Recepti Povrće 04. listopada 2024.

Hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama

Povrće
15 MIN
25 MIN
4
JEDNOSTAVNO
cvjetača
Odresci od cvjetače
foto: The Big Man's World/Pinterest
Ovi hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama oduševit će te bogatstvom okusa i jednostavnošću pripreme. Uživaj u svakom zalogaju!

Cvjetača je povrće koje zaslužuje više pažnje u svakodnevnoj prehrani, a ovaj recept je diže na novu razinu. Hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama savršeno su jelo koje se može poslužiti kao prilog mesu ili kao lagano glavno vegetarijansko jelo. Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno slasna kombinacija hrskave korice i meke unutrašnjosti cvjetače.

cvjetača, karfiol | Author: Louis Hansel/Unsplash Cvjetača foto: Louis Hansel/Unsplash

Ako tražiš jelo koje je brzo gotovo, a donosi pravi užitak, ovo će te jelo - hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama - sigurno oduševiti. U receptu se ističe prirodan okus cvjetače, obogaćen talijanskim začinima i parmezanom, dok panko mrvice dodaju neodoljivu hrskavost.

Svaka glavica cvjetače daje 2-3 odreska, dok se ostaci mogu iskoristiti za druge recepte, poput cvjetače na pari ili riže od cvjetače. 

cvjetača | Author: The Big Man's World/Pinterest Odresci od cvjetače foto: The Big Man's World/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Cvjetača 2 kom
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Parmezan 0,25 šalica
  • Talijanska mješavina začina 1 žlica
  • Limunova korica 1,50 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Panko mrvice 0,33 šalica
  • Češnjak 2 režanj
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 220°C. Veliki lim za pečenje obloži aluminijskom folijom. Ukloni vanjske listove s glavica cvjetače i skrati stabljike.

    Cvjetaču postavi ravno na dasku za rezanje, stabljikom prema dolje. Iz svake glavice izreži po dva odreska debljine 2 cm.

    Preostale komade cvjetače ostavi sa strane za kasniju upotrebu. Odreske posloži u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.


  2. U manjoj zdjeli pomiješaj 1/4 šalice ulja, 2 žlice parmezana, talijansku mješavinu začina, naribanu limunovu koricu i sol. Smjesu premaži po vrhu svakog odreska od cvjetače (oko 1 žlica na svaki). Peci cvjetaču u pećnici dok ne omekša i bude dovoljno mekana da u nju možeš zabosti vilicu, otprilike 20 minuta.


  3. Dok se cvjetača peče, u zdjelici pomiješaj panko mrvice, naribani češnjak, 1 žlicu ulja i preostale 2 žlice parmezana.


  4. Izvadi cvjetaču iz pećnice i smanji temperaturu na 200°C. Svaki odrezak ravnomjerno pospi pripremljenom mješavinom panko mrvica, nježno pritišćući kako bi se mrvice zalijepile za površinu.


  5. Vrati odreske u pećnicu i peci dok mrvice ne postanu zlatno-smeđe, otprilike 5 minuta. Nakon pečenja, prelij odreske preostalom žlicom maslinovag ulja i posluži ih s kriškama limuna ako želiš dodatnu svježinu u svom jelu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

284 kcal

14 %

MASTI

23,00 g

31 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

16,00 g

5 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Isprobaj i ove recepte s cvjetačom!

karfiol Možda vas zanima... Sendvič s cvjetačom za posebna jutra Recepti Možda vas zanima... Kako napraviti lažnu rižu od cvjetače? Špajza Cvjetača Možda vas zanima... Kako skuhati cvjetaču na 5 različitih načina Špajza Možda vas zanima... Prija svakom jelu: Pripremite sjajan pire od cvjetače Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.