Kad god ne znamo što bismo kuhali, a često nam se događa, tjestenina je uvijek dobro, praktično, brzo i svima dostupno rješenje. Tjestenine uvijek kod kuće, raznovrsna je i spaja se s različitim namirnicama i njihovim kombinacijama tako da ti nikada neće ponestati novih ideja za jelo s tjesteninom. Također, tjestenina se lako i brzo kuha.
Donosimo popis 8 najčešćih pogrešaka kad je kuhanje tjestenine u pitanju, kao i savjeta kako ih izbjeći.
Koristiš premalu posudu za kuhanje tjestenine
Tjestenina tijekom kuhanja značajno 'raste', odnosno povećava joj se volumen, tako da je važno koristiti veliki lonac kako se tjestenina ne bi morala 'gužvati'. Također, tjestenina će se ravnomjernije skuhati ako se kuha u obilnoj količini vode. Za pola kilograma tjestenine idealno je koristiti 2-3 litre vode za kuhanje.
Kuhanje tjestenine
Nedovoljno posoliš vodu za kuhanje
Važno je dobro posoliti vodu u kojoj se kuha tjestenina, kako ona na kraju ne bi bila bljutava. Neki znalci kažu kako bi voda u kojoj će se kuhati tjestenina trebala biti slana poput mora da bi tjestenina na kraju ispala ukusna. To je možda malo pretjerano, ali recimo okus malo slanije juhe je ono što se želi postići.
Dodaješ ulje u vodu za kuhanje
Mnogi u vodu u kojoj se kuha tjestenina dodaju ulje jer smatraju da se na taj način tjestenina neće lijepiti. No zapravo si prave probleme. Ulje u vodi ne sprječava lijepljenje, a čini tjesteninu sklizavom zbog čega se kasnije umak dobro na nju ne prima.
Lomiš tjesteninu prije kuhanja
Ako imaš neku tjesteninu koja je dosta dugačka, popu špageta ili linguina, lako je doći u napast prelomiti je na pola kako bi lakše stala u lonac. No probaj odoljeti tom porivu i umjesto da prelomiš tjesteninu koristi duboki lonac ili pak pričekaj da dio tjestenine uronjen u vodu omekša da je možeš lagano savinuti kako bi sve bilo u vodi. Potrebno je samo malo strpljenja.
Ne provjeravaš tjesteninu dovoljno često dok se kuha
Vrijeme kuhanja navedeno je na svakom pakiranju, no ono je samo približna vrijednost, ne pravilo. Za najbolje rezultate, savršenu tjesteninu kuhanu al dente, treba svako malo kušati komadić kako bismo bili sigurni da je skuhana baš po našem ukusu.
Kuhanje tjestenine - špagete nemoj lomiti, nego pričekaj da omekšaju
Ne čuvaš vodu u kojoj se kuhala tjestenina
Voda od kuhanja tjestenine uistinu je dragocjena, a u njoj je i tajna savršeno kremastih umaka. Zato svaki put sačuvaj barem šalicu ove dragocjene tekućine.
Kad voda u kojoj se kuha tjestenina postane mutna, to znači da je tjestenina ispustila u vodu škrob, a voda puna škroba pomoći će da se u umaku emulgiraju masnoće, poput maslaca i maslinova ulja, te daju umaku svilenkastu teksturu.
Ispireš tjesteninu nakon kuhanja
Ispiranje tjestenine nakon kuhanja s nje će ukloniti fini škrobasti sloj koji pomaže da se umak primi na tjesteninu. Ako tjesteninu poslužuješ vruću, nemoj je nikada ispirati! Jedina situacija kada je ok isprati tjesteninu je kad je planiraš poslužiti hladnu (primjerice u nekoj salati s tjesteninom) pa ne želiš da se slijepi.
Kuhanje tjestenine
Ne razmišljaš o kombinaciji oblika tjestenine i vrste umaka
Ovo je ključna stvar kada želiš napraviti jelo kojem će se svi diviti. Primjerice tjestenina poput rigatonija odlična je da uhvati svaki komadić nekog slasnog ragua, dok su primjerice linguini odlični uz svijetle i lagane umake s morskim plodovima.
Poslušaj naše savjete i tvoja tjestenina svaki put bit će savršeno kuhana. A ako ti nedostaje inspiracije za nova jela s tjesteninom, isprobaj ove u nastavku: