Nakon što jednom isprobaš glazirane prokulice s medom i acetom balsamicom sigurni smo da će postati redovan gost na tvom tjednom zimskom jelovniku. Zašto? Ovaj recept ima sve što je potrebno za savršeno uravnoteženo i ukusno jelo – povrće, ljepljivo-slatki med, aceto balsamico, limunovu koricu, crvenu papriku i dobru dozu maslaca.
Možeš ih poslužiti uz nešto jednostavno kao što je pečena piletina s krumpirom, savršeno napravljen odrezak ili popečke od slatkog krumpira ako preferiraš vegetarijanski obrok. Svakako isprobaj!
Sastojci za četiri porcije:
- 750 g prokulica, prepolovljenih
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ žličice soli
- Svježe mljeveni crni papar
- 60 ml meda
- 80 ml aceta balsamica
- ¾ žličice grubo mljevene chili paprike (po želji)
- 50 g maslaca
- 3 mlada luka
- 1 žličica sitno naribane limunove korice
Priprema:
- Lim za pečenje stavi na donju rešetku pećnice te je zagriji na 220 stupnjeva Celzijevih.
- Prokulice i ulje stavi u veliku zdjelu; začini solju i crnim paprom.
- Pažljivo izvadi lim za pečenje iz pećnice.
- U lim za pečenje pomoću hvataljke rasporedi prokulice prerezanom stranom prema dolje.
- Peci prokulice na donjoj rešetki dok ne omekšaju i porumene, 20 do 25 minuta.
- U međuvremenu, zakuhaj med u malom loncu na srednje jakoj vatri. Smanji vatru na srednje nisku i kuhaj, često miješajući, dok med ne postane tamno jantarne boje, ali ne zagori (bit će pjenast, to je u redu), 3 do 4 minute.
- Makni s vatre i dodaj ocat i chili papriku, miješaj dok umak ne postane kremast.
- Vrati lonac na srednju vatru, dodaj maslac i sol te kuhaj, neprestano miješajući, dok glazura ne postane sjajna, pjenušava i dok se ne zgusne, oko 3 do 4 minute.
- Prebaci prokulice u veliku zdjelu. Dodaj glazuru i mladi luk i promiješajte da se sastojci sjedine.
- Prebaci na tanjur i posipaj limunovom koricom.
Dobar tek!
Ako si u potrazi za idealnim prilogom, isprobaj i sljedeće recepte: