Kolumne 11. travnja 2018.

Prženi pileći želuci - ručak kojem ćete se poželjeti vratiti

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
"Tu sam tu sam, malo manje aktivan na blogu, ali nikad aktivniji u kuhinji. Dođe to tako s vremena na vrijeme…", rekao nam je naš bloger Vedran nakon što nam je poslao recept za deliciju koja vas možda neće osvojiti na prvi pogled, no svakim zalogajem voljet ćete je sve više, a onda ćete je poželjeti pripremiti opet, i opet, i opet...

Razmišljao sam je li naziv ovog jela nekako preagresivan? Hoće li u startu odbiti mnoge i od samog čitanja recepta, a kako onda ne i od same pripreme? Ali nema tu nekih maski, tako je kako je, uostalom zašto bi naslov “pohana šnicla” bio bolji ili važniji od “pohanih pilećih želudaca”.

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Da, svjestan sam toga da će recept izazvati određene negativne komentare, ali u obranu ovog pomalo neobičnog i uistinu finog jela imam samo jednu svoju “teoriju”, a ona kaže: sjetite se svog djetinjstva i jeste li se svađali za stolom, dok je na njemu bila domaća juhica, sa svojom braćom i sestrama oko toga tko će dobiti pileći želudac, pileću jetricu ili nogice… Da, da, da, bilo je takvih slatkih svađica, priznajte!

A recept kao takav je jednostavan iako traži nešto vremena za pripremu. Jelo se jede toplo iako ni hladno nije loše, čak mislim da bi super i išlo na nekoj hladnoj plati.

 

Možda vas zanima... Za svaku priliku: Domaći krekeri sa sirom Recepti

 

Originalni recept pronašao sam na blogu African bites, a moj originalni recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći na mom blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Genijalno: Fini, gusti gulaš od veprovine u kruhu Kolumne Možda vas zanima... Krem juha od čičoke i karameliziranog luka Kolumne

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Sastojci:

  • 300 g pilećih želudaca (očišćenih)
  • korjenasto povrće po želji (celer, peršin, mrkva)
  • lisnato povrće (kelj, poriluk, peršin)
  • 100 g brašna
  • začini po želji (sol, papar, čili u prahu, češnjak, timijan, origano…)
  • 20 g prženih lješnjaka
  • 30 g parmezana
  • voda
  • ulje za prženje
  • 1-2 kokošje jaje
  • za bijeli umak:
  • kiselo vrhnje
  • svježi vlasac
  • sol i papar

Postupak pripreme:

  1. Želudce još jednom operite nakon kupnje i po potrebi dodatno očistite. Stavite ih u zagrijanu posoljenu vodu skupa s korjenastim i lisnatim povrćem te kuhajte sat i pol do dva tj. dok želudci ne postanu mekani.
  2. Izvadite ih iz vode, ocijedite i posušite te pustite da se kratko prohlade.
  3. U brašno dodajte začine te parmezan i mljevene lješnjake i sve dobro promiješajte kako bi se u svakom dijelu smjese našlo pomalo od svega. Želudce najprije namočite u razmućeno jaje te ih dobro uvaljajte u smjesu i pržite u zagrijanom ulju do zlate boje.
  4. Poslužiti uz umak po želji. Kod mene se našao kupovni slatko-ljuti umak i jedan brzinski domaći s kiselim vrhnjem, svježim vlascem i solju.

P.S. Tekućinu u kojoj su se kuhali želudci procijedite i flaširajte kako bi imali preukusni temeljac za neko od budućih jela.

U slast!

 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.