Kolumne 30. siječnja 2018.

Genijalno: Fini, gusti gulaš od veprovine u kruhu

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema boljeg jela za hladne dane od finog gulaša na gusto uz čašu finog vina...

Tako nekako bih ja opisao dobar objed u bilo kojem zimskom danu. Vani hladno, kamo sreće da ima i snijega, a pred vama stoji kruh/tanjur pun ukusnog gulaša, u mom slučaju od veprovine.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Meso divlje svinje ima dosta manje masnoće od mesa domaće svinje što je dosta logično jer se ona hrani s onim što pronađe u prirodi, a ujedno je i konstantno u pokretu. Koristi se, barem sam ja takvog mišljenja, najviše u kuhanju raznih gulaša, čobanaca…ali isto tako se mogu raditi ukusne kobasice, super fina sušena dimljena slanina, naravno i klasično pečenje bilo ispod peke ili u pećnici.

 

Možda vas zanima... Začinite dan: Vedranove slane fritule s čvarcima Špajza

 

Meso divljači je izvrstan izvor proteina, željeza, selena i vitamina B kompleksa.Bogato je visokokvalitetnim proteinima, a prehrana koja se temelji na divljači potiče zdravlje imunološkog sustava.

Recept potražite u nastavku, a Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici

 

Možda vas zanima... Sjajna ideja petkom: Brancin na buči Kolumne Možda vas zanima... Fino varivo od crvene leće i sezonskog povrća Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Sastojci:

  • 1 kg veprovine
  • 500 g luka
  • 4 mrkve
  • 100 g celera
  • 1 peršin (korijen)
  • 200 g šampinjona
  • 1 žlica sušenih vrganja
  • 4 režnja češnjaka
  • sol i papar
  • 1 žličica dimljene crvene paprike
  • 2 žlice ljutog ajvara
  • 3-4 lista lovora
  • 2 l vode ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice senfa
  • 3 dcl crnog vina

Postupak pripreme:

  1. Meso narežite na kocke i uklonite žilice, posolite, popaprite i dodajte dvije žlice senfa. Dobro promiješati i staviti u hladnjak preko noći.
  2. Luk prodinstati na malo ulja i dodati mu naribanu mrkvu, češnjak, celer i peršin. Dinstati desetak minuta.
  3. Meso u zasebnoj posudi zapeći sa svih strana, podliti vinom i pustiti nekoliko minuta da alkohol ispari.
  4. Dodati izdinstano povrće, temeljac i začine te kuhati na jakoj vatri dok ne zavrije.
  5. Nakon toga smanjiti vatru, dodati narezane šampinjone i suhe vrganje te kuhati barem 2 sata kako bi meso postalo mekano, ono poznato “topi se u ustima”. 

Savjet! Poslužiti u kukuruznom kruhu kojem ste vrh izrezali u obliku stošca i uz čašu crnog vina. Po želji dodati žlicu vrhnja i listiće peršina.

U slast!
 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.