Recepti Tjestenina 18. lipnja 2024.

Ubojiti špageti gotovi za manje od pola sata

Tjestenina
5 MIN
20 MIN
4
SREDNJE
špageti, ubojiti špageti
Spaghetti all'assassina
foto: Mae Mu/Unsplash
Ako tražiš brzi i ukusan talijanski recept, spaghetti all'assassina, odnosno ubojiti špageti, su pravi izbor za tebe! Sa samo 5 sastojaka, ova tjestenina prepuna je okusa i gotova za manje od pola sata

Spaghetti all'assassina ili ubojiti špageti datiraju iz 1960-ih i potječu iz talijanske regije Apulije. Riječ je o jednostavnom jelu od špageta s umakom od rajčice, češnjaka, čilija i maslinova ulja.

Ono što ovo jelo čini posebnim je metoda kuhanja - tjestenina se kuha u umaku dok ne dobije hrskavu koricu, a zatim se dodaje još umaka prema potrebi, slično kao kod pripreme rižota.

Kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Znaš li kako savršeno skuhati tjesteninu? Špajza

Rezultat je pikantno i nevjerojatno ukusno jelo s koncentriranim okusima rajčice, češnjaka i čilija, a hrskava korica dodaje posebnu teksturu. Ova tjestenina ne treba nikakve dodatke, ali slobodno pusti mašti na volju.

Svježe naribani parmezan ili malo svježe burrate dobro će doći da ublaže ljutinu. Za mesnu varijantu, dodaj sitno sjeckane slanine prije dodavanja češnjaka i čilija.

špageti, ubojiti špageti | Author: Krista Stucchio/Unsplash Spaghetti all'assassina foto: Krista Stucchio/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Spaghetti all'assassina
5 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Voda 4 šalica
  • Umak od rajčice 800 ml
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Češnjak 3 režanj
  • Chili pahuljice 0,75 žličica
  • Špageti 450 g
  • Šećer kristal 1 prstohvat
Postupak
  1. Napravi temeljac: u srednjem loncu zagrij 4 šalice vode do vrenja. Dodaj otprilike trećinu umaka od rajčice i koncentrat rajčice te promiješaj.

    Dodaj žličicu soli. Smanji vatru na lagano kuhanje.


  2. U međuvremenu, zagrij tavu od lijevanog željeza ili neprijanjajuću tavu (dovoljno široku da špageti leže ravno) na srednje jakoj vatri.

    Dodaj ulje. Kad ulje postane vruće, dodaj češnjak i ljuskice čilija te prži dok ne zamiriši, otprilike 30 sekundi.

    Dodaj ostatak umaka od rajčice i promiješaj. Posoli prema ukusu.


  3. Dodaj špagete, pazeći da ih što više uroniš u umak. Ako je potrebno, dodaj do šalicu temeljca, da malo prekrije tjesteninu.

    Održavaj vatru na srednje jakoj temperaturi. Kuhaj bez miješanja dok tjestenina ne postane hrskava na donjoj strani te poprimi smećkastu boju i dok umak gotovo ne ispari, otprilike 5 minuta.


  4. Kad tjestenina dobije hrskavu, smećkastu koricu, pomoću drvene lopatice okreni je tako da hrskavi, zapečeni dijelovi budu na vrhu. Raširi špagete po tavi koliko god je moguće i smanji vatru na srednju.

    Dodaj 2-3 kuhače juhe, odnosno temeljca, preko tjestenine, tako da jedva prekrije špagete. Umek bi trebao ključati.

    Kako tekućina ponovno krene isparavati i špageti krenu 'viriti' iz umaka, dodaj još temeljca Povremeno poguraj tjesteninu da tekućina uđe među špagete.


  5. Nakon što tjestenina postane savitljiva i već se kuha najmanje 10 minuta, češće protresi tavu.

    Kušaj. Špageti bi trebali biti al dente te obloženi gustim umakom. Prema potrebi, dodaj još soli te prstohvat šećera za balansiranje okusa.

    Ukupno vrijeme kuhanja bit će otprilike 20 minuta.


  6. Ako umak nije dovoljno gust (a treba biti jako gust i lijepiti se za špagete!). pusti da ključa još 1-2 minute. Potom posluži, i to vruće!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

255 kcal

12 %

MASTI

6,00 g

8 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

44,00 g

16 %

PROTEINI

8,00 g

16 %

Isprobaj i ove recepte za jela s tjesteninom!

Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Možda vas zanima... Tjestenina s usoljenim limunima i inćunima Recepti Salata od špageta, avokada i bosiljka Možda vas zanima... Salata od špageta, avokada i bosiljka gotova za 20 minuta Recepti Tjestenina sa sirom i brokulom Možda vas zanima... Brzinske penne sa sirom i brokulom Marthe Stewart Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:31 18. Lipanj 2024.

    dobri bellisima