gastro postao
Zamijeni tjesteninu za pripremu lazanja tanko narezanim tikvicama...
Lazanje od tikvica s niskim udjelom ugljikohidrata, bez pšenice i glutena, a pune povrća idealan su ručak nakon kojega ti ni najmanje neće nedostajati tjestenina! Kako bi izbjegla vodenkast okus, slijedi recept i tvoje jelo ispast će savršeno!
Ovaj novi način pripreme sigurno će ti ostati u dobrom sjećanju, pa recept svakako spremi jer ćeš ga htjeti ponoviti.
Lazanje s tikvicama
Sastojci:
- 450 g mljevenog mesa
- 1 i 1/2 žličice soli
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1/2 luka
- 3 češnja češnjaka
- 700 g pasirane rajčice
- 2 žlice svježeg bosiljka
- sol, papar
- 600 g tikvica narezanih na tanke trake
- 400 g ricotte
- 25 g parmezana
- 1 veliko jaje
- 450 g mozzarelle
Postupak:
- U srednje velikoj tavi prodinstaj meso sve dok lagano ne posmeđi, posoli i popapri ga. Stavi sa strane.
- U tavu dodaj maslinovo ulje i pirjaj češnjak i luk par minuta. Vrati meso u tavu, dodaj rajčicu, bosiljak, sol i papar. Pokrij i pusti da lagano krčka, najmanje 30 do 40 minuta.
- U međuvremenu, tikvice narežite na tanke kriške, lagano posoli i ostavi da odstoje oko 10 minuta. Tikvice imaju puno vode pa nakon deset minuta papirnatim ručnikom pokupi ju i osuši tikvice.
- Zagrij grill tavu na srednje jakoj i grilaj tikvice dvije minute sa svake strane, dok malo ne porumene. Stavi na papirnate ručnike da upiju višak vlage.
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- U srednje velikoj zdjeli dobro promiješaj ricottu, parmezan i jaje.
- Na dno lima za pečenje dodaj malo umaka, zatim sloj tikvica, zatim sloj s ricottom i jajem te na kraju dodaj sloj mozzarelle. Ponavljaj postupak sve dok imaš dovoljno sastojaka, a zadnji sloj nek bude red tikvica prelivenih umakom od rajčice i mesa. Prekrij folijom i peci 30 minuta.
- Makni foliju i peci dodatno još 20 minuta. Po želji zatim na lazanje dodaj sloj mozzarelle i peci dodatnih 10 minuta.
- Pričekaj 10-ak minuta da se malo ohladi, a zatim posluži.