Kolumne 1332 prikaza 26. rujna 2018.

Juha od rajčice s kozicama - začinite dan na najfiniji način

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Zadnje rajčice u našem vrtu su sazorile i označile početak priprema vrta za zimu. Kako sam napravio s krastavcima slično sam zamislio i za rajčice – oprostiti se receptom do sljedeće sezone.

Kako ja imam neki loš običaj da od ideje što ću napraviti za blog, preko realizacije iste pa do objave na blogu prođe i po nekoliko mjeseci, tako se često dogodi da se ista ideja javi i kod nekog od kolega blogera. Ovaj put, bar mi se tako čini, nisam zakasnio s objavom.

 

Možda vas zanima... Vedranov sataraš: S vrta u pećnicu Kolumne

 

E sad, napraviti juhu od rajčice nije neko umijeće samo po sebi, ali od juhe napraviti glavno jelo tj. jedino jelo koje će se naći na stolu već traži malo više razmišljanja i koliko toliko truda.

 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 

U tom razmišljanju se probudilo sjećanje na to kako je moja baka pripremala juhu. Kod nje juha nikad nije bila samostalno jelo i uvijek ju je radila s taranom iliti ribanim tijestom. To mi je bio početak ideje, reproducirati taj njen način pripreme. Par pogleda u hladnjak i kuhinju bili su dovoljni da se ideja nadogradi sa svježim začinima i kozicama.

Najkraći mogući način za opisati ovu juhu? Dajte mi ju svaki dan na stol!

 

Možda vas zanima... Nove ideje: Krastavci punjeni kobasicom, parmezanom i fetom Kolumne Možda vas zanima... Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone? Kolumne

 

Recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći i na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 

Sastojci:

  • 1,5 kg rajčice
  • 1 crveni luk
  • 2 glavice češnjaka
  • 20-ak listova bosiljka
  • 4-5 grančica timijana
  • 4-5 list ova svježe kadulje
  • 1,5 l temeljca/vode
  • sol/papar
  • 400 g kozica
  • za taranu: 
  • 1 jaje
  • 50-ak g oštrog brašna

Dodatno:

  • čili papričice

Postupak pripreme:

  1. Rajčice operite, očistite i izrežite na četvrtine ili polovice ili pak na šnite, ovisno o veličini. Posložite ih u posudu za pečenje, dodajte svježe začine, četvrtine luka te češnjak prerezan na pola. Sve posolite i popaprite te zalijte s malo maslinovog ulja. Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  2. Nakon što je povrće pečeno provjerite da štogod nije slučajno zagorjelo (posebno mislim na luk), a ako je uklonite te dijelove. Češnjak istisnite iz ljuske uz pomoć vilice. Prebacite sve u posudu za kuhanje u kojoj ste već zagrijali temeljac i dodali listove bosiljka te sve kuhajte još 15-ak minuta. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite povrće i vratite nazad na vatru da još jednom sve prokuha. Začinite po potrebi.
  3. Ako se odlučite dodati taranu upute su sljedeće: jaja i oštro brašno zamijesite u tvrdo tijesto, naribajte na kuhinjsku krpu i pustiti da se malo prosuši. Kuhajte 10-ak minuta.
  4. Nakon što se tarana kuha 5 minuta dodajte očišćene kozice i kuhajte dodatnih 5 minuta.
  5. Poslužite vruće/toplo uz malo svježe narezanih čili papričica i svježih začina.

U slast!

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.