Nedavno sam na TV-u naletio na jednu epizodu s Jamie Oliverom u kojoj je pripremao jela s maksimalno 5 namirnica + osnovne namirnice koje se nalaze u manje više svakom domaćinstvu. Recept je bio maksimalno jednostavan i sačinjavalo ga je jedno cijelo pile te bundeva.
Mene se baš nekako dojmilo to što sam vidio da sam odlučio složiti svoju verziju, malo pojačanu s nekim sastojcima kako bih ju prilagodio svom ukusu i svojim željama.
Batat sam taman izvadio iz vrta prije kojih 10-ak dana, buču sam dobio od punice, krumpir kupio, a pile imao u zamrzivaču, čili papričice i peršin svježe ubrao u vrtu, definitivno mogu reći da se stanom širio miris domaće kuhinje.
Jasno, da bi ova juha imala “ono nešto” potrebno je bilo začiniti je s curryjem koji je meni jako drag začin i koristim ga sigurno nekoliko puta tjedno. Svaki rižoto koji radim, razna variva i tjestenine dobiju barem malo dozu tog aromatičnog začina jer eto, meni jako paše. Još jedan plus je i to što sam prije kojih godinu i pol od prijatelja dobio divan paket raznobojnog curryja s Tajlanda koji ima tako divan miris i okus.
Recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći i na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 1 muškatna bundeva
- 2 narančasta batata srednje veličine
- 4-5 krumpira
- 1 cijelo manje pile
- sol i papar
- 1 žličica curry u prahu
- 1/2 žličice suhog kopra
- 1/2 crvene čili papričice
- svežanj peršina
- 2 litre vode
Postupak pripreme:
- Bundevu oguliti i očistiti od sjemenki te narezati na krupnije kocke. Isto napraviti i s batatom i krumpirom. U veću posudu za kuhanje staviti cijelo pile te povrće i zaliti s temeljcem ili vodom, ovisno o tome što imate pri ruci.
- Sad ide onaj lagani dio, staviti sve na kuhanje barem sat i pol do dva.
- Piletinu izvadite iz posude te ju cijelu očistite od kostiju i kože a meso usitnite. Kuhano povrće začinite te izmiksajte štapnim mikserom u krem juhu. Tu naravno možete ostaviti i nešto komadića kako bi dobili nešto rustikalniji izgled ili pak skroz usitniti.
- Prokuhati još 5-6 minuta kako bi se začini proželi juhom.
- Poslužiti juhu uz dodatak piletine, sjeckanog peršina i sitno sjeckanom čili papričicom.
U slast!