gastro postao
Ova torta od palačinki ima samo nekoliko sastojaka, a najveća je komplikacija kako je složiti. No sve je odlično objašnjeno i prikazano u videu na YouTubeu
Ako nakon silnih božićnih torti, kolača i keksića nemaš ideje za zanimljiv desert za svoj novogodišnji stol, onda je ova torta od palačinki idealno rješenje. Spravljanje je jednostavno, nema puno sastojaka, a rezultat je ukusan i sočan kolač koji se topi u ustima.
Recept je objavljen na YouTube kanalu Lieblingsdesserts, a u samo dva tjedna pregledalo ga je više od 2.3 milijuna ljudi iz cijelog svijeta!
Recept je objavljen na YouTube kanalu Lieblingsdesserts
Čudesna torta od palačinki
Sastojci - za palačinke:
- 180 g brašna
- 35 g nezaslađenog kakaa
- prstohvat soli
- 10 g šećera
- 3 jaja
- 260 ml vrućeg mlijeka
- 160 g kipuće vode
- 60 g tekućeg meda
- 25 ml ulja + ulje za namastiti tavu
Sastojci - za kremu:
- 250 g krem sira
- 90 g šećera u prahu
- 150 g punomasnog kiselog vrhnja
- 250 g vrhnja za šlag (33% masnoće)
- 20 g tekućeg meda
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Stavi u posudu brašno, kakao, prstohvat soli i šećer te sve dobro promiješaj. Potom dodaj 3 jaja, miješajući postepeno ulij mlijeko pa dodaj vodu te miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto. Procijedi tijesto za palačinke kroz fino sito da ne ostanu grudice.
- Dodaj tijestu med te ostavi da odstoji 20 minuta. Nakon toga umiješaj 25 ml biljnog ulja.
- Namaži tavu biljnim uljem te ispeci palačinke s obje strane na srednjoj vatri. Trebaš dobiti 14 palačinki.
- Za kremu dobro izmiksaj krem sir, 45 g šećera u prahu i kiselo vrhnje. U drugoj posudi izmiksaj slatko vrhnje i 45 g šećera u prahu u čvrsti šlag. Dodaj to kremi te sve dobro izmiješaj.
- Svaku palačinku premaži kremom. Ostavi malo kreme za kasnije. Svaku palačinku presavij dvaput. Potom po svakoj palačinki premaži preostalu kremu.
- Oprezno namotaj tri palačinke u nizu. Potom svaku palačinku 'lijepi' na kolut tako da slažeš jednu po jednu s premazanim dijelom i svaki put dobro pritisni.
- Omotaj tortu kalupom za tortu te prekrij prozirnom folijom. Stavi kolač u hladnjak da odstoji 8-10 sati. 8. Makni kalup i foliju. Prije posluživanja pospi kolač šećerom u prahu.