Osim vjerojatno svima poznatih raznih namaza od patlidžana ili pohanih kriški istoga, danas pred vas stavljam opet jedan malo drugačiji način pripreme ovog zdravog povrća.
Za razliku od nekih drugih namirnica patlidžan nije nešto posebno bogat vitaminima i mineralima, nije da ih nema, ali su ipak u nešto manjim količinama, no zato sadrži dosta celuloze koja je korisna za probavu. Također sadrži fitonutrijent nasunin koji pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Osim toga bogat je izvor klorogenične kiseline koja je poznata po svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima.
Ključna stvar kod izbora patlidžana je njegova svježina kako kod kupovine tako i kod pripreme za jelo. Odaberite lagane, srednje veličine primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica.
Sastojci:
- 1 veći patlidžan
- 100 g mozzarelle (za ribanje)
- 1 režanj češnjaka
- 50 g maslaca
- svežanj peršina
- sol i papar
Priprema ide u svega par koraka i to ovim redom:
- Patlidžan operite te ga nožem zarežite uzduž i poprijeko tako da dobijete mrežu kockica. Pazite da ne prerežete skroz nego do nekih 3/4 dubine.
- Maslac rastopite te mu dodajte sjeckani češnjak i peršin te ga sipajte u zareze.
- Sir naribajte te njime punite narezani patlidžan. Posolite i popaprite.
- Zamotajte u aluminijsku foliju te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva celzijusa nekih 20 do 25 minuta.
- Izvaditi iz pećnice te odmatati foliju. Pustiti da odmori 5 minuta te poslužiti.
Još jedna super stvar je što su ovakva jela super za ponijeti kad idete u goste, sve pripremite do petog koraka i laganini put pod noge.
Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.
U slast!