Kolumne 24. prosinca 2017.

Fino varivo od crvene leće i sezonskog povrća

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Stižu nam blagdani, a samim time i pomalo neumjerenosti u jelu i piću. Kod nekih samo naravno, ne kod svih. Ili? Ovo varivo bit će idealno za okrijepu i vraćanje u život nakon fine, raskošne blagdanske klope!

Iskreno, ja za Božić baš i ne pečem/kuham jer je običaj da idemo doma u Slavoniju u posjetu roditeljima, a mjeriti se s domaćom kuhinjom naših majki je nemoguć zadatak.

 

Možda vas zanima... Začinite dan: Vedranove slane fritule s čvarcima Špajza

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Količina pripremljenog za tih nekoliko dana odgovara gotovo mom jednomjesečnom kuhanju kada je riječ o slanom, a ako samo pokušam usporediti količinu kolača koju pripreme onda mislim da je to negdje na mojoj godišnjoj razini.

Nego, vratimo se mi još uvijek našoj zagrebačkoj kuhinji. Prije, a definitivno i nakon blagdana će većina tražiti nešto na žlicu kako bi malo odmorili svoje trbuščiće od teške hrane, a recept koji danas pišem je upravo takav. Ja sam ovo varivo napravio u malo većoj količini od planiranog tako da smo imali dovoljno za ni manje ni više nego tri dana, ali kako je stvarno bilo jako ukusno to nam nije predstavljalo problem.

 

Možda vas zanima... Slana torta od palačinki s blitvom Špajza

 

Crvena leća, tj. leća općenito kao glavni sastojak je jako dobar izbor jer je jako bogata vlaknima, proteinima i željezom, a svakako joj je i plus što se jako lako kuha. Pod lako ponajprije mislim na to da je brzo gotova, 10-30 minuta ovisno o vrsti, a ima ih nekoliko: crna, zelena, crvena, smeđa i žuta.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Također načini pripreme su raznovrsni: variva, salate, namaz, kao prilog…

Ja danas, kao što i naslov kaže, pišem recept za varivo od crvene leće koja s još gotovo 10 vrsta raznog povrća čini jedno jako ukusno jelo koje baš savršeno odgovara ovim hladnijim prosinačkim danima.

 

Možda vas zanima... Slatki projekt: Torta od mrkve s džemom od malina Kolumne

 

Recept pročitajte u nastavku, a Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici

 

Možda vas zanima... Tris od cikle: Kečap, ukiseljena i smrznuta! Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Sastojci:

  • 200 g crvene leće
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 5-6 listova kelja
  • 1-2 batata
  • 1 krumpir
  • 2 mrkve
  • 100 g graška
  • 1 manja glavica brokule
  • 1 manja konzerva bijelog graha
  • 200 g tortellina (punjenje po izboru)
  • začini: sol, papar, crvena dimljena paprika, peršin
  • 2 l povrtnog temeljca/vode
  • 100 ml sok rajčice
  • maslinovo ulje

 

Postupak pripreme:

  1. Na malo zagrijanog maslinovog ulja prodinstamo sitno sjeckani luk kojem nakon par minuta dodamo također sitno nasjeckani češnjak.
  2. Podlijemo sve s pola litre temeljca i dodamo grašak, narezanu mrkvu i krumpir.
  3. Kuhamo po prilici 5 minuta pa dodamo još litru temeljca i narezane listove kelja.
  4. Nakon dodatnih 5 minuta dodamo leću, tortelline, brokulu i batat i ako je potrebno još temeljca.
  5. U zadnjih 5 minuta dodajemo konzervu bijelog graha, sok rajčice i začine.
  6. Pustimo da još kratko prokuha i jelo je gotovo i spremno za posluživanje.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.