Kolumne Gastrolovci 26. srpnja 2020.

Raskošna pastirska pita ručak je za sve generacije

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujem da ova riječ “raskošna” malo bode u oči i odmah navodi na pitanje zašto sam ju okitio takvim epitetom. Tri vrste mesa u nadjevu, tri vrste povrća u nadjevu, BBQ umak a u krumpiru su dvije vrste sira, dosta maslaca, vrhnja…Dovoljno za nešto nazvati raskošno? Ako se mene pita onda svakako.

Tradicionalno britansko jelo se originalno radi od mljevene janjetine ali i svaka druga verzija mesa će dati odlične rezultate. Zadržat ćemo se kratko na porijeklu naziva shepherd’s pie i cottage pie. Prvi naziv je ako koristimo janjetinu, sve ostale vrste mesa idu pod “cottage’s”, iako je u principu isto jelo. Kojim god nazivom zvali ovo jelo, svakako se možemo složiti da je riječ i jednom jako ukusnom složencu koji će zadovoljiti svako nepce.

Jedna od prednosti je što jelo “trpi” razne dodatke, tako da slobodno možete malo počistiti dio s povrćem u vašem domu i dodati ga u nadjev. Ista je stvar i s mesom koje imate u hladnjaku ili zamrzivaču. Probajte ovu slasnu pitu, ako već niste, jer nećete potrošiti puno vremena ni požaliti. 

 

Možda vas zanima... Genijalno: Fini, gusti gulaš od veprovine u kruhu Kolumne

 

Druge recepte potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim Facebook i Instagram profilima. 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Sastojci:

  • 300 g mljevene janjetine
  • 300 g mljevene junetine
  • 300 g mljevene svinjetine
  • 50 g slanine
  • 3 glavice luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 400 g smrznutog graška i mrkve
  • 200 ml BBQ umaka
  • Sol I papar
  • 1 kg krumpira
  • 50 g parmezana
  • 200 g cheddara
  • 100 g maslaca
  • 100 g kiselog vrhnja
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Dodatno: mlijeko

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Priprema:

  1. Pripremu jela započnite tako da stavite kuhati krumpir. Operite ga, lagano posolite vodu i kuhajte u kori. Luk sitno narežite i na masnoći ga sporo dinstajte dok ne zažuti. Dodajte meso, pojačajte vatru i dinstajte dok se ne zapeče jednoliko. Uz pomoć kuhače razbijte eventualne grudice. Dodajte zamrznutu mrkvu i grašak te dinstajte sve skupa još 10-ak minuta uz povremeno miješanje.
  2. Sad je vrijeme za dodati začine i BBQ umak. Sve dobro sjedinite te ostavite da lagano prokuha. Naravno da umjesto BBQ umaka možete koristiti i umak od rajčice. Ako se odlučite na klasičnu rajčicu, slobodno se još malo poigrajte sa začinima kako bi dobili aromatični nadjev i dodajte žličicu šećera kako bi uklonili kiselost rajčice.
  3. Krumpir ogulite te ga stavite u posudu skupa s maslacem, vrhnjem, sirom te začinite (sol, papar, muškatni oraščić) i uz pomoć gnječilice napravite kremasti pire. Po potrebi dodajte malo mlijeka kako bi bio kremastiji i kako bi ga lakše zgnječili ali nemojte pretjerati. 
  4. Nadjev od mesa i povrća stavite u posudu za pečenje, preporučujem vatrostalnu posudu, lagano utisnite te ga prekrijte pireom. Pripazite samo da ostavite dovoljno mjesta za pire te iznad pirea imate barem pola centimetra posude kako vam ništa ne bi iscurilo tijekom pečenja. 
  5. Pecite u zagrijanoj pećnici 30-ak minuta na 200 stupnjeva tj. dok se krumpir ne zapeče.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Poslužite toplo, uz salatu po želji. Moj je osobni favorit uz ovo jelo ukiseljena cikla. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Curry juha od buče s piletinom - novo ruho poznatih okusa Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Blammil 10:04 18. Veljača 2020.

    Lako zarađujem svaki tjedan 4000 do 7000 eura samo radeći jednostavne poslove od kuće. Prošli mjesec sam od ovog posla zaradio 26495 eura. Nevjerojatno je i jednostavno raditi, a redoviti prihod od toga. Predlažem svima vama da se trenutno pridružite ... prikaži još! ovom poslu kao dio radnog vremenA i zaradite više od prihoda od punog radnog vremena ako slijedite ovu vezu. ..........>>>>>>>>> www.Dollars7.com