Recepti Povrće 20. srpnja 2025.

BOLJE NE MOŽE Sataraš iz pećnice s pireom i jajima

Povrće
25 MIN
45 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Sataraš iz pećnice s pireom i jajima
Sataraš iz pećnice s pireom od batata i jajima
foto: Vedran Bošković
Sataraš iliti bećarac, kako se još naziva u određenim dijelovima Slavonije, jedno je od omiljenih ljetnih jela... Ovaj sataraš iz pećnice uistinu je poseban, a autor recepta je Vedran Bošković s bloga Začinjeno s ljubavlju

Sataraš, to pučko jelo kojeg čini svega nekoliko sastojaka jelo je koje smo redovito tijekom ljeta imali za ručak od malih nogu i to većinom kod bake koja ga je spravljala onako od oka i uvijek je bio tako savršen.

Kao i svaka baka sa sela imala je svoju bašču u kojoj su rasle razne divote tako da je uvijek sve bilo svježe ubrano i super sočno. Baka ga je uvijek radila uz pire krumpir i to sam smatrao jedinim ispravnim načinom za napraviti ga.

Sataraš u bezbroj verzija

Verzija pripreme ima na desetke, kao i kod većine takvih “starih” jela pa ga netko radi s rižom, netko s mljevenim mesom, netko dodaje patlidžane ili tikvice, ali svaka verzija je jednako fina, a na vama je da se odlučite što vam se više sviđa.

Moja verzija je u jednu ruku po starinskom receptu, a u drugu ruku ipak ima nekoliko promjena kojima bi ju htio približiti ovom ubrzanom ritmu života. Naime, moja verzija sataraša ima nekoliko netipičnih dodataka - poslužio sam ga uz pire od narančastog batata i jaje na oko. Savršena kombinacija, vjerujte mi!

 | Author: Vedran Bošković Sataraš iz pećnice by Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Pire od batata foto: Vedran Bošković

Ne gasi ekran dok kuham

Sataraš iz pećnice by Vedran Bošković
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Luk 2 kom
  • Paprika 5 kom
  • Rajčica 7 kom
  • Tikvice 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Sol
  • Papar
  • Svinjska mast
  • Batat 3 kom
  • Grčki jogurt
  • Jaje 4 kom
Postupak
  1. Pire sam radio tako da sam batate zamotao u aluminijsku foliju i pekao ih u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca 40 minuta. Izvadio ih, skinuo koru, zgnječio, začinio i dodao grčki jogurt.


  2. Za ovako pripremljen sataraš dovoljno je samo posudu za pečenje premazati sa svinjskom masti (naravno da može i ulje ali mast je mast) i sve povrće narezati na kockice” začiniti i promiješati u posudi kako bi se masnoća prenijela po svim sastojcima.


  3. Peći otprilike 45 minuta s tim ga da svakih 15-ak minuta treba malo promiješati kako povrće ne bi zagorjelo s gornje strane.


  4. Jaja možete dodati u zadnjih 10 minuta pečenja kako bi se dovršila u pećnici, a možete ih napraviti i na tavi, kako vam drago. 


  5. Poslužiti toplo i vratiti se okusom u djetinjstvo.


Ako te zanima što sve Vedran kuha, baci oko na blog, Facebook i Instagram Začinjeno s ljubavlju! Ali isprobaj i ove Vedranove recepte iz naše slasne i bogate arhive:

Možda vas zanima... Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone? Kolumne Možda vas zanima... Ceviche: Brancin i avokado ljube se na hrskavom tostu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.