Recepti 8575 prikaza 14. lipnja 2019.

Bolognese - znate li kako se zapravo sprema talijanski klasik?

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da varijanti ovog umaka ima koliko ima i vrsta pizza? Svatko ga voli na drugačiji način, a mi vam donosimo recept za ovaj klasik kako ga pripremju Talijani.

Planetarno popularni umak bolognese jedan je od najpoznatijih talijanskih klasika i iako je originalna verzija znatno drukčija od današnjeg omiljenog jela, gotovo svaka varijanta ovog umaka instantno stvara zazubice.

 

Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice Recepti

 

Ne zna se pouzdano kako je nastao, no prvi dokumentirani recept umaka temeljenog na mesu (ragu) koji se poslužuje uz tjesteninu pripisuje se Pellegrinu Artusiju. Trenutačno postoji onoliko verzija umaka bolognese koliko ima i vrsta pizza - gotovo bezbroj.

Kad je umak gotov, prema običaju u Bologni, možete dodati vrhnje. Poslužite uz fettuccine ili tagliatelle.

 

Možda vas zanima... Brzinski ručak: Tjestenina alla Genovese Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 300 g mljevenog mesa (junetine ili govedine)
  • 150 g pancete
  • 50 g mrkve
  • 50 g celera
  • 50 g luka
  • 300 g pasirane rajčice
  • 150 ml vina
  • 100 ml mlijeka 
  • ulje maslinovo
  • svježi peršin
  • parmezan
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Na maslinovu ulju pržite slaninu dok ne počne otpuštati masnoću pritom pazeći da ne zagori. 
  2. Dodajte povrće i pirjajte lagano miješajući sve dok luk ne postane staklast.
  3. Umiješajte meso i pirjajte dok ne poprimi boju.
  4. Dodajte umak od rajčice, podlijte vinom i dobro promiješajte. 
  5. Polagano ulijevajte mlijeko. 
  6. Začinite solju i paprom, pokrijte posudu te kuhajte na laganoj vatri dva, tri sata. 
  7. Povremeno promiješajte te dodajte još mlijeka ako primijetite da se meso počelo sušiti.
  8. Na kraju pospite svježim peršinom i parmezanom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.