Kolumne 26. srpnja 2017.

“Pull apart” patlidžan: Zaigrano i lijepo

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
"U svojih dosadašnjih 28 godina života nisam baš često jeo patlidžan, naravno ako ne brojimo ajvar u kojem je on jedan od sastojaka, ali ove godine se to promijenilo jer imamo nekoliko jako rodnih biljaka u vrtu koje nam daju krasne krupne plodove", piše naš bloger...

Osim vjerojatno svima poznatih raznih namaza od patlidžana ili pohanih kriški istoga, danas pred vas stavljam opet jedan malo drugačiji način pripreme ovog zdravog povrća.

 

Možda vas zanima... Fitness patlidžan za svaki dan! Kolumne

 

Za razliku od nekih drugih namirnica patlidžan nije nešto posebno bogat vitaminima i mineralima, nije da ih nema, ali su ipak u nešto manjim količinama, no zato sadrži dosta celuloze koja je korisna za probavu. Također sadrži fitonutrijent nasunin koji pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim toga bogat je izvor klorogenične kiseline koja je poznata po svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima.

 

Možda vas zanima... Kerniyarik - punjeni patlidžani na turski način Recepti

 

Ključna stvar kod izbora patlidžana je njegova svježina kako kod kupovine tako i kod pripreme za jelo. Odaberite lagane, srednje veličine primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica.

 

Možda vas zanima... Slasni namaz od patlidžana, kulena i slanine Špajza

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković
 

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • 100 g mozzarelle (za ribanje)
  • 1 režanj češnjaka
  • 50 g maslaca
  • svežanj peršina
  • sol i papar


Priprema ide u svega par koraka i to ovim redom:

  1. Patlidžan operite te ga nožem zarežite uzduž i poprijeko tako da dobijete mrežu kockica. Pazite da ne prerežete skroz nego do nekih 3/4 dubine.
  2. Maslac rastopite te mu dodajte sjeckani češnjak i peršin te ga sipajte u zareze.
  3. Sir naribajte te njime punite narezani patlidžan. Posolite i popaprite.
  4. Zamotajte u aluminijsku foliju te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva celzijusa nekih 20 do 25 minuta.
  5. Izvaditi iz pećnice te odmatati foliju. Pustiti da odmori 5 minuta te poslužiti.


Još jedna super stvar je što su ovakva jela super za ponijeti kad idete u goste, sve pripremite do petog koraka i laganini put pod noge.

Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.