Nakon što stabljika čičoke povene, može se krenuti s vađenjem tog zdravog gomolja i pripremu raznih jela. Ja sam se danas odlučio da ću Vam napisati recept za krem juhu koja je jako bogata okusima i mirisima.
Ono ključno kod pripreme juhe je da se povrće koje će se koristiti najprije ispeče kako bi se intenzivirali okusi, kako čičoke tako i luka kojeg sam dodao. E da, čičoka je iz našeg vrta i puno je krupnija od one prošlogodišnje što uvelike olakšava rad s njom.
U jednom od prijašnjih recepata sam predstavio čičoku tako da ću sada samo kratko ponoviti neke bitne činjenice u vezi nje.
Jako je bogata vitaminima (B, C, D), mineralima (željezo, kalij, fosfor, jod, kalcij, cink) i ugljikohidratima i iznimno je niskokalorična namirnica. Znanstvenici smatraju da je njen najvrjedniji sastojak inulin koji ima izrazito pozitivno djelovanje na organizam. Konzumiranjem namirnica s inulinom smanjuje se razina se kolesterola i triglicerida.
Odlična je za konzumaciju u hladnim zimskim mjesecima. Dugo se može održati u tlu tako da ju najbolje vaditi prema potrebi i to od početka listopada pa skroz do ožujka. Svježe izvađeni gomolji iz zemlje u hladnjaku mogu stajati oko 2 tjedna i tako će biti lakše probavljivi nego kada ih izvadite iz zemlje i odmah pripremate.
Sastojci:
- 1 kg čičoke
- 5 režnjeva češnjaka
- 1 crveni luk
- 2 dl mlijeka
- 2 dl temeljca ili vode
- sol i papar
- maslinovo ulje
- dodatno:
- 2 crvena luka
- 1-2 čičoke
- svježi peršin
Priprema:
- Čičoku je najbolje samo dobro izribati kako bi sačuvali što više vitamina ali po potrebi ju možete i oguliti. Narežite na komade veličine 2×2 cm te zajedno s narezanom glavicom luka i češnjakom stavite u posudu za pečenje.
- Zalijte sve s maslinovim ulje te posolite i popaprite. Pecite u zagrijanoj pećnici (200 stupnjeva) po prilici 20 minuta tj. dok čičoka ne omekani.
- Pečeno povrće prebacite u blender te mu dodajte temeljac i mlijeko i usitnite u kremastu juhu. Prokuhajte sve još nekoliko minuta i po potrebi dodatno začinite tj. posolite.
- Dvije glavice luka tanko narežite te na laganoj vatri na maslinovom ulju, karamelizirajte. Bitno je da to radite na uistinu laganoj vatri kako vam luk neki zagorio.
- Jednu ili dvije čičoke narežite na tanke šnite te ih kratko prepržite na masnoći kako bi dobili teksturu čipsa.
- Poslužite juhu dok je još vruća tako da joj dodate bogatu žlicu karameliziranog luka, čips od čičoke i malo svježeg peršina.
U slast!
Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.