Osobno, ljubitelj sam svih vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova iako nekako češće pripremam morske pa tako i danas na blog stiže jedan po meni, kreativan način priprema i posluživanja jedne jako popularne ribe u Hrvatskoj, brancina.
Samo tijelo brancina je dosta specifično i lako prepoznatljivo. Boje je na gornjoj strani olovno-sive, u sredini srebrenaste te na donjoj strani srebrenasto-bijele.
Krupna glava, izduženi rep te snažan i dosta velik rep omogućavaju mu brze i efikasne napade. Ovaj riječ “napad” možda zvuči malo grubo, ali brancin je jedan od najvećih grabežljivaca u Jadranu, uostalom i njegov drugi naziv “lubin” vuče korijen iz latinske riječi “lupus” iliti vuk.
Jeste znali da brancin može težiti čak i do 14-15 kilograma? Da da, brancin može biti i prava mrcina, ali ipak najčešće se love primjerci od cca pola kilograma jer su kao takvi najpogodniji za prodaju.
Nego, recept je laganica, ali na tanjuru izgleda poprilično efektno i ono najvažnije, jako je ukusno. Dodatni plus je taj da je zbog buče ovaj recept i sezonski.
Recept pročitajte u nastavku, a Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.
Sastojci:
- 2 filea brancina
- 300 g butternut buče
- 300 g zelenih tikvica (zucchini)
- 2 crvena luka
- 4 dl povrtnog temeljca (vode)
- sol i papar
- maslinovo ulje
- sok i korica jednog limuna
Po želji:
- parmezan
- svježi bosiljak
- svježa čili papričica
Priprema:
- Najprije pripremimo kremu od buče i to tako da na maslinovom ulju prodinstamo narezani luk kojem nakon nekoliko minuta dodamo buču narezanu na kockice. Ako želite, kao što sam ja to napravio, zelenu i narančastu buču kuhajte odvojeno kako bi dobili dvije boje.
- Nakon 2-3 minute dinstanja zalijte sve s temeljcem, začinite te kuhajte nekih 15ak minuta dok buča ne omekani.
- U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera napravite kremu od buče te ju prokuhajte još par minuta uz dodatak limunovog soka i po potrebi još začina.
- Po želji u ovom koraku možete dodati i malo parmezana zbog okusa i kremoznosti.
- Isfiletiranog brancina ja pripremam tako da ga pečem na tavi samo na strani s kožom dok gornji dio polijevam masnoćom uz pomoć žlice.
- Tako ćete dobiti lijepo pečenu ribu ali u isti trenutak jako sočnu jer ju nećete presušiti.
- Čips od parmezana možete napraviti tako da na suhu tavu stavite 1 žlicu naribanog parmezana i “pečete” ga sa svake strane oko 1-2 minute tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Pripazite samo da parmezan lagano raširite po tavici kako bi se lakše zapekao.
- Kod posluživanja pokušajte u istom trenutku sipati i žutu i zelenu kremu kako bi se ista ravnomjerna rasporedila po tanjuru.
- Na kremu stavite file brancina te ga posolite i popaprite, dodajte mu razlomljeni čips od parmezana te svježi bosiljak, naribanu koricu limuna i sjeckani svježi čili.
U slast!