Tušt ste vjerojatno svi vidjeli u prirodi, posebno oni koji su na selu i oni koji se ponekad nađu u nekom vrtu, jer raste posvuda i jako je otporan na niske, ali i visoke temperature, ne traži vode, i ništa mu ne smeta. Idealna biljka, rekao bih.
Ono što ga krasi je bogatstvo zdravlja koje se nalazi u tim malim mesnatim i “masnim” zelenim listićima, koji su blagog slatkasto-kiselkastog okusa.
Pa krenimo redom:
- sadrži više omega 3 masnih kiselina od bilo koje druge lisnate biljke
- sadrži fenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu te tako štiti od mnogobrojnih bolesti
- regulira razinu kolesterola i smanjuje krvni tlak
- niskokaloričan – sadrži samo 16 kalorija na 100 grama biljke
- obilje vitamina B-kompleksa, C, E…
- sadrži antioksidanse, antocijanine i betaksantine i puno više melatonina nego druge biljke
- brojne minerale: željezo, magnezij, kalcij, fosfor, kalij, mangan
- ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama
- smiruje infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta
Ima toga još ali mislim da ćete se složiti da je i ovo više nego dovoljan razlog da razmislite o tome što nam priroda nudi te da tušt možda pronađe svoje mjesto u vašoj prehrani.
Napomena: sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege pa ga ne treba upotrebljavati baš u prevelikim količinama.
Načini pripreme su stvarno mnogobrojni, od svježih salata pa do kuhanja u varivu, ili čak i za kiseljenje. Možete ga koristiti na primjer kao zamjenu za špinat, pa tako može završiti i u pitama, palačinkama…
Sastojci za rižoto od tušta:
- 300 g vrhova tušta
- 200 g riže arborio
- 1 manji luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslaca
- 1/2 l temeljca (tople vode)
- sol i papar
Po želji:
- bosiljak
- parmezan
- 1 žlica kiselog vrhnja
Priprema:
- Tušt je potrebno oprati te od stabljike uzeti samo mlade izdanke, recimo 4-6 centimetara s vrha.
- Luk i češnjak usitnite i prodinstajte na maslacu te dodajte rižu da se kratko proprži.
- Paziti da ne zagori jer će se izgubiti kremoznost. Podliti s temeljcem i dodati začine.
- Nakon što riža prvi put upije tekućinu može se dodati tušt, dobro promiješati i dodati još temeljca.
- Kuhati dok riža ne bude gotova, kod mene je to al dente prema skroz kuhanom.
- Po želji dodati žlicu vrhnja za dodatnu kremoznost iako to nije potrebno jer tušt kod kuhanja pusti malo svojih sokova koji sve lijepo povežu.
- Poslužiti toplo s listićima parmezana i bosiljkom.
U slast!
Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.