Recepti 14. lipnja 2019.

Bolognese - znaš li kako se zapravo sprema talijanski klasik?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jes li znala da varijanti ovog umaka ima koliko ima i vrsta pizza? Svatko ga voli na drugačiji način, a mi ti donosimo recept za ovaj klasik kako ga pripremju Talijani.

Planetarno popularni umak bolognese jedan je od najpoznatijih talijanskih klasika i iako je originalna verzija znatno drukčija od današnjeg omiljenog jela, gotovo svaka varijanta ovog umaka instantno stvara zazubice.

 

Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice Recepti

 

Ne zna se pouzdano kako je nastao, no prvi dokumentirani recept umaka temeljenog na mesu (ragu) koji se poslužuje uz tjesteninu pripisuje se Pellegrinu Artusiju. Trenutačno postoji onoliko verzija umaka bolognese koliko ima i vrsta pizza - gotovo bezbroj.

Kad je umak gotov, prema običaju u Bologni, možeš dodati vrhnje. Posluži uz fettuccine ili tagliatelle.

 

Možda vas zanima... Brzinski ručak: Tjestenina alla Genovese Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 300 g mljevenog mesa (junetine ili govedine)
  • 150 g pancete
  • 50 g mrkve
  • 50 g celera
  • 50 g luka
  • 300 g pasirane rajčice
  • 150 ml vina
  • 100 ml mlijeka 
  • ulje maslinovo
  • svježi peršin
  • parmezan
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Na maslinovu ulju prži slaninu dok ne počne otpuštati masnoću pritom pazeći da ne zagori. 
  2. Dodaj povrće i pirjaj lagano miješajući sve dok luk ne postane staklast.
  3. Umiješaj meso i pirjaj dok ne poprimi boju.
  4. Dodaj umak od rajčice, podlij vinom i dobro promiješaj. 
  5. Polagano ulijevaj mlijeko. 
  6. Začini solju i paprom, pokrij posudu te kuhajte na laganoj vatri dva, tri sata. 
  7. Povremeno promiješaj te dodaj još mlijeka ako primijetiš da se meso počelo sušiti.
  8. Na kraju pospi svježim peršinom i parmezanom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.