Recepti Vegeterijansko 16. siječnja 2025.

Okruglice od ricotte u umaku od rajčice

Vegetarijansko
30 MIN
60 MIN
4
JEDNOSTAVNO
okruglice od ricotte u umaku od rajčice
Okruglice od ricotte u umaku od rajčice
foto: Mariamou/Pinterest
Nježne okruglice od ricotte i parmezana uronjene u pikantni umak od rajčice… Zvuči kao savršena utjeha u hladne dane, zar ne?

Ako voliš spoj kremaste teksture i bogatih mediteranskih okusa, okruglice od ricotte postat će tvoje novo omiljeno jelo. Ovo vegetarijansko remek-djelo donosi savršenu harmoniju okusa: nježne okruglice od ricotte, parmezana i svježeg bosiljka prožimaju se s pikantnim umakom od rajčice, stvarajući jelo kojem je teško odoljeti.

ricotta Možda vas zanima... Ricotta je svestrana, evo što sve od nje možeš pripremiti... Špajza

Ove okruglice nisu idealne samo za ljubitelje talijanske kuhinje, već i za sve koji traže ukusnu i kreativnu alternativu mesnim okruglicama.

Kombinacija ricotte, prirodno kremastog sira s blagim okusom, i aromatičnog parmezana uz dodatak svježeg bosiljka, ljute papričice i češnjaka čini svaku kuglicu eksplozijom okusa. Naravno, okus i ljutinu umaka možeš prilagoditi svome ukusu uz više češnjaka ili začina po želji.

 | Author: Shutterstock Ricotta foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Okruglice od ricotte u umaku od rajčice
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
OKRUGLICE OD RICOTTE
Sastojci
  • Ricotta 450 g
  • Jaje 2 kom
  • Parmezan 125 g
  • Listići svježeg bosiljka 0,50 šalica
  • Sol 1,50 žličica
  • Crni papar 0,50 žličica
  • Češnjak 2 režanj
  • Krušne mrvice 1,25 šalica
Postupak
  1. Ako je ricotta vodenasta, stavi je na nekoliko slojeva papirnatih ručnika i raširi u ravnomjeran sloj te stavi još papirnatih ručnika na vrh. Lagano pritisni ricottu da ukloniš višak vlage.

    Ukloni i baci gornji sloj papirnatih ručnika. Podigni papirnati ručnik za rubove i prebaci ricottu u veliku zdjelu, koristeći ručnik da istreseš preostale komadiće ricotte u zdjelu.

    U ocijeđenu ricottu dodaj jaja, svježe naribani parmezan, nasjeckani bosiljak, sol, papar i naribani češnjak te miješaj dok ne dobiješ potpuno glatku i ujednačenu smjesu. Dodaj krušne mrvice i miješaj dok se ne sjedini. (Ovisno o konzistenciji ricotte, smjesa može biti mekana, ali trebala bi se moći oblikovati u kuglice koje drže oblik. Ako ne, dodaj još krušnih mrvica, po 1/4 šalice odjednom, prema potrebi.)


  2. Oblikuj smjesu u 24 kuglice (oko 2 žlice svake) i stavi ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavi u hladnjak, nepokrivene, na 1 sat.


UMAK OD RAJČICE
Sastojci
  • Češnjak 4 režanj
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Chilli pahuljice 0,25 žličica
  • Pelati iz konzerve 800 g
  • Listići svježeg bosiljka 1 šalica
  • Voda 0,50 šalica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Stavi češnjak, ulje i ljuskice čili paprike u malu tavu na srednje nisku vatru. Kada češnjak počne cvrčati, smanji vatru na nisku. Kuhaj, povremeno miješajući, dok češnjak ne omekša, 10-12 minuta.

    Makni tavu s vatre i vilicom zgnječi češnjak. Prebaci smjesu češnjaka u veliki lonac i dodaj rajčice, bosiljak, vodu i sol. Pusti da krčka na srednje jakoj vatri. Kuhaj uz povremeno miješanje dok se lagano ne zgusne, 12-15 minuta, po potrebi smanjujući vatru da spriječiš ključanje.


  2. Promiješaj umak i odmah dodaj polpete u umak koji lagano krčka. Pokrij i smanji vatru na nisku. Kuhaj, povremeno lagano tresući lonac dok okruglice ne omekšaju i budu potpuno kuhane, 12-15 minuta. Makni s vatre.


  3. Posluži preliveno maslinovim uljem i posuto svježe naribanim parmezanom. Ukrasi listićima bosiljka.


Polpete možeš oblikovati i ohladiti unaprijed, a umak skuhati dan ranije – savršeno rješenje za opuštene večere ili druženja s obitelji i prijateljima.

 

Ako više voliš meso, može i ovako...

Možda vas zanima... Mesne okruglice u domaćem umaku od rajčice iz pećnice Kolumne Možda vas zanima... Najbolje mesne okruglice u umaku od rajčice Kolumne mesne-okruglice Možda vas zanima... Posve drugačije pikantne mesne okruglice Špajza Možda vas zanima... Mesne okruglice na deset genijalnih načina Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:54 16. Siječanj 2025.

    Fino mljac 😋