Recepti 08. lipnja 2023.

ŠPAGETI OD TIKVICA: Kako ih pripremiti?

Špageti od tikvica s pestom
Špageti od tikvica s pestom i grilanim kozicama foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve što trebaš znati o pripremi i kuhanju špageta od tikvica na jednom mjestu!

Popularni zoodles, ili tjestenina od tikvica, mnogima su omiljena ljetna poslastica. Riječ je o rezancima ili špagetima od tikvica koje se pripremaju od sirovih tikvica. Pomoću posebnih kuhinjskih alata ili uz pomoć noža, tikvice se izrezuju na tanke štapiće odnosno rezance. Tikvice pripremljene na ovaj način odlična su zamjena za tjesteninu, posebice za špagete.

Odlično se sljubljuju s raznim umacima, a naš ljetni favorit je pesto umak od bosiljka. Ako voliš jednostavnije opcije, odličan odabir je i maslinovo ulje, cherry rajčice i češnjak. Špageti od tikvica dobro se slažu i sa sezamom i čilijem, limunom, maslacem i različitim začinskim biljem. Kombinacija je zaista mnogo, a na tebi je da odabereš omiljene okuse.

 | Author: Clara Farras/Unsplash Špageti od tikvica foto: Clara Farras/Unsplash

Kako napraviti špagete od tikvica?

Postoji nekoliko opcija i načina kako možeš napraviti špagete od tikvica. Na tržištu su dostupni napredni uređaji koji su specijalizirani za pripremu špageta od povrća, poput električnog spiralizatora.

Međutim, znamo da malo tko u svojoj kuhinji ima jedan takav uređaj, pa je zasigurno dobra vijest da postoje mnogo pristupačniji i jednostavniji alati. Jedna takva opcija je mali ručni spiralizator koji se koristi na principu šiljila za olovke.

 | Author: Shutterstock Ručni spiralizator foto: Shutterstock

Julienne rezalica također može poslužiti za izradu špageta od tikvica. Riječ je o alatu nalik običnoj gulilici za povrće, no umjesto ravnog noža, Julienne rezalica ima cik-cak nož koji radi tanke trakice prilikom rezanja.

Odlična stvar je što ovu rezalicu vrlo vjerojatno već imaš u kuhinji, a uz to je praktična i ne zauzima mnogo prostora. Uz pomoć ove rezalice možeš narezati najtanje rezance, a mana je što će ti za pripremu rezanca uz ovaj alat biti potrebno nešto više vremena.

 | Author: Kara Peak/Unsplash Električni spiralizator foto: Kara Peak/Unsplash

Ako ne posjeduješ niti jedan od navedenih alata, preostaje ti običan kuhinjski nož. Ako se odlučiš na ovu posljednju opciju, vodi računa da rezanci budu približno jednakih veličina (i debljina), a za okus ne trebaš brinuti.

Tikvice prepolovi na pola te svaku polovicu nareži po dužini na tanke ploške. Zatim ploške posloži jednu na drugu i reži ih po dužini da dobiješ dugačke tanke rezance.

Bez obzira na to koju metodu odabereš, rezultat će biti jednako ukusan!

U videu možeš pogledati detaljno objašnjenu svaku od navedenih metoda.


Kako skladištiti špagete od tikvica?

Napravi svoje zoodle na vrijeme! Ovo je najbolji savjet za uštedu vremena. Nakon što si spiralizirala nekoliko tikvica, obloži veliki plastični ili stakleni spremnik papirnatim ubrusom, dodaj rezance i stavi ih u hladnjak. Ostat će svježi dva do tri dana.

Ako si već napravila zalihu rezanca, možeš ih zamrznuti i koristiti kada ti zatrebaju. U tom slučaju, pripremljene špagete dobro ocijedi prije pohranjivanja u vrećice za zamrzavanje.

Tikvice | Author: CA Creative/Unsplash Tikvice foto: CA Creative/Unsplash

Je li potrebno oguliti tikvice?

Tikvice nije potrebno guliti prije spiralizacije. Samo ih dobro operi i osuši papirnatim ubrusom, prije nego što se baciš na posao! Kora tikvice daje dodatnu zelenu boju jelu, ali i dodatne hranjive tvari poput vlakana.

Najbolje je izabrati tikvice srednje veličine. Veće tikvice lakše je spiralizirati. Što se tiče porcija, planiraj jednu srednju tikvicu po osobi.

Tikvice | Author: Mikhail Nilov/Pexels Tikvice foto: Mikhail Nilov/Pexels

Kako kuhati špagete od tikvica?

Čestitamo - tvoji rezanci od tikvica su tu! Sada je pravo pitanje - što učiniti s njima? Sigurno razmišljaš kako ćeš ih skuhati, no pitanje koje zapravo trebaš postaviti je - kako ih zagrijati.

Naime, tikvice se sastoje od 95 posto vode (da, 95%). Dakle, ako ih (pre)kuhaš, dobit ćeš pravi kašasti nered.  Ovo su metode koje možeš upotrijebiti:

1. Možeš ih jesti sirove

Jednostavno ih nareži uz pomoć spiralizatora, pomiješaj s omiljenim sastojcima i posluži. Ovo je zasigurno najjednostavnija i najbrža metoda.

2. Ili ih skuhati u mikrovalnoj!

Mikrovalna pećnica je također dobar odabir. Samo složi sve svoje rezance u posudu pogodnu za mikrovalnu pećnicu i kuhaj jednu minutu. Zatim rezance rasporedi na tanjure za posluživanje i prelij omiljenim umakom.

 

Možda vas zanima... Ovih pet namirnica poslužit će kao zamjena za tjesteninu Špajza

 

3. Kratko prodinstati u tavi

Rezanci od tikvica možeš pirjati u tavi. Samo dodaj jednu žlicu maslinovog ulja u tavu i pirjaj nekoliko minuta. Ovo je savršena metoda kuhanja ako pripremaš primjerice tjesteninu od tikvica s češnjakom i limunom.

4. Kratko kuhati u vrućoj vodi

Rezance od tikvica možeš skuhati u loncu s kipućom vodom. Vrijeme kuhanja je jednu minutu, a kada se rezanci skuhaju, dobro ih ocijedi  i posluži s omiljenim umakom.

5. Ispeći u pećnici

Rezance od tikvica možeš pripremiti i u pećnici. Ovo je najsporija i najzahtjevnija metoda. Ali ako želite pokušati s ovom metodom, zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.

Lim za pečenje obloži papirom za pečenje te ravnomjerno rasporedi rezance. Zatim ih pospi morskom solju. Peci ih 10-15 minuta, zatim izvadi iz pećnice i nježno utisni rezance u papirnati ubrus da se iscijedi dodatna voda.

 | Author: Shutterstock Kako skuhati špagete od tikvica? , foto: Shutterstock

Špageti od tikvica s češnjakom i maslinovim uljem

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 srednje tikvice
  • 2 žlice parmezana, naribanog
  • sol i papar, po ukusu

Postupak:

  1. Napravi rezance od tikvica.
  2. Zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i pirjaj 30 sekundi.
  3. Dodaj rezance od tikvica i okreći ih u tavi, oko jednu minutu, samo da se zagriju i lagano omekšaju, a zatim isključi vatru.
  4.  Pospi ih naribanim parmezanom, posoli i popapri po ukusu.  
  5. Još ih jednom promiješaj u tavi i posluži.

 

 | Author: Shutterstock Špageti od tikvica, foto: Shutterstock

Izvor: www.downshiftology.com

 

Ako voliš tikvice, svakako isprobaj i ove recepte...

 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi jednostavne lađice od tikvica Recepti Brownies Možda vas zanima... Najsočniji čokoladni brownies s tikvicama Recepti Možda vas zanima... Ručaj zapečene tikvice s mljevenim mesom Recepti Možda vas zanima... Čips od tikvica - idealna ljetna grickalica Recepti Možda vas zanima... Lazanje s tikvicama - verzija koju moraš isprobati! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:31 08. Lipanj 2023.

    super