Špajza 29. svibnja 2025.

Imamo 9 top trikova za još slasniji bolonjez

Umak
15 MIN
140 MIN
4
SREDNJE
tjestenina, umak ručak
Imamo 9 top trikova za još slasniji bolonjez
foto: Elena Helade/Pinterest
Obožavamo klasični umak bolonjez, posebno kad se divno stopi s tjesteninom. A kako bi bio još slasniji donosimo 9 slasnih trikova

Špageti bolonjez toliko su popularno jelo - ukusno, slasno, može se lako podgrijati, vole ga i klinci i odrasli... No osim klasičnog recepta za bolonjez, donosimo ti i top 9 načina kako ga možeš unaprijediti. Bez brige, u pitanju su male izmjene koje neće narušiti ni izgled ni okus talijanskog klasika. Dobar tek!

Špageti bolonjez Možda vas zanima... Slavni talijanski chef otkrio svoj recept za bolonjez umak Recepti

Ne gasi ekran dok kuham

Umak bolonjez
15 MIN
pripreme
140 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 50 ml
  • Maslac 25 g
  • Luk 1 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Panceta 150 g
  • Mljeveno meso - Junetina 200 g
  • Mljeveno meso - Svinjetina 200 g
  • Crveno vino 200 ml
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Pileći temeljac 200 ml
  • Tagliatelle 400 g
Postupak
  1. Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodaj luk, celer, mrkvu i pancetu te pirjaj na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.


  2. Dodaj meso i dobro ga prodinstaj.


  3. Pojačaj vatru, dodaj vino i pusti da ispari.


  4. Pire od rajčice razrijedi sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso.


  5. Smanji vatru, pokrij lonac poklopcem i kuhaj bolonjez na laganoj vatri minimalno 2 sata, s vremena na vrijeme miješajući i dodajući preostali temeljac kako se umak ne bi isušio.  


  6. Makni s vatre i posluži bolonjez uz svježe kuhane tagliatelle. No možeš koristiti i špagete.


 | Author: Emanuel Ekstrom/Unsplash Neodoljivi bolonjez foto: Emanuel Ekstrom/Unsplash

Top 9 savjeta za još bolji bolonjez umak

Za sve one koji stalno žele više i bolje, donosimo top 9 slasnih savjeta za pripremu (još boljeg) bolonjez umaka. Rezultat svega bit će savršeni umak koji možeš preliti preko svojih špageta, fettuccina ili tagliatella...

  1. Umjesto čiste mljevene govedine, za dodatnu slatkoću koristi mješavinu mljevene govedine i mljevene svinjetine, teletine ili piletine.
  2. Dodaj 100 g suhih šumskih gljiva, namočenih u toploj vodi jedan sat prije kuhanja i nasjeckanih. Zatim procijedi vodu i upotrijebi ju kao zamjenu za dio temeljca.
  3. Dodaj sitno nasjeckanu crvenu papriku ili pečeni patlidžan da povećaš dozu povrća. U zadnjoj minuti kuhanja možeš dodati i nasitno naribane tikvice.
  4. Dodaj 400 grama pileće jetrice, očišćene i nasjeckane, za dodatno bogatstvo okusa.
  5. Dodaj malo sojinog umaka.
  6. Razmisli i o dodavanju par klinčića.
  7. Pojačaj zelenilo klasičnim spojem bilja - peršina, kadulje, ružmarina i majčine dušice.
  8. Završi recept sa 2 žlice vrhnja ili mlijeka te dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili.

Isprobaj i ove verzije bolonjeza:

meghan markle, zucchini bolognese Možda vas zanima... Bolonjez od tikvica Meghan Markle kuha se čak 4 sata! Recepti Bolje od mesa: Bolonjez od gljiva i oraha Možda vas zanima... Bolje od mesa: Bolonjez od gljiva i oraha Recepti Možda vas zanima... Bolognese - od ostatka umaka do fantastičnih zalogaja Špajza Možda vas zanima... Prevarite nepce: Lažni bolognese bez mesa Kolumne Možda vas zanima... Nikad brži "bolognese" - novo izdanje omiljenog klasika Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.