Mirisna, začinjena i prozračna, ova palačinka iz pećnice inspirirana je okusima medenjaka. Imamo odličan recept!
Ako zimska sezona ima svoj službeni miris, to je kombinacija medenjaka i svježe kave. Ova palačinka iz pećnice s okusom medenjaka objedinjuju upravo to: tople začine poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića s aromom kave i karamelastim notama melase. Nema okretanja palačinki na tavi niti čekanja, samo jedan veliki lim i pećnica koja odrađuje posao.
Da bi palačinka imala lijepu teksturu, važno je da svi sastojci budu sobne temperature – i mlijeko i jaja, i kava. Hladni sastojci mogu stvoriti grudice u tijestu, pogotovo kad se pomiješaju s otopljenim maslacem. I nemoj previše miješati.
U redu je da ti ostane nekoliko malih grudica, dokle god nema suhih dijelova. Završni dodaci čine veliku razliku: šlag sa šećerom i dodatnim začinima, javorov sirup... Pusti mašti na volju i guštaj u svakom zalogaju!
Recept za palačinku iz pećnice s okusom medenjaka je u nastavku...
Palačinke iz pećnice s okusom medenjaka
foto: Angelaa, This Delicious House/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Palačinka s okusom medenjaka
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Brašno
360
g
Sol
1,50
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Šećer
130
g
Cimet
2
žličica
Đumbir u prahu
1,25
žličica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Klinčić u prahu
1
žličica
Muškatni oraščić
1
žličica
Jaje
3
kom
Maslac
225
g
Melasa
2
žlica
Kava
120
ml
Mlijeko
120
ml
Slatko vrhnje
300
ml
Javorov sirup
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C i obloži lim za pečenje dimenzija 44 × 31 cm papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, sodu bikarbonu, 105 g šećera, 1½ žličicu cimeta, ¾ žličice đumbira, ¾ žličice papra, ¾ žličice klinčića i ¾ žličice muškatnog oraščića.
U srednjoj zdjeli izmiješaj jaja, otopljeni maslac i melasu. Dodaj smjesu jaja u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano promiješaj da se tek povežu. Zatim dodaj kavu i mlijeko pa nastavi miješati dok ne nestanu svi suhi tragovi – male grudice su u redu.
Ulij tijesto u pripremljeni lim i poravnaj površinu špatulom. Za provjeru ravnomjernosti, uroni vrh špatule na nekoliko mjesta i usporedi razinu.
Peci dok površina ne postane zlatnosmeđa i čvrsta na dodir, 15 do 17 minuta. Ohladi 15 minuta.
U međuvremenu, u velikoj zdjeli stajaćeg miksera s nastavkom za tučenje (ili ručnim mikserom), izmiksaj slatko vrhnje i preostalih 25 g šećera na srednje jakoj brzini dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi.
U zdjelici pomiješaj ostatke svakog začina: cimeta, đumbira, papra, klinčića i muškatnog oraščića.
Palačinku nareži na 16 komada. Posluži svaki komad s kuglom šlaga, javorovim sirupom i posut začinskom mješavinom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
919 kcal
45 %
MASTI
52,00 g
72 %
KOLESTEROL
0,23 g
0 %
UH
100,00 g
36 %
PROTEINI
12,00 g
24 %
Palačinku možeš ispeći dan ranije i čuvati pokrivenu na sobnoj temperaturi. Prije posluživanja, zagrij je 5 minuta u pećnici na niskoj temperaturi. Šlag napravi neposredno prije serviranja.
Palačinke na razne načine... i sve ćeš ih voljeti!