Špajza 10. kolovoza 2024.

Zašto nije dobro ispirati tjesteninu nakon kuhanja

Kuhanje tjestenine
Kuhanje tjestenine
foto: Shutterstock
Tjesteninu ne bi trebalo ispirati iz vrlo jednostavnog razloga...

Opće je poznato da se u pripremi tjestenine može napraviti puno grešaka. Vjerujemo da je loša navika stavljanja ulja, u namjeri da se spriječi lijepljenje tjestenine, iskorijenjena. Ipak, još uvijek ima onih koji zaziru od soljenja vode, kao i onih koji kuhaju 500 g tjestenine u litri vode.

Problem je i bacanje vode od kuhanja od tjestenine, koja je čisto zlato kad su u pitanju kremasti umaci. Sve ovo značajno utječe na okus i izgled jela.

Voda od kuhanja tjestenine Možda vas zanima... Zašto treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza

 

Ispiranje tjestenine baš je loša navika

Ipak, postoji još jedna nezgodna navika, a to je ispiranje tjestenine hladnom vodom nakon kuhanja. Ovo je korak koji zaista želiš preskočiti, osobito ako je planiraš ubaciti u vrući umak.

Ako je ispereš, maknut ćeš dobar sloj škroba s površine i umaci će teško prianjati uz odabranu vrstu tjestenine. Najbolje je da je odmah po vađenju iz vode za kuhanje umiješaš u pripremljeni umak.

 | Author: Anna Shvets/Pexels Kuhanje tjestenine foto: Anna Shvets/Pexels

 

Ponekad je ispiranje tjestenine ipak dozvoljeno... Kada?

Jasno, postoji nekoliko iznimaka. Kad su u pitanju obožavane salate od tjestenine, ispiranje nije loša ideja. Hladna će voda momentalno zaustaviti proces kuhanja i tjestenina će ostati al dente. Uz to, zbjeći ćeš sljepljivanje sastojaka i jelo će biti i oku ugodnije i prikladnije za konzumaciju.

Druga je iznimka stir-fry. Bez obzira na to koju tjesteninu upotrebljavaš, dobro ju je isprati kako ne bi postala neugledna ljepljiva masa.

Dakle, ako za ručak planiraš napraviti kremastu tjesteninu, skuhaj je u dobro posoljenoj vodi i direktno prebaci u umak. Svi su međukoraci višak!

tjestenina | Author: Heather Gill/Unsplash Tjestenina foto: Heather Gill/Unsplash Isprobaj ove genijalne slane i slatke recepte za tjesteninu...

Špageti bolonjez Možda vas zanima... Špageti bolonjez po receptu slavnog talijanskog kuhara Recepti pasta queen, torta od tjestenine Možda vas zanima... Torta od tjestenine po receptu talijanskih baka Recepti Možda vas zanima... Bogata salata s tjesteninom - idealno ljetno jelo za meal prep Native sadržaj Feta pasta Možda vas zanima... Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati Recepti špageti, ubojiti špageti Možda vas zanima... Ubojiti špageti gotovi za manje od pola sata Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.