Recepti Tjestenina 11. siječnja 2025.

Zapečeni štrukli posebno nam prijaju zimi

Tjestenina
30 MIN
40 MIN
8
SREDNJE
Zapečeni štrukli
Zapečeni štrukli by Vedran Bošković
foto: VEDRAN BOŠKOVIĆ
"Štrukli su još jedno naše tradicionalno jelo u kojem baš uživam i rado ga spremam", otkriva nam bloger Vedran Bošković čiji recept za štrukle donosimo u nastavku

Izrada vučenog tijesta može se činiti pomalo izazovnom, ali vjeruj mi da ćeš nakon nekoliko isprobavanja izvući tijesto tako tanko da ćeš moći pročitati novine ispod njega - i to bez previše muke. Priznajem, dugo sam odgađao pripremu, iako jako volim štrukle, prvenstveno zbog straha od neuspjeha, ali kada skupiš malo odlučnosti ide to k’o po špagi.

Ne brini ako tijesto nekoliko puta pukne, i ako se pojave rupice dok ga razvlačiš, jer ćete ga na kraju zarolati i pokrpati sve te rupice koje su nastale.

Puno ideja za posluživanje štrukli

Kad je posluživanje u pitanju, tu ima nekoliko mogućnosti, od onog najjednostavnijeg, u juhi, pa do zapečenih s vrhnjem ili pak slično knedlama, u krušnim mrvicama. U mom slučaju, zapečeni štrukli su pojam potpunog gastro užitka.

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima!

 | Author: Vedran Bošković Zapečeni štrukli foto: Vedran Bošković

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći (zapečeni) štrukli
30 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
VUČENO TIJESTO
Sastojci
  • Oštro brašno 250 g
  • Glatko brašno 250 g
  • Suncokretovo ulje 100 ml
  • Voda 250 ml
  • Sol 1 žličica
  • Jaje 1 kom
NADJEV
Sastojci
  • Svježi sir 500 g
  • Jaje 2 kom
  • Sol
DODATNI SASTOJCI
Sastojci
  • Maslac 100 g
  • Kiselo vrhnje 300 ml
Postupak
  1. Zamijesi tijesto! Pomiješaj brašno, jaje i sol, a zatim ulij toplu vodu i ulje. Tijesto mijesi rukama dok ne postane glatko i elastično. Premaži tijesto uljem i pokrij toplom posudom barem 30-ak minuta.


  2. Dok tijesto nadolazi, pripremi punjenje: dobro izmiješaj svježi sir i jaja te posoli.


  3. Uzmi čisti stolnjak i pobrašni ga s malo brašna (oštrog po mogućnosti). Tijesto razvaljaj valjkom sve dok ne postane tanko, a zatim ga počni rastezati dlanovima i vrhovima prstiju. Poteži ga od sredine prema rubovima dok ne postane vrlo tanko, gotovo da možeš vidjeti kroz njega.

    Ovaj postupak zahtjeva određenu dozu strpljenja tako da samo pomalo i sve će biti dobro. Nakon što razvučeš tijesto, odreži zadebljane rubove.


  4. Tijesto poškropi rastopljenim maslacem. Punjen stavite na dvije strane tijesta te uz pomoć stolnjaka zarolaj tijesto. Prereži ga u sredini kako bi dobila dvije rolade.

    Rukom oblikuj štrukle, tj. označi na mjeru tako da lagano utisneš tijesto na jednake dijelove. Rezanje tankim tanjurom s ravnim rubom je sjajan način da čvrsto zalijepiš rubove i osiguraš se da punjenje ne iscuri van kod kuhanja.


  5. Sada imaš 2 opcije dovršavanja. Možeš štrukle skuhati pa peći ili ih samo peći u vrhnju.


    1. Štrukle kuhaj u zagrijanoj i slanoj vodi 2-3 minute - dok ne "isplivaju" na površinu. Posloži ih u namašćenu tepsiju pa ih zapeci pokrivene vrhnjem otprilike 20 minuta na 200 °C.
    2. Štrukle odmah posloži u namašćenu tepsiju i prelij vrhnjem. Peci na 180°C 40-45 minuta - dok vrhnje ne bude skroz zapečeno.

  6. Ostavi štrukle da 'odmore' nekoliko minuta i posluži. 


Imamo još divnih utješnih recepata s potpisom Vedrana Boškovića...

Možda vas zanima... Pravi specijalitet: Oslić na hrskavom batatu Kolumne Možda vas zanima... Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije Kolumne