Kolumne 12. lipnja 2022.

Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone?

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Nešto mi je malo usporio ritam objavljivanja recepata, ne volim to, ali dogodi mi se ta faza s vremena na vrijeme. Iz navedenog razloga sam odlučio da u znak isprike ponudim recept/jelo koje ima potencijal postati omiljeni kada su tikvice u pitanju.

Već nekoliko puta sam spominjao kako volim namirnice koje nude veliki izbor načina pripreme i da su tikvice upravo takve. Kako je opće poznato da u Lijepoj našoj skoro u svakom vrtu raste barem jedna ova biljka, onda je logično da jedan novi recept nikad nije na odmet, čisto da se malo odmaknemo od popečaka.

 

Možda vas zanima... Slana torta od palačinki s blitvom Špajza

 

Gotova sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme tako da ni s ovim receptom nećete imati puno muke, a krajnji rezultat će biti i više nego zadovoljavajuć, štoviše, bit će iznenađujuće odličan.

Izvorna ideja potekla je bloga Peas and Crayons, a moj recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Možda vas zanima... Fino varivo od crvene leće i sezonskog povrća Kolumne Možda vas zanima... Prženi pileći želuci - ručak kojem ćete se poželjeti vratiti Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 100 g šunke ili slanine
  • 150 g krem sira
  • 50 g suhe mozzarelle ili nekog drugog topljivog sira
  • 1 čili papričica
  • nekoliko listića bosiljka
  • sol i papar

Postupak pripreme:

  1. Kao i kod svake pripreme hasselback namirnica, potrebno je tikvice nožem zarezati po širini i to 4/5 ploda, pazeći da se ne prereže skroz kako bi dobili lijepi oblik, nazovimo ga, harmonike. Tu se standardno možete poslužiti trikovima s interneta tj. da tikvicu stavite između dvije daščice ili kuhače ili nečeg trećeg i to tako da jedna strana tikvice dodiruje kuhinjsku površinu dok se rubovi naslanjaju na navedene “prepreke” ili samo budite oprezni kod rezanja.
  2. Šunku narežite na trakice i stavite po jedan komad (može i dva) između svakog zareza na tikvici i potisnite ju prema dolje. Položite ih tako pripremljene u lagano nauljeni pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici (200 stupnjeva) 10-15 minuta, ovisno dali želite da tikvice ostanu malo hrskave ili ne.
  3. Dok se tikvice peku, pripremite punjenje i to tako da krem sir, sitno naribanu mozzarellu, sjeckani čili i bosiljak pomiješate u finu glatku smjesu uz dodatak malo soli i papra. Količina soli jako ovisi i o tome koliko vam je šunka/slanina slana pa nemojte pretjerati.
  4. Zadnji korak je već napola pečene tikvice napuniti smjesom od krem sira, posuti s još malo naribanog sira i zapeći 10-ak minuta u pećnici dok se sir rastopi.
  5. Poslužiti toplo i zapitati se gdje je ovaj recept bio prije.

U slast!
 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.