Kolumne Gastrolovci 18. veljače 2023.

Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije

Pastirska pita foto: VEDRAN BOŠKOVIĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujem da ova riječ “raskošna” malo bode u oči i odmah navodi na pitanje zašto sam ju okitio takvim epitetom. Tri vrste mesa u nadjevu, tri vrste povrća u nadjevu, BBQ umak a u krumpiru su dvije vrste sira, dosta maslaca, vrhnja…Dovoljno za nešto nazvati raskošno? Ako se mene pita onda svakako

Tradicionalno britansko jelo se originalno radi od mljevene janjetine ali i svaka druga verzija mesa će dati odlične rezultate. Zadržat ćemo se kratko na porijeklu naziva shepherd’s pie i cottage pie. Prvi naziv je ako koristimo janjetinu, sve ostale vrste mesa idu pod “cottage’s”, iako je u principu isto jelo. Kojim god nazivom zvali ovo jelo, svakako se možemo složiti da je riječ i jednom jako ukusnom složencu koji će zadovoljiti svako nepce.

Jedna od prednosti je što jelo “trpi” razne dodatke, tako da slobodno možeš malo počistiti dio s povrćem u vašem domu i dodati ga u nadjev. Ista je stvar i s mesom koje imaš u hladnjaku ili zamrzivaču. Probaj ovu slasnu pitu, ako već nisi, jer nećeš potrošiti puno vremena ni požaliti. 

 

Možda vas zanima... Genijalno: Fini, gusti gulaš od veprovine u kruhu Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 300 g mljevene janjetine
  • 300 g mljevene junetine
  • 300 g mljevene svinjetine
  • 50 g slanine
  • 3 glavice luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 400 g smrznutog graška i mrkve
  • 200 ml BBQ umaka
  • Sol I papar
  • 1 kg krumpira
  • 50 g parmezana
  • 200 g cheddara
  • 100 g maslaca
  • 100 g kiselog vrhnja
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Dodatno: mlijeko

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Pripremu jela započni tako da staviš kuhati krumpir. Operi ga, lagano posoli vodu i kuhaj u kori.
  2. Luk sitno nareži i na masnoći ga sporo dinstaj dok ne zažuti. Dodaj meso, pojačajte vatru i dinstaj dok se ne zapeče jednoliko. Uz pomoć kuhače razbij eventualne grudice. Dodaj zamrznutu mrkvu i grašak te dinstaj sve skupa još 10-ak minuta, uz povremeno miješanje.
  3. Sad je vrijeme za dodati začine i BBQ umak. Sve dobro sjedini te ostavi da lagano prokuha. Naravno da umjesto BBQ umaka možeš koristiti i umak od rajčice. Ako se odlučiš na klasičnu rajčicu, slobodno se još malo poigraj sa začinima kako bi dobila aromatični nadjev i dodaj žličicu šećera kako bi uklonila kiselost rajčice.
  4. Krumpir oguli te ga stavi u posudu skupa s maslacem, vrhnjem, sirom te začinite (sol, papar, muškatni oraščić) i uz pomoć gnječilice napravi kremasti pire. Po potrebi dodaj malo mlijeka kako bi bio kremastiji i kako bi ga lakše zgnječila, ali nemoj pretjerati. 
  5. Nadjev od mesa i povrća stavi u posudu za pečenje (preporučujem vatrostalnu posudu), lagano utisni te ga prekrij pireom. Pripazi samo da ostaviš dovoljno mjesta za pire te iznad pirea imaš barem pola centimetra posude kako ništa ne bi iscurilo tijekom pečenja. 
  6. Peci u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta na 200 stupnjeva tj. dok se krumpir ne zapeče.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Poslužite toplo, uz salatu po želji. Moj je osobni favorit uz ovo jelo ukiseljena cikla. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Curry juha od buče s piletinom - novo ruho poznatih okusa Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.