Recepti 19. srpnja 2017.

Kerniyarik - punjeni patlidžani na turski način

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bogato okusima, ovo jelo zapravo je posve lagana alternativa teškim mesnim jelima za vrijeme vrućih ljetnih dana

Patlidžan smo napunili mješavinom mljevenog mesa i sezonskog povrća i dobili kerniyarik, tradicionalno tursko jelo. Patlidžan pripremljen na ovaj način potrebno je tek zapeći u pećnici kako biste uživali u najsočnijem, laganom ručku.

 

Parmigiana Možda vas zanima... Ljubičasti car: Top 6 jela s patlidžanima Recepti

 

Kerniyarik možete poslužiti uz hladan umak od grčkog jogurta, češnjaka i začinskog bilja. Uz bogatstvo okusa koje pruža ovo jelo, drugi prilozi jednostavno neće biti potrebni.

 

 

Možda vas zanima... Pohani patlidžani punjeni suhom vratinom i sirom Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

 

Potrebno vam je:

  • 2 veća patlidžana
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 2 rajčice
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 šaka peršina
  • Ulje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Patlidžan prerežite na pola.
  2. Posolite ga i pustite da odstoji kako bi otpustio višak vode.
  3. Za to vrijeme zagrijte ulje na tavi pa dodajte meso i pirjajte dok poprimi smećkastu boju.
  4. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte oko pet minuta, dok ne postane staklast.
  5. Dodajte sitno sjeckanu rajčicu, češnjak, sol i papar.
  6. Pirjajte dok rajčica ne omekša pa dodajte sjeckani peršin i maknite s vatre.
  7. Patlidžane osušite papirnatim ručnicima, začinite ih soli i paprom.
  8. Na većoj tavi zagrijte dvije žlice ulja, a kada se ugrije, na istoj toj tavi ispecite polovice patlidžana tako da odrezana strana gleda prema dolje.
  9. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  10. Izvadite sjemenke iz patlidžana, napunite ga nadjevom od mesa i na vrh posložite čili papričice i kriške svježe rajčice.
  11. Pecite 20 do 30 minuta pa poslužite toplo.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.