,5 žlica ulja
  • 1 žlica ribanog hrena
  • 250 ml mlijeka
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. U lončiću pomiješaj brašno i ulje te zagrij dok se ne pojave mjehurići. 
  2. Na smjesu dodaj mlijeko i dobro promiješaj. 
  3. Dodaj hren, papar i sol te nastavi miješati i kuhati još nekoliko minuta. 
  4. Posluži umak odmah uz meso ili ribu. 

Isprobaj i ove slasne priloge!

Možda vas zanima... Hrskave prokulice s glazurom od meda i aceta balsamica Recepti Možda vas zanima... Hrskava palenta postaje genijalan prilog u samo tri koraka Recepti Možda vas zanima... Pečeni batat - prilog za baš svaku priliku Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.