Kolumne 15. kolovoza 2017.

Bezmesne "mesne" okruglice od patlidžana i slanutka

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Vedran s bloga Začinjeno s ljubavlju s mora nam se javlja s pravim ljetnim receptom - bezmesnim mesnim okruglicama!

Danas Vam pišem iz prvog reda do mora, točnije iz jednog od kafića u Selcu kraj Crikvenice. Naime, sa svojom dragom ovdje provodim drugi dio godišnjeg odmora te sam između kupanja u divnom nam Jadranu, odlučio podijeliti s Vama jedan pravi ljetni lagani recept.

 

Možda vas zanima... Puna su nam usta: Rižoto od tušta Kolumne

 

E da, da ne zaboravim, ovdje je kaos koliko ljudi ima, ali srećom, nama nije teško malo protegnut noge po pronaći osamljene uvalice svega dvadesetak minuta hoda od glavnih plaža. To je divota!

Ali, da se vratim na recept koji danas serviram online. Ideja je pronađena na blogu skinnytaste.com  te uz neke izmjene koje su meni više odgovarale, pišem Vam o bezmesnim mesnim okruglicama koje su poslužene uz sirove rezance od tikvica i domaću šalšu od svega 3-4 sastojka.

Opet se vraćam na patlidžane kad ih već vrt tako nesebično daje. Oni su ta „mesna“ stavka u ovom jelu jer uz par dodataka tvore sočne okruglice.

 

Možda vas zanima... “Pull apart” patlidžan: Zaigrano i lijepo Kolumne

 

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Za pripremu okruglica trebat će vam:

  • 1 veći patlidžan
  • 150 g slanutka (kuhan i oljušten)
  • 1 vezica peršina
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol i papar
  • 2 žlice Worcestershire umaka
  • 1 žlica maslinovog ulja

Sastojci za pripremu šalše:

  • 200 g rajčice
  • 5-6 listića bosiljka
  • Sol
  • 1 režanj češnjaka

Za rezance od tikvica:

  • 1 srednja tikvica
  • Sol i papar

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Priprema:

  1. Najprije patlidžane narežite na kockice i pecite na malo maslinovog ulja u tavi sa sitno sjeckanim lukom i češnjakom nekih desetak minuta, to jest dok ne omekšaju.
  2. Prohlađene pečene patlidžane sa slanutkom, peršinom, krušnim mrvicama i začinima sjednite u blenderu/sjeckalici u jednoličnu smjesu pri tom pazeći da ne napravite „paštetu“ nego neka Vam ostane komadića patlidžana i slanutka.
  3. Oblikovati u kuglice te peći u pećnici na papiru za pečenje nekih 30-40 minuta na 180 stupnjeva.
  4. Rajčice, luk, češnjak i bosiljak usitnite u blenderu te kuhajte u loncu oko 20 minuta tj. dok ne dobijete gustoću koju želite.
  5. Tikvice narezati u spiralizatoru/ribežu i lagano začiniti.
  6. Slagati rezance od tikvica po kojima sipate šalšu te dodajete okruglice od patlidžana uz dodatak još nekoliko svježih mini rajčica.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici. 
 

Možda vas zanima... Slana torta od palačinki s blitvom Špajza

 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.