Kolumne 46579 prikaza 27. lipnja 2018.

Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone?

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Nešto mi je malo usporio ritam objavljivanja recepata, ne volim to, ali dogodi mi se ta faza s vremena na vrijeme. Iz navedenog razloga sam odlučio da u znak isprike ponudim recept/jelo koje ima potencijal postati omiljeni kada su tikvice u pitanju.

Već nekoliko puta sam spominjao kako volim namirnice koje nude veliki izbor načina pripreme i da su tikvice upravo takve. Kako je opće poznato da u Lijepoj našoj skoro u svakom vrtu raste barem jedna ova biljka, onda je logično da jedan/dva nova recepta nikad nije na odmet, čisto da se malo odmaknemo od popečaka.

 

Možda vas zanima... Slana torta od palačinki s blitvom Špajza

 

Gotova sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme tako da ni s ovim receptom nećete imati puno muke, a krajnji rezultat će biti i više nego zadovoljavajuć, štoviše, bit će iznenađujuće odličan.

Izvorna ideja potekla je bloga Peas and Crayons, a moj recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Možda vas zanima... Fino varivo od crvene leće i sezonskog povrća Kolumne Možda vas zanima... Prženi pileći želuci - ručak kojem ćete se poželjeti vratiti Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 100 g šunke ili slanine
  • 150 g krem sira
  • 50 g suhe mozzarelle ili nekog drugog topljivog sira
  • 1 čili papričica
  • nekoliko listića bosiljka
  • sol i papar

Postupak pripreme:

  1. Kao i kod svake pripreme hasselback namirnica, potrebno je tikvice nožem zarezati po širini i to 4/5 ploda, pazeći da se ne prereže skroz kako bi dobili lijepi oblik, nazovimo ga, harmonike. Tu se standardno možete poslužiti trikovima s interneta tj. da tikvicu stavite između dvije daščice ili kuhače ili nečeg trećeg i to tako da jedna strana tikvice dodiruje kuhinjsku površinu dok se rubovi naslanjaju na navedene “prepreke” ili samo budite oprezni kod rezanja.
  2. Šunku narežite na trakice i stavite po jedan komad (može i dva) između svakog zareza na tikvici i potisnite ju prema dolje. Položite ih tako pripremljene u lagano nauljeni pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici (200 stupnjeva) 10-15 minuta, ovisno dali želite da tikvice ostanu malo hrskave ili ne.
  3. Dok se tikvice peku, pripremite punjenje i to tako da krem sir, sitno naribanu mozzarellu, sjeckani čili i bosiljak pomiješate u finu glatku smjesu uz dodatak malo soli i papra. Količina soli jako ovisi i o tome koliko vam je šunka/slanina slana pa nemojte pretjerati.
  4. Zadnji korak je već napola pečene tikvice napuniti smjesom od krem sira, posuti s još malo naribanog sira i zapeći 10-ak minuta u pećnici dok se sir rastopi.
  5. Poslužiti toplo i zapitati se gdje je ovaj recept bio prije.

U slast!
 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.