Nježne okruglice od ricotte i parmezana uronjene u pikantni umak od rajčice… Zvuči kao savršena utjeha u hladne dane, zar ne?
Ako voliš spoj kremaste teksture i bogatih mediteranskih okusa, okruglice od ricotte postat će tvoje novo omiljeno jelo. Ovo vegetarijansko remek-djelo donosi savršenu harmoniju okusa: nježne okruglice od ricotte, parmezana i svježeg bosiljka prožimaju se s pikantnim umakom od rajčice, stvarajući jelo kojem je teško odoljeti.
Ove okruglice nisu idealne samo za ljubitelje talijanske kuhinje, već i za sve koji traže ukusnu i kreativnu alternativu mesnim okruglicama.
Kombinacija ricotte, prirodno kremastog sira s blagim okusom, i aromatičnog parmezana uz dodatak svježeg bosiljka, ljute papričice i češnjaka čini svaku kuglicu eksplozijom okusa. Naravno, okus i ljutinu umaka možeš prilagoditi svome ukusu uz više češnjaka ili začina po želji.
Ricotta
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Okruglice od ricotte u umaku od rajčice
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
OKRUGLICE OD RICOTTE
Sastojci
Ricotta
450
g
Jaje
2
kom
Parmezan
125
g
Listići svježeg bosiljka
0,50
šalica
Sol
1,50
žličica
Crni papar
0,50
žličica
Češnjak
2
režanj
Krušne mrvice
1,25
šalica
Postupak
Ako je ricotta vodenasta, stavi je na nekoliko slojeva papirnatih ručnika i raširi u ravnomjeran sloj te stavi još papirnatih ručnika na vrh. Lagano pritisni ricottu da ukloniš višak vlage.
Ukloni i baci gornji sloj papirnatih ručnika. Podigni papirnati ručnik za rubove i prebaci ricottu u veliku zdjelu, koristeći ručnik da istreseš preostale komadiće ricotte u zdjelu.
U ocijeđenu ricottu dodaj jaja, svježe naribani parmezan, nasjeckani bosiljak, sol, papar i naribani češnjak te miješaj dok ne dobiješ potpuno glatku i ujednačenu smjesu. Dodaj krušne mrvice i miješaj dok se ne sjedini. (Ovisno o konzistenciji ricotte, smjesa može biti mekana, ali trebala bi se moći oblikovati u kuglice koje drže oblik. Ako ne, dodaj još krušnih mrvica, po 1/4 šalice odjednom, prema potrebi.)
Oblikuj smjesu u 24 kuglice (oko 2 žlice svake) i stavi ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Stavi u hladnjak, nepokrivene, na 1 sat.
UMAK OD RAJČICE
Sastojci
Češnjak
4
režanj
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Chilli pahuljice
0,25
žličica
Pelati iz konzerve
800
g
Listići svježeg bosiljka
1
šalica
Voda
0,50
šalica
Sol
0,50
žličica
Postupak
Stavi češnjak, ulje i ljuskice čili paprike u malu tavu na srednje nisku vatru. Kada češnjak počne cvrčati, smanji vatru na nisku. Kuhaj, povremeno miješajući, dok češnjak ne omekša, 10-12 minuta.
Makni tavu s vatre i vilicom zgnječi češnjak. Prebaci smjesu češnjaka u veliki lonac i dodaj rajčice, bosiljak, vodu i sol. Pusti da krčka na srednje jakoj vatri. Kuhaj uz povremeno miješanje dok se lagano ne zgusne, 12-15 minuta, po potrebi smanjujući vatru da spriječiš ključanje.
Promiješaj umak i odmah dodaj polpete u umak koji lagano krčka. Pokrij i smanji vatru na nisku. Kuhaj, povremeno lagano tresući lonac dok okruglice ne omekšaju i budu potpuno kuhane, 12-15 minuta. Makni s vatre.
Polpete možeš oblikovati i ohladiti unaprijed, a umak skuhati dan ranije – savršeno rješenje za opuštene večere ili druženja s obitelji i prijateljima.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.