Carbonara je među jelima s kratkim popisom sastojaka - i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi pogreške. Ako ne želiš za ručak jesti kajganu sa špagetima, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju.
Kako bismo pomogli, pripremili smo popis osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste carbonare.
1. Jaja moraju biti sobne temperature
Ako ne želiš da umak bude grudast, jaja obavezno ranije izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak prema kremastoj carbonari.
2. Uloži snagu u miješanje
Žumanjci su zvijezda carbonare pa nemoj dopustiti da te zezne ova mala količina bjelanjka. Snažno ih izradi mutilicom kako bi se sjedinili - i nemoj odustati dok smjesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.
3. Makni s vatre na vrijeme!
Ovo je korak u kojem ljudi najčešće griješe. Nije dobro miješati tjesteninu i umak iznad vatre jer ćeš ih prekuhati - postat će neugodno ljepljivi i grudasti.
Ne samo da trebaš ugasiti vatru, već tavu trebaš fizički maknuti s vrućeg štednjaka.
4. Pripazi pri ulijevanju jaja
Dakle, posudu makni s vatre i postepeno dodaj jaja. Nemoj uzimati pauzu jer će se tjestenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno topline za obradu jaja.
Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, posluži se hvataljkom. Pažljivo miješaj i potrudi se da umak bude ravnomjerno raspoređen. Imaj na umu da ne moraš iskoristiti sva jaja; stani na vrijeme ako si zadovoljna s kremoznošću.
I nemoj štedjeti na parmezanu!