gastro postao
Bogato okusima, ovo jelo zapravo je posve lagana alternativa teškim mesnim jelima za vrijeme vrućih ljetnih dana
Patlidžan smo napunili mješavinom mljevenog mesa i sezonskog povrća i dobili kerniyarik, tradicionalno tursko jelo. Patlidžan pripremljen na ovaj način potrebno je tek zapeći u pećnici kako biste uživali u najsočnijem, laganom ručku.
Kerniyarik možete poslužiti uz hladan umak od grčkog jogurta, češnjaka i začinskog bilja. Uz bogatstvo okusa koje pruža ovo jelo, drugi prilozi jednostavno neće biti potrebni.
Potrebno vam je:
- 2 veća patlidžana
- 500 g mljevenog mesa
- 1 luk
- 2 rajčice
- 2 režnja češnjaka
- 1 šaka peršina
- Ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Patlidžan prerežite na pola.
- Posolite ga i pustite da odstoji kako bi otpustio višak vode.
- Za to vrijeme zagrijte ulje na tavi pa dodajte meso i pirjajte dok poprimi smećkastu boju.
- Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte oko pet minuta, dok ne postane staklast.
- Dodajte sitno sjeckanu rajčicu, češnjak, sol i papar.
- Pirjajte dok rajčica ne omekša pa dodajte sjeckani peršin i maknite s vatre.
- Patlidžane osušite papirnatim ručnicima, začinite ih soli i paprom.
- Na većoj tavi zagrijte dvije žlice ulja, a kada se ugrije, na istoj toj tavi ispecite polovice patlidžana tako da odrezana strana gleda prema dolje.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Izvadite sjemenke iz patlidžana, napunite ga nadjevom od mesa i na vrh posložite čili papričice i kriške svježe rajčice.
- Pecite 20 do 30 minuta pa poslužite toplo.
Dobar tek!