Ako tražiš brzi i ukusan talijanski recept, spaghetti all'assassina, odnosno ubojiti špageti, su pravi izbor za tebe! Sa samo 5 sastojaka, ova tjestenina prepuna je okusa i gotova za manje od pola sata
Spaghetti all'assassina ili ubojitišpageti datiraju iz 1960-ih i potječu iz talijanske regije Apulije. Riječ je o jednostavnom jelu od špageta s umakom od rajčice, češnjaka, čilija i maslinova ulja.
Ono što ovo jelo čini posebnim je metoda kuhanja - tjestenina se kuha u umaku dok ne dobije hrskavu koricu, a zatim se dodaje još umaka prema potrebi, slično kao kod pripreme rižota.
Rezultat je pikantno i nevjerojatno ukusno jelo s koncentriranim okusima rajčice, češnjaka i čilija, a hrskava korica dodaje posebnu teksturu. Ova tjestenina ne treba nikakve dodatke, ali slobodno pusti mašti na volju.
Svježe naribani parmezan ili malo svježe burrate dobro će doći da ublaže ljutinu. Za mesnu varijantu, dodaj sitno sjeckane slanine prije dodavanja češnjaka i čilija.
Spaghetti all'assassina
foto: Krista Stucchio/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Spaghetti all'assassina
5 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Voda
4
šalica
Umak od rajčice
800
ml
Koncentrat rajčice
2
žlica
Sol
1
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Češnjak
3
režanj
Chilli pahuljice
0,75
žličica
Špageti
450
g
Šećer
1
prstohvat
Postupak
Napravi temeljac: u srednjem loncu zagrij 4 šalice vode do vrenja. Dodaj otprilike trećinu umaka od rajčice i koncentrat rajčice te promiješaj.
Dodaj žličicu soli. Smanji vatru na lagano kuhanje.
U međuvremenu, zagrij tavu od lijevanog željeza ili neprijanjajuću tavu (dovoljno široku da špageti leže ravno) na srednje jakoj vatri.
Dodaj ulje. Kad ulje postane vruće, dodaj češnjak i ljuskice čilija te prži dok ne zamiriši, otprilike 30 sekundi.
Dodaj ostatak umaka od rajčice i promiješaj. Posoli prema ukusu.
Dodaj špagete, pazeći da ih što više uroniš u umak. Ako je potrebno, dodaj do šalicu temeljca, da malo prekrije tjesteninu.
Održavaj vatru na srednje jakoj temperaturi. Kuhaj bez miješanja dok tjestenina ne postane hrskava na donjoj strani te poprimi smećkastu boju i dok umak gotovo ne ispari, otprilike 5 minuta.
Kad tjestenina dobije hrskavu, smećkastu koricu, pomoću drvene lopatice okreni je tako da hrskavi, zapečeni dijelovi budu na vrhu. Raširi špagete po tavi koliko god je moguće i smanji vatru na srednju.
Dodaj 2-3 kuhače juhe, odnosno temeljca, preko tjestenine, tako da jedva prekrije špagete. Umek bi trebao ključati.
Kako tekućina ponovno krene isparavati i špageti krenu 'viriti' iz umaka, dodaj još temeljca Povremeno poguraj tjesteninu da tekućina uđe među špagete.
Nakon što tjestenina postane savitljiva i već se kuha najmanje 10 minuta, češće protresi tavu.
Kušaj. Špageti bi trebali biti al dente te obloženi gustim umakom. Prema potrebi, dodaj još soli te prstohvat šećera za balansiranje okusa.
Ukupno vrijeme kuhanja bit će otprilike 20 minuta.
Ako umak nije dovoljno gust (a treba biti jako gust i lijepiti se za špagete!). pusti da ključa još 1-2 minute. Potom posluži, i to vruće!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.