Recepti Desert 24. studenoga 2025.

Ispeci palačinku s okusom medenjaka... u pećnici!

Desert
10 MIN
20 MIN
6
SREDNJE
Ispeci palačinku s okusom medenjaka. U pećnici!
Ispeci palačinku s okusom medenjaka. U pećnici!
foto: @caraclarknutrition Pinterest
Mirisna, začinjena i prozračna, ova palačinka iz pećnice inspirirana je okusima medenjaka. Imamo odličan recept!

Ako zimska sezona ima svoj službeni miris, to je kombinacija medenjaka i svježe kave. Ova palačinka iz pećnice s okusom medenjaka objedinjuju upravo to: tople začine poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića s aromom kave i karamelastim notama melase. Nema okretanja palačinki na tavi niti čekanja, samo jedan veliki lim i pećnica koja odrađuje posao.

palačinke iz pećnice Možda vas zanima... Palačinke iz pećnice prošle su naš strogi test Recepti

Tajna: sobna temperatura

Da bi palačinka imala lijepu teksturu, važno je da svi sastojci budu sobne temperature – i mlijeko i jaja, i kava. Hladni sastojci mogu stvoriti grudice u tijestu, pogotovo kad se pomiješaju s otopljenim maslacem. I nemoj previše miješati.

U redu je da ti ostane nekoliko malih grudica, dokle god nema suhih dijelova. Završni dodaci čine veliku razliku: šlag sa šećerom i dodatnim začinima, javorov sirup... Pusti mašti na volju i guštaj u svakom zalogaju!

Recept za palačinku iz pećnice s okusom medenjaka je u nastavku...

palačinke iz pećnice s okusom medenjaka | Author: Angelaa, This Delicious House/Pinterest Palačinke iz pećnice s okusom medenjaka foto: Angelaa, This Delicious House/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Palačinka s okusom medenjaka
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 360 g
  • Sol 1,50 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Šećer 130 g
  • Cimet 2 žličica
  • Đumbir u prahu 1,25 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • Klinčić u prahu 1 žličica
  • Muškatni oraščić 1 žličica
  • Jaje 3 kom
  • Maslac 225 g
  • Melasa 2 žlica
  • Kava 120 ml
  • Mlijeko 120 ml
  • Slatko vrhnje 300 ml
  • Javorov sirup
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži lim za pečenje dimenzija 44 × 31 cm papirom za pečenje.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, sodu bikarbonu, 105 g šećera, 1½ žličicu cimeta, ¾ žličice đumbira, ¾ žličice papra, ¾ žličice klinčića i ¾ žličice muškatnog oraščića.


  3. U srednjoj zdjeli izmiješaj jaja, otopljeni maslac i melasu. Dodaj smjesu jaja u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješaj da se tek povežu. Zatim dodaj kavu i mlijeko pa nastavi miješati dok ne nestanu svi suhi tragovi – male grudice su u redu.


  4. Ulij tijesto u pripremljeni lim i poravnaj površinu špatulom. Za provjeru ravnomjernosti, uroni vrh špatule na nekoliko mjesta i usporedi razinu.


  5. Peci dok površina ne postane zlatnosmeđa i čvrsta na dodir, 15 do 17 minuta. Ohladi 15 minuta.


  6. U međuvremenu, u velikoj zdjeli stajaćeg miksera s nastavkom za tučenje (ili ručnim mikserom), izmiksaj slatko vrhnje i preostalih 25 g šećera na srednje jakoj brzini dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi.


  7. U zdjelici pomiješaj ostatke svakog začina: cimeta, đumbira, papra, klinčića i muškatnog oraščića.


  8. Palačinku nareži na 16 komada. Posluži svaki komad s kuglom šlaga, javorovim sirupom i posut začinskom mješavinom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

919 kcal

45 %

MASTI

52,00 g

72 %

KOLESTEROL

0,23 g

0 %

UH

100,00 g

36 %

PROTEINI

12,00 g

24 %

Palačinku možeš ispeći dan ranije i čuvati pokrivenu na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja, zagrij je 5 minuta u pećnici na niskoj temperaturi. Šlag napravi neposredno prije serviranja. 

Palačinke na razne načine... i sve ćeš ih voljeti!

palačinke Možda vas zanima... Pahuljaste palačinke od ricotte i limuna Recepti dutch baby palačinka Možda vas zanima... Pahuljasta i sočna njemačka palačinka s jabukama Recepti Dwayne Johnson Možda vas zanima... Nema boljih palačinki od ovih koje peče slavni The Rock! Recepti Američke palačinke Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za američke palačinke! Recepti Torta od čokoladnih palačinki Možda vas zanima... Torta od palačinki pravi je hit na društvenim mrežama! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.