Recepti Desert 19. rujna 2025.

Pahuljasta i sočna njemačka palačinka s jabukama

Desert
10 MIN
25 MIN
4
SREDNJE
dutch baby palačinka
Njemačka palačinka s jabukama
foto: Sandra Valvassori/Pinterest
Poslužena s malo šećera u prahu ili javorovim sirupom, njemačka palačinka s jabukama je jesenski klasik koji se jede odmah, dok je još topla i pufasta

Njemačka palačinka s jabukama (popularna dutch baby) peče se u velikoj tavi i na stol dolazi u jednom komadu. Za razliku od tankih palačinki, napuhne se po rubovima dok joj sredina ostaje mekana i kremasta.

Jabuke su ključ: najprije se kratko karameliziraju na maslacu sa šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem, pa se preko njih izlije glatka smjesa od jaja, mlijeka i brašna.

mini čokoladne dutch baby palačinke Možda vas zanima... GENIJALNE! Mini čokoladne Dutch Baby palačinke Recepti

Hrskavi rubovi i sočna sredina

Sve ide u vruću pećnicu gdje se za 15-ak minuta pretvori u raskošno slatko jelo. Hrskavi rubovi i sočna sredina čine slasni kontrast, te su razlog zašto se ova palačinka često poslužuje za doručak ili brunch, ali se bez problema uklapa i u desertnu priču. Posip od šećera u prahu ili malo javorova sirupa dovoljan je završni detalj.

Njemačka palačinka s jabukama najbolja je dok je još topla, pa je posluži odmah. A pripremi je prema našem receptu koji je u nastavku...

jabuka, jabuke | Author: Maryam Sicard/Unsplash Jabuke foto: Maryam Sicard/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Njemačka palačinka s jabukama
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Mlijeko 0,50 šalica
  • Jabuka Granny Smith 1 kom
  • Maslac 4 žlica
  • Šećer 3 žlica
  • Cimet 0,50 žličica
  • Muškatni oraščić 0,25 žličica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Brašno 0,50 šalica
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Stavi jaja i mlijeko u zdjelu ili blender i ostavi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.


  2. Uključi pećnicu na 220 °C i postavi rešetku u sredinu.


  3. Oguli jabuku, prepolovi je, ukloni koštice i nareži na tanke ploške.


  4. U okrugloj tavi od lijevanog željeza promjera 25 cm otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj jabuku, pospi s 2 žlice šećera, cimetom i muškatnim oraščićem. Kuhaj, uz povremeno miješanje, oko 5 minuta dok jabuke ne omekšaju i rubovi se lagano karameliziraju. U međuvremenu pripremi tijesto.


  5. Ako koristiš zdjelu, dodaj preostalu žlicu šećera, vaniliju i sol pa umiješaj brašno dok ne postane glatko. Ako koristiš blender, stavi sve sastojke u blender i miksaj oko 10 sekundi.


  6. Makni tavu s vatre i jabuke rasporedi u ravnomjernom sloju. Prelij ih pripremljenim tijestom.


  7. Stavi tavu u pećnicu i peci 12–15 minuta, dok sredina ne očvrsne, a rubovi se napuhnu i dobiju zlatnu boju. Posluži odmah, posuto šećerom u prahu ili prelij s malo javorova sirupa.


Ako ti ostane komad, spremi ga u hladnjak u zatvorenoj posudi do 3 dana, a prije konzumacije ugrij je u pećnici na 150 °C dok ne omekša.

Imamo još varijacija palačinki, slanih i slatkih, isprobaj ih sve!

palačinke od batata Možda vas zanima... Od ostataka batata pripremi prefine palačinke Recepti Američke palačinke Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za američke palačinke! Recepti mini palačinke od krumpira Možda vas zanima... Fine i sla(s)ne palačinke od krumpira i mladog luka Recepti Zapečene palačinke punjene blitvom i svježim sirom Možda vas zanima... Zapečene palačinke punjene blitvom i svježim sirom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.