Poslužena s malo šećera u prahu ili javorovim sirupom, njemačka palačinka s jabukama je jesenski klasik koji se jede odmah, dok je još topla i pufasta
Njemačka palačinka s jabukama (popularna dutch baby)peče se u velikoj tavi i na stol dolazi u jednom komadu. Za razliku od tankih palačinki, napuhne se po rubovima dok joj sredina ostaje mekana i kremasta.
Jabukesu ključ: najprije se kratko karameliziraju na maslacu sa šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem, pa se preko njih izlije glatka smjesa od jaja, mlijeka i brašna.
Sve ide u vruću pećnicu gdje se za 15-ak minuta pretvori u raskošno slatko jelo. Hrskavi rubovi i sočna sredina čine slasni kontrast, te su razlog zašto se ova palačinka često poslužuje za doručak ili brunch, ali se bez problema uklapa i u desertnu priču. Posip od šećera u prahu ili malo javorova sirupa dovoljan je završni detalj.
Njemačka palačinka s jabukama najbolja je dok je još topla, pa je posluži odmah. A pripremi je prema našem receptu koji je u nastavku...
Jabuke
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Njemačka palačinka s jabukama
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jaje
3
kom
Mlijeko
0,50
šalica
Jabuka Granny Smith
1
kom
Maslac
4
žlica
Šećer
3
žlica
Cimet
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Brašno
0,50
šalica
Šećer u prahu
Postupak
Stavi jaja i mlijeko u zdjelu ili blender i ostavi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Uključi pećnicu na 220 °C i postavi rešetku u sredinu.
Oguli jabuku, prepolovi je, ukloni koštice i nareži na tanke ploške.
U okrugloj tavi od lijevanog željeza promjera 25 cm otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj jabuku, pospi s 2 žlice šećera, cimetom i muškatnim oraščićem. Kuhaj, uz povremeno miješanje, oko 5 minuta dok jabuke ne omekšaju i rubovi se lagano karameliziraju. U međuvremenu pripremi tijesto.
Ako koristiš zdjelu, dodaj preostalu žlicu šećera, vaniliju i sol pa umiješaj brašno dok ne postane glatko. Ako koristiš blender, stavi sve sastojke u blender i miksaj oko 10 sekundi.
Makni tavu s vatre i jabuke rasporedi u ravnomjernom sloju. Prelij ih pripremljenim tijestom.
Stavi tavu u pećnicu i peci 12–15 minuta, dok sredina ne očvrsne, a rubovi se napuhnu i dobiju zlatnu boju. Posluži odmah, posuto šećerom u prahu ili prelij s malo javorova sirupa.
Ako ti ostane komad, spremi ga u hladnjak u zatvorenoj posudi do 3 dana, a prije konzumacijeugrij je u pećnici na 150 °C dok ne omekša.
Imamo još varijacija palačinki, slanih i slatkih, isprobaj ih sve!