gastro postao
Američke palačinke omiljeni su slatki doručak, a uz ovaj recept osvojit će i one koji ujutro radije jedu slano...
Voliš palačinke? A američke? Nama su američke palačinke posebno drage nedjeljom ujutro kada uživamo u njihovoj pjenastoj strukturi i upotpunjujemo ih raznim voćem i preljevima - od meda do čokolade.
Od onih tankih kakve mi najčešće pripremamo, američke palačinke razlikuju se ponajprije po debljini i veličini. Kada se ispeku, one su debele oko pola centimetra.
Dok su još vruće premazuju se s malo maslaca, slažu jedna na drugu, a onda se najčešće (u Americi) preliju javorovim sirupom. Na takav način ostaju sočne, spužvaste i tope se u ustima.
Javorov sirup može se zamijeniti medom, a popularne su i američke palačinke s omiljenim čokoladnim namazima, domaćim karamelom ili voćem.
Američke palačinke
Sastojci:
- 200 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 3 žlice otopljenog maslaca
Postupak:
- U posudi najprije pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
- U sredini napravi rupu pa dodaj mlijeko, jaje i otopljeni maslac.
- Miješaj dok ne dobiješ gustu smjesu.
- Ako je potrebno, dodaj još mlijeka ili brašna.
- Kockicom maslaca premaži zagrijanu tavu pa na njoj peci manje i deblje palačinke.
- Peci dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije.
Kad su nam već palačinke tema, imamo još puno recepata i savjeta...