Recepti Vegeterijansko 16. siječnja 2025.

Okruglice od ricotte u umaku od rajčice

Vegetarijansko
30 MIN
60 MIN
4
JEDNOSTAVNO
okruglice od ricotte u umaku od rajčice
Okruglice od ricotte u umaku od rajčice
foto: Mariamou/Pinterest
Nježne okruglice od ricotte i parmezana uronjene u pikantni umak od rajčice… Zvuči kao savršena utjeha u hladne dane, zar ne?

Ako voliš spoj kremaste teksture i bogatih mediteranskih okusa, okruglice od ricotte postat će tvoje novo omiljeno jelo. Ovo vegetarijansko remek-djelo donosi savršenu harmoniju okusa: nježne okruglice od ricotte, parmezana i svježeg bosiljka prožimaju se s pikantnim umakom od rajčice, stvarajući jelo kojem je teško odoljeti.

Možda vas zanima... Evo što sve možeš napraviti s ricottom... Špajza

Ove okruglice nisu idealne samo za ljubitelje talijanske kuhinje, već i za sve koji traže ukusnu i kreativnu alternativu mesnim okruglicama.

Kombinacija ricotte, prirodno kremastog sira s blagim okusom, i aromatičnog parmezana uz dodatak svježeg bosiljka, ljute papričice i češnjaka čini svaku kuglicu eksplozijom okusa. Naravno, okus i ljutinu umaka možeš prilagoditi svome ukusu uz više češnjaka ili začina po želji.

 | Author: Shutterstock Ricotta foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Okruglice od ricotte u umaku od rajčice
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
OKRUGLICE OD RICOTTE
Sastojci
  • Ricotta 450 g
  • Jaje 2 kom
  • Parmezan 125 g
  • Listići svježeg bosiljka 0,50 šalica
  • Sol 1,50 žličica
  • Crni papar 0,50 žličica
  • Češnjak 2 režanj
  • Krušne mrvice 1,25 šalica
Postupak
  1. Ako je ricotta vodenasta, stavi je na nekoliko slojeva papirnatih ručnika i raširi u ravnomjeran sloj te stavi još papirnatih ručnika na vrh. Lagano pritisni ricottu da ukloniš višak vlage.

    Ukloni i baci gornji sloj papirnatih ručnika. Podigni papirnati ručnik za rubove i prebaci ricottu u veliku zdjelu, koristeći ručnik da istreseš preostale komadiće ricotte u zdjelu.

    U ocijeđenu ricottu dodaj jaja, svježe naribani parmezan, nasjeckani bosiljak, sol, papar i naribani češnjak te miješaj dok ne dobiješ potpuno glatku i ujednačenu smjesu. Dodaj krušne mrvice i miješaj dok se ne sjedini. (Ovisno o konzistenciji ricotte, smjesa može biti mekana, ali trebala bi se moći oblikovati u kuglice koje drže oblik. Ako ne, dodaj još krušnih mrvica, po 1/4 šalice odjednom, prema potrebi.)


  2. Oblikuj smjesu u 24 kuglice (oko 2 žlice svake) i stavi ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavi u hladnjak, nepokrivene, na 1 sat.


UMAK OD RAJČICE
Sastojci
  • Češnjak 4 režanj
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Chilli pahuljice 0,25 žličica
  • Pelati iz konzerve 800 g
  • Listići svježeg bosiljka 1 šalica
  • Voda 0,50 šalica
  • Sol 0,50 žličica
Postupak
  1. Stavi češnjak, ulje i ljuskice čili paprike u malu tavu na srednje nisku vatru. Kada češnjak počne cvrčati, smanji vatru na nisku. Kuhaj, povremeno miješajući, dok češnjak ne omekša, 10-12 minuta.

    Makni tavu s vatre i vilicom zgnječi češnjak. Prebaci smjesu češnjaka u veliki lonac i dodaj rajčice, bosiljak, vodu i sol. Pusti da krčka na srednje jakoj vatri. Kuhaj uz povremeno miješanje dok se lagano ne zgusne, 12-15 minuta, po potrebi smanjujući vatru da spriječiš ključanje.


  2. Promiješaj umak i odmah dodaj polpete u umak koji lagano krčka. Pokrij i smanji vatru na nisku. Kuhaj, povremeno lagano tresući lonac dok okruglice ne omekšaju i budu potpuno kuhane, 12-15 minuta. Makni s vatre.


  3. Posluži preliveno maslinovim uljem i posuto svježe naribanim parmezanom. Ukrasi listićima bosiljka.


Polpete možeš oblikovati i ohladiti unaprijed, a umak skuhati dan ranije – savršeno rješenje za opuštene večere ili druženja s obitelji i prijateljima.

 

Ako više voliš meso, može i ovako...

Možda vas zanima... Mesne okruglice u domaćem umaku od rajčice iz pećnice Kolumne Možda vas zanima... Najbolje mesne okruglice u umaku od rajčice Kolumne mesne-okruglice Možda vas zanima... Posve drugačije pikantne mesne okruglice Špajza Možda vas zanima... Mesne okruglice na deset genijalnih načina Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:54 16. Siječanj 2025.

    Fino mljac 😋