Taman u sezoni kuhanja domaće pasirane rajčice.
Sastojci za mesne okruglice:
- 500 gr miješanog mljevenog mesa
- 2 žličice senfa
- 50ak gr špeka, sitno sjeckanog
- 1 jaje
- pola šalice krušnih mrvica
- pola šalice mlijeka
- 1 žlica sitno sjeckanog luka ( odvojite od potrebnog za umak )
- list peršina
- ružmarin
- sol
- papar
- chili ( po želji )
Umak od rajčice:
- 500ml pasirane rajčice ili 800gr sjeckane
- 200ml temeljca ili vode
- 1 veći luk
- 1 naribana mrkva
- 2 češnja češnjaka
- nekoliko sušenih rajčica ( po želji )
- nekoliko cherry rajčica
- 1 - 2 žličice šećera ( da izbjegnete kiselinu )
- sol
- papar
- bosiljak
- timijan ( po želji, može i list peršina )
Priprema:
- Za početak obavite svo sjeckanje i pripremanje.
- Zatim pripremite mesne okruglice. Krušnim mrvicama dodajte mlijeko, na ovaj način čete spriječiti da vam meso bude suho.U zdjelu stavite meso, dodajte ostale sastojke i dobro izmiješajte. Kada ste dobili jednoličnu smjesu formirajte kuglice željene veličine.
- Na vruću tavu stavite malo maslinovog ulja i hvataljkom poslažite mesne okruglice. Pazite da ne pretrpate tavu. Kada se zarumene sa obje strane, prebacite ih na tanjur i ostavite sa strane dok pripremate umak.
- U istu tavu ubacite nasjeckani luk, pirjajte ga, kada postane staklast dodajte naribanu mrkvu i pirjajte. Kada su luk i mrkva omekšali protisnite češnjak i kratko popržite da pusti miris, zatim dodajte pasiranu rajčicu i temeljac / vodu. Po želi dodajte sušene rajčice da pojačaju okus. Ja sam dodala i nekoliko cherry rajčica.
- Dodajte šećer i soli i papra po želji, kao i ostale začine. Ostavite da se kratko pirja. Kada je pri kraju ubacite u umak mesne okruglice. Neka se krčkaju neko vrijeme kako bi se okusi proželi.
Poslužite uz špagete ili kremastu palentu.
Mateju možete pratiti na njezinom blogu #uvijekgladna i Instagram profilu.
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastrozvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)