Opće je poznato da se u pripremi tjestenine može napraviti puno grešaka. Vjerujemo da je loša navika stavljanja ulja, u namjeri da se spriječi lijepljenje tjestenine, iskorijenjena. Ipak, još uvijek ima onih koji zaziru od soljenja vode, kao i onih koji kuhaju 500 g tjestenine u litri vode.
Problem je i bacanje vode od kuhanja od tjestenine, koja je čisto zlato kad su u pitanju kremasti umaci. Sve ovo značajno utječe na okus i izgled jela.
Ispiranje tjestenine baš je loša navika
Ipak, postoji još jedna nezgodna navika, a to je ispiranje tjestenine hladnom vodom nakon kuhanja. Ovo je korak koji zaista želiš preskočiti, osobito ako je planiraš ubaciti u vrući umak.
Ako je ispereš, maknut ćeš dobar sloj škroba s površine i umaci će teško prianjati uz odabranu vrstu tjestenine. Najbolje je da je odmah po vađenju iz vode za kuhanje umiješaš u pripremljeni umak.
Ponekad je ispiranje tjestenine ipak dozvoljeno... Kada?
Jasno, postoji nekoliko iznimaka. Kad su u pitanju obožavane salate od tjestenine, ispiranje nije loša ideja. Hladna će voda momentalno zaustaviti proces kuhanja i tjestenina će ostati al dente. Uz to, zbjeći ćeš sljepljivanje sastojaka i jelo će biti i oku ugodnije i prikladnije za konzumaciju.
Druga je iznimka stir-fry. Bez obzira na to koju tjesteninu upotrebljavaš, dobro ju je isprati kako ne bi postala neugledna ljepljiva masa.
Dakle, ako za ručak planiraš napraviti kremastu tjesteninu, skuhaj je u dobro posoljenoj vodi i direktno prebaci u umak. Svi su međukoraci višak!
Isprobaj ove genijalne slane i slatke recepte za tjesteninu...