Kolumne 18. srpnja 2017.

Puna su nam usta: Rižoto od tušta

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Tušt? Portulak? Tušanj? Zvuči poznato? Ne? Naime, riječ je o samonikloj jestivoj biljci koja pripada u kategoriju najzdravijih biljaka na svijetu.

Tušt ste vjerojatno svi vidjeli u prirodi, posebno oni koji su na selu i oni koji se ponekad nađu u nekom vrtu, jer raste posvuda i jako je otporan na niske, ali i visoke temperature, ne traži vode, i ništa mu ne smeta. Idealna biljka, rekao bih.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Ono što ga krasi je bogatstvo zdravlja koje se nalazi u tim malim mesnatim i “masnim” zelenim listićima, koji su blagog slatkasto-kiselkastog okusa.

Možda vas zanima... Nikada dosta tikvica - pohane i na rižoto! Recepti

 

Pa krenimo redom:

  • sadrži više omega 3 masnih kiselina od bilo koje druge lisnate biljke
  • sadrži fenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu te tako štiti od mnogobrojnih bolesti
  • regulira razinu kolesterola i smanjuje krvni tlak
  • niskokaloričan – sadrži samo 16 kalorija na 100 grama biljke
  • obilje vitamina B-kompleksa, C, E…
  • sadrži antioksidanse, antocijanine i betaksantine i puno više melatonina nego druge biljke
  • brojne minerale: željezo, magnezij, kalcij, fosfor, kalij, mangan
  • ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama
  • smiruje infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Ima toga još ali mislim da ćete se složiti da je i ovo više nego dovoljan razlog da razmislite o tome što nam priroda nudi te da tušt možda pronađe svoje mjesto u vašoj prehrani.

Pileća jetrica u panceti na rižotu od komorača Možda vas zanima... Pileća jetrica u panceti na rižotu od koromača Recepti

 

Napomena: sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege pa ga ne treba upotrebljavati baš u prevelikim količinama.

Načini pripreme su stvarno mnogobrojni, od svježih salata pa do kuhanja u varivu, ili čak i za kiseljenje. Možete ga koristiti na primjer kao zamjenu za špinat, pa tako može završiti i u pitama, palačinkama…

rižoto od bundeve Možda vas zanima... Moguće je: Pripremite rižoto iz mikrovalne pećnice Špajza


Sastojci za rižoto od tušta:

  • 300 g vrhova tušta
  • 200 g riže arborio
  • 1 manji luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslaca
  • 1/2 l temeljca (tople vode)
  • sol i papar

Po želji:

  • bosiljak
  • parmezan
  • 1 žlica kiselog vrhnja

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema: 

  1. Tušt je potrebno oprati te od stabljike uzeti samo mlade izdanke, recimo 4-6 centimetara s vrha.
  2. Luk i češnjak usitnite i prodinstajte na maslacu te dodajte rižu da se kratko proprži.
  3. Paziti da ne zagori jer će se izgubiti kremoznost. Podliti s temeljcem i dodati začine.
  4. Nakon što riža prvi put upije tekućinu može se dodati tušt, dobro promiješati i dodati još temeljca.
  5. Kuhati dok riža ne bude gotova, kod mene je to al dente prema skroz kuhanom.
  6. Po želji dodati žlicu vrhnja za dodatnu kremoznost iako to nije potrebno jer tušt kod kuhanja pusti malo svojih sokova koji sve lijepo povežu.
  7. Poslužiti toplo s listićima parmezana i bosiljkom.

U slast! 

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.