Već nekoliko puta sam spominjao kako volim namirnice koje nude veliki izbor načina pripreme i da su tikvice upravo takve. Kako je opće poznato da u Lijepoj našoj skoro u svakom vrtu raste barem jedna ova biljka, onda je logično da jedan novi recept nikad nije na odmet, čisto da se malo odmaknemo od popečaka.
Gotova sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme tako da ni s ovim receptom nećete imati puno muke, a krajnji rezultat će biti i više nego zadovoljavajuć, štoviše, bit će iznenađujuće odličan.
Izvorna ideja potekla je bloga Peas and Crayons, a moj recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 100 g šunke ili slanine
- 150 g krem sira
- 50 g suhe mozzarelle ili nekog drugog topljivog sira
- 1 čili papričica
- nekoliko listića bosiljka
- sol i papar
Postupak pripreme:
- Kao i kod svake pripreme hasselback namirnica, potrebno je tikvice nožem zarezati po širini i to 4/5 ploda, pazeći da se ne prereže skroz kako bi dobili lijepi oblik, nazovimo ga, harmonike. Tu se standardno možete poslužiti trikovima s interneta tj. da tikvicu stavite između dvije daščice ili kuhače ili nečeg trećeg i to tako da jedna strana tikvice dodiruje kuhinjsku površinu dok se rubovi naslanjaju na navedene “prepreke” ili samo budite oprezni kod rezanja.
- Šunku narežite na trakice i stavite po jedan komad (može i dva) između svakog zareza na tikvici i potisnite ju prema dolje. Položite ih tako pripremljene u lagano nauljeni pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici (200 stupnjeva) 10-15 minuta, ovisno dali želite da tikvice ostanu malo hrskave ili ne.
- Dok se tikvice peku, pripremite punjenje i to tako da krem sir, sitno naribanu mozzarellu, sjeckani čili i bosiljak pomiješate u finu glatku smjesu uz dodatak malo soli i papra. Količina soli jako ovisi i o tome koliko vam je šunka/slanina slana pa nemojte pretjerati.
- Zadnji korak je već napola pečene tikvice napuniti smjesom od krem sira, posuti s još malo naribanog sira i zapeći 10-ak minuta u pećnici dok se sir rastopi.
- Poslužiti toplo i zapitati se gdje je ovaj recept bio prije.
U slast!