Ovi hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama oduševit će te bogatstvom okusa i jednostavnošću pripreme. Uživaj u svakom zalogaju!
Cvjetača je povrće koje zaslužuje više pažnje u svakodnevnoj prehrani, a ovaj recept je diže na novu razinu. Hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama savršeno su jelo koje se može poslužiti kao prilog mesu ili kao lagano glavno vegetarijansko jelo. Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno slasna kombinacija hrskave korice i meke unutrašnjosti cvjetače.
Cvjetača
foto: Louis Hansel/Unsplash
Ako tražiš jelo koje je brzo gotovo, a donosi pravi užitak, ovo će te jelo - hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama - sigurno oduševiti. U receptu se ističe prirodan okus cvjetače, obogaćen talijanskim začinima i parmezanom, dok panko mrvice dodaju neodoljivu hrskavost.
Svaka glavica cvjetače daje 2-3 odreska, dok se ostaci mogu iskoristiti za druge recepte, poput cvjetače na pari ili riže od cvjetače.
Odresci od cvjetače
foto: The Big Man's World/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Hrskavi odresci od cvjetače s panko mrvicama
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Cvjetača
2
kom
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Maslinovo ulje
2
žlica
Parmezan
0,25
šalica
Talijanska mješavina začina
1
žlica
Limunova korica
1,50
žličica
Sol
0,25
žličica
Panko mrvice
0,33
šalica
Češnjak
2
režanj
Postupak
Zagrij pećnicu na 220°C. Veliki lim za pečenje obloži aluminijskom folijom. Ukloni vanjske listove s glavica cvjetače i skrati stabljike.
Cvjetaču postavi ravno na dasku za rezanje, stabljikom prema dolje. Iz svake glavice izreži po dva odreska debljine 2 cm.
Preostale komade cvjetače ostavi sa strane za kasniju upotrebu. Odreske posloži u jednom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
U manjoj zdjeli pomiješaj 1/4 šalice ulja, 2 žlice parmezana, talijansku mješavinu začina, naribanu limunovu koricu i sol. Smjesu premaži po vrhu svakog odreska od cvjetače (oko 1 žlica na svaki). Peci cvjetaču u pećnici dok ne omekša i bude dovoljno mekana da u nju možeš zabosti vilicu, otprilike 20 minuta.
Dok se cvjetača peče, u zdjelici pomiješaj panko mrvice, naribani češnjak, 1 žlicu ulja i preostale 2 žlice parmezana.
Izvadi cvjetaču iz pećnice i smanji temperaturu na 200°C. Svaki odrezak ravnomjerno pospi pripremljenom mješavinom panko mrvica, nježno pritišćući kako bi se mrvice zalijepile za površinu.
Vrati odreske u pećnicu i peci dok mrvice ne postanu zlatno-smeđe, otprilike 5 minuta. Nakon pečenja, prelij odreske preostalom žlicom maslinovag ulja i posluži ih s kriškama limuna ako želiš dodatnu svježinu u svom jelu.