gastro postao
Kako pripremiti novo i uzbudljivo jelo od cvjetače?
Cvjetaču najčešće pripremamo gratiniranu ili 'na lešo', a povremeno napravimo juhu ili pire.
Nije ni zapečena cvjetača neka novost, ali kada je obogatiš grožđicama i pistacijama i staviš u sendvič - to je nešto sasvim drugačije..
Potrebno ti je:
- 1/4 šalice maslinova ulja
- 2 režnja češnjaka
- žličica soli
- prstohvat svježe mljevenog papra
- srednja glavica cvjetače, izrezane na ploške debljine oko 1.5 cm
- 1/2 šalice grožđica
- 1/4 šalice bijelog vina
- 1/4 šalice pistacija
- 8 kriška kruha
- 100 g sira
- 2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješaj ulje, sitno narezani češnjak, sol i papar. Dodaj ploške cvjetače i dobro sve pomiješaj.
- Cvjetaču posloži na pripremljeni protvan. Peci 25 minuta, zatim ih okreni i pecite još 10 do 20 minuta, dok se ne smekša.
- Dok se cvjetača hladi, u malu zdjelu stavi grožđice u vinu i pusti da se namaču oko 10 minuta. Ocijedi.
- Na tavi tostiraj pistacije. Kada se malo ohlade, grubo ih nareži.
- Na protvan posloži kriške kruha, na kruh stavi cvjetaču, pospi pistacijima i grožđicama i na vrh stavi sir.
- Peci dok se sir ne otopi, od 7 do 10 minuta.
- Kade je gotovo pospi svježe narezanim peršinom.
Posluži toplo. Dobar tek!