Recepti Umak 07. veljače 2025.

Bolje od mesa: Bolonjez od gljiva i oraha

Umak
25 MIN
60 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Bolje od mesa: Bolonjez od gljiva i oraha
Bolje od mesa: Bolonjez od gljiva i oraha
foto: @healthymidwesterngirl Pinterest
Ovaj sočan veganski bolonjez umak od gljiva i oraha, bez mesa, savršen je uz svježe kuhanu tjesteninu. Moraš ga probati!

Tradicionalni talijanski bolonjez u ovoj verziji dobiva potpuno novu dimenziju – bez mesa je, ali s punim, bogatim okusom. Tajna je u kombinaciji sitno nasjeckanih gljiva i oraha, koji zajedno stvaraju teksturu nalik mljevenome mesu.

Gljive donose duboku, umami notu, dok tostirani orasi daju kremastu punoću i orašasti karakter. Sve se kuha u aromatičnoj bazi od luka, mrkve i celera, obogaćenoj bijelim vinom, povrtnim temeljcem i gustim umakom od rajčice.

Zašto baš orasi?

Kad se sitno nasjeckaju, orasi stvaraju teksturu sličnu mljevenome mesu, ali s dodatnom prednošću – puni su zdravih omega-3 masnih kiselina i protuupalnih spojeva koji podržavaju zdravlje srca i mozga. Osim toga, njihov orašasti, maslačasti okus savršeno nadopunjuje bogatstvo umaka.

šampinjoni | Author: Anita Austvika/Unsplash Koristi smeđe šampinjone koji imaju više okusa foto: Anita Austvika/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Bolonjez od gljiva i oraha
25 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Šampinjoni 450 g
  • Orasi 1 šalica
  • Luk 1 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Celer - korijen 1 kom
  • Maslinovo ulje 6 žlica
  • Sol 1,25 žličica
  • Bijelo vino 0,50 šalica
  • Koncentrat rajčice 0,33 šalica
  • Povrtni temeljac 2 šalica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,25 žličica
  • Vrhnje za kuhanje 0,50 šalica
  • Tagliatelle 450 g
  • Parmezan
Postupak
  1. U dvije ture sitno nasjeckaj gljive u sjeckalici. Prebaci ih u zdjelu. U sjeckalici usitni tostirane orahe pa ih premjesti u srednju zdjelu. Dodaj luk, mrkvu i celer u sjeckalicu i na vrlo sitno ih nasjeckaj.


  2. U velikoj tavi zagrij 4 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj gljive u jednom sloju i peci ih bez miješanja dok ne poprime zlatnosmeđu boju na mjestima, oko 8 minuta. Posoli s pola žličice soli, promiješaj i kuhaj još minutu.

    Prebaci gljive u zdjelu s orasima. Smanji vatru na srednju, dodaj preostale 2 žlice maslinova ulja i umiješaj smjesu luka, mrkve i celera. Dodaj četvrtinu žličice soli i pirjaj često miješajući dok povrće ne postane zlatno i gotovo suho, 10-12 minuta. Dodaj gljive i orahe.

    Ulij vino i kuhaj dok se tekućina ne upije, 2-3 minute. Umiješaj koncentrat rajčice i kuhaj uz miješanje oko 5 minuta. Dodaj temeljac i ostavi da lagano kuha na niskoj temperaturi, povremeno miješajući, dok umak ne postane gust, 35-40 minuta. Dodaj papar, preostalih pola žličice soli i vrhnje te kuhaj uz miješanje još 2 minute.


  3. Pomiješaj umak s kuhanom tjesteninom po želji i posluži s ribanim parmezanom. Ostatak umaka spremi u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj u hladnjaku do 3 dana ili zamrzni do 3 mjeseca.


Ostatke umaka čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana ili zamrzni do 3 mjeseca.

Može i bez mesa!

okruglice od ricotte u umaku od rajčice Možda vas zanima... Okruglice od ricotte u umaku od rajčice Recepti cvjetača Možda vas zanima... Hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama Recepti burger, veganski burger Možda vas zanima... Burger od crnoga graha i zobi Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.