Ovaj sočan veganski bolonjez umak od gljiva i oraha, bez mesa, savršen je uz svježe kuhanu tjesteninu. Moraš ga probati!
Tradicionalni talijanski bolonjez u ovoj verziji dobiva potpuno novu dimenziju – bez mesa je, ali s punim, bogatim okusom. Tajna je u kombinaciji sitno nasjeckanih gljiva i oraha, koji zajedno stvaraju teksturu nalik mljevenome mesu.
Gljive donose duboku, umami notu, dok tostirani orasi daju kremastu punoću i orašasti karakter. Sve se kuha u aromatičnoj bazi od luka, mrkve i celera, obogaćenoj bijelim vinom, povrtnim temeljcem i gustim umakom od rajčice.
Zašto baš orasi?
Kad se sitno nasjeckaju, orasi stvaraju teksturu sličnu mljevenome mesu, ali s dodatnom prednošću – puni su zdravih omega-3 masnih kiselina i protuupalnih spojeva koji podržavaju zdravlje srca i mozga. Osim toga, njihov orašasti, maslačasti okus savršeno nadopunjuje bogatstvo umaka.
Koristi smeđe šampinjone koji imaju više okusa
foto: Anita Austvika/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Bolonjez od gljiva i oraha
25 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Šampinjoni
450
g
Orasi
1
šalica
Luk
1
kom
Mrkva
1
kom
Celer - korijen
1
kom
Maslinovo ulje
6
žlica
Sol
1,25
žličica
Bijelo vino
0,50
šalica
Koncentrat rajčice
0,33
šalica
Povrtni temeljac
2
šalica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Vrhnje za kuhanje
0,50
šalica
Tagliatelle
450
g
Parmezan
Postupak
U dvije ture sitno nasjeckaj gljive u sjeckalici. Prebaci ih u zdjelu. U sjeckalici usitni tostirane orahe pa ih premjesti u srednju zdjelu. Dodaj luk, mrkvu i celer u sjeckalicu i na vrlo sitno ih nasjeckaj.
U velikoj tavi zagrij 4 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj gljive u jednom sloju i peci ih bez miješanja dok ne poprime zlatnosmeđu boju na mjestima, oko 8 minuta. Posoli s pola žličice soli, promiješaj i kuhaj još minutu.
Prebaci gljive u zdjelu s orasima. Smanji vatru na srednju, dodaj preostale 2 žlice maslinova ulja i umiješaj smjesu luka, mrkve i celera. Dodaj četvrtinu žličice soli i pirjaj često miješajući dok povrće ne postane zlatno i gotovo suho, 10-12 minuta. Dodaj gljive i orahe.
Ulij vino i kuhaj dok se tekućina ne upije, 2-3 minute. Umiješaj koncentrat rajčice i kuhaj uz miješanje oko 5 minuta. Dodaj temeljac i ostavi da lagano kuha na niskoj temperaturi, povremeno miješajući, dok umak ne postane gust, 35-40 minuta. Dodaj papar, preostalih pola žličice soli i vrhnje te kuhaj uz miješanje još 2 minute.
Pomiješaj umak s kuhanom tjesteninom po želji i posluži s ribanim parmezanom. Ostatak umaka spremi u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj u hladnjaku do 3 dana ili zamrzni do 3 mjeseca.
Ostatke umaka čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana ili zamrzni do 3 mjeseca.