Kolumne 24. studenoga 2017.

Sjajna ideja petkom: Brancin na buči

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Riba se kod nas, mislim u prehrani moje supruge i mene,  u zadnjih godinu-dvije dosta više počela konzumirati i to ne samo u dane petka ili posta nego i preko tjedna pa i vikendom...

Osobno, ljubitelj sam svih vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova iako nekako češće pripremam morske pa tako i danas na blog stiže jedan po meni, kreativan način priprema i posluživanja jedne jako popularne ribe u Hrvatskoj, brancina.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Samo tijelo brancina je dosta specifično i lako prepoznatljivo. Boje je na gornjoj strani olovno-sive, u sredini srebrenaste te na donjoj strani srebrenasto-bijele.

Krupna glava, izduženi rep te snažan i dosta velik rep omogućavaju mu brze i efikasne napade. Ovaj riječ “napad” možda zvuči malo grubo, ali brancin je jedan od najvećih grabežljivaca u Jadranu, uostalom i njegov drugi naziv “lubin” vuče korijen iz latinske riječi “lupus” iliti vuk.

Jeste znali da brancin može težiti čak i do 14-15 kilograma? Da da, brancin može biti i prava mrcina, ali ipak najčešće se love primjerci od cca pola kilograma jer su kao takvi najpogodniji za prodaju.

Nego, recept je laganica, ali na tanjuru izgleda poprilično efektno i ono najvažnije, jako je ukusno. Dodatni plus je taj da je zbog buče ovaj recept i sezonski.

 

Možda vas zanima... Krem juha od čičoke i karameliziranog luka Kolumne

 

Recept pročitajte u nastavku, a Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici

 

Možda vas zanima... Bezmesne "mesne" okruglice od patlidžana i slanutka Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Sastojci:

  • 2 filea brancina
  • 300 g butternut buče
  • 300 g zelenih tikvica (zucchini)
  • 2 crvena luka
  • 4 dl povrtnog temeljca (vode)
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • sok i korica jednog limuna

Po želji:

  • parmezan
  • svježi bosiljak
  • svježa čili papričica

Priprema:

  1. Najprije pripremimo kremu od buče i to tako da na maslinovom ulju prodinstamo narezani luk kojem nakon nekoliko minuta dodamo buču narezanu na kockice. Ako želite, kao što sam ja to napravio, zelenu i narančastu buču kuhajte odvojeno kako bi dobili dvije boje.
  2. Nakon 2-3 minute dinstanja zalijte sve s temeljcem, začinite te kuhajte nekih 15ak minuta dok buča ne omekani.
  3. U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera napravite kremu od buče te ju prokuhajte još par minuta uz dodatak limunovog soka i po potrebi još začina.
  4. Po želji u ovom koraku možete dodati i malo parmezana zbog okusa i kremoznosti.
  5. Isfiletiranog brancina ja pripremam tako da ga pečem na tavi samo na strani s kožom dok gornji dio polijevam masnoćom uz pomoć žlice.
  6. Tako ćete dobiti lijepo pečenu ribu ali u isti trenutak jako sočnu jer ju nećete presušiti.
  7. Čips od parmezana možete napraviti tako da na suhu tavu stavite 1 žlicu naribanog parmezana i “pečete” ga sa svake strane oko 1-2 minute tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  8. Pripazite samo da parmezan lagano raširite po tavici kako bi se lakše zapekao.
  9. Kod posluživanja pokušajte u istom trenutku sipati i žutu i zelenu kremu kako bi se ista ravnomjerna rasporedila po tanjuru.
  10. Na kremu stavite file brancina te ga posolite i popaprite, dodajte mu razlomljeni čips od parmezana te svježi bosiljak, naribanu koricu limuna i sjeckani svježi čili.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.