Kolumne 17. siječnja 2018.

Prevarite nepce: Lažni bolognese bez mesa

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad netko spomene bolonjez, svi znaju o čemu se radi, a špagete s tim umakom volimo odmalena.

U posljednje vrijeme sve češće čujem da mnogi izbjegavaju bolonjez jer ne znaju kakvo je meso u njemu i je li tu ubačeno nešto što ne bi trebalo biti, a kako sam sama češće za veggie varijante nego one mesne i meso mi nije potrebno baš svakog dana, danas vam predlažem jednu novu inačicu poznatog jela: lažni bolonjez, kako sam ga nazvala, zapravo je varijanta istog umaka, no umjesto mesa tu je leća.
 

Možda vas zanima... Zagrijte se uz fino varivo od poriluka, ječma i leće Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Ostalo vam je poznato: mrkva, celer, luk, češnjak, pelati, temeljac i fini mediteranski začini. Naravno, uz parmezan. I ne bojte se da vas ovakav bolonjez neće zasititi kao onaj mesni – vjerujte, zbilja hoće! Ja sam ovog puta radi fine arome ubacila još i malo crvene rog paprike, no originalni recept ne sadrži papriku pa je izbor na vama.

 

Možda vas zanima... Hummus - domaći namaz od slanutka na moj način Kolumne

 

Usput, evo par zanimljivosti o valjda najpoznatijem umaku za tjesteninu: iako se zove bolognese, zapravo ne potječe iz talijanske Bologne kako se najčešće misli, već iz pokrajine Imola koja je u blizini Bologne. Osim toga, u Italiji se niti ne zove bolognese, već ragu, a iako ga mi najčešće jedemo sa špagetima, negdje sam pročitala da Talijani to zapravo ne čine, već bolonjez poslužuju Tagliatellama, širokim rezancima.

Ja sam ga ovog puta, iz navike, ipak poslužila sa špagetima, no možete ga poslužiti uz neku tjesteninu po vašem izboru, čak i uz rižu, kuskus ili slično, ili ovim umakom možete, primjerice, puniti tikvice ili patlidžane pa ih zapeći u pećnici.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci za dvije osobe:

  • manja glavica luka (ili pola veće glavice)
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • korijen celera
  • pola jedne crvene rog paprike
  • 1 šalica leće (zelene ili smeđe, koristila sam šalicu zapremine 150 ml)
  • kocka za juhu
  • 150 ml vode, plus voda za kuhanje leće
  • 1 konzerva pelata ili pasirane rajčice
  • bosiljak, peršin (količina po želji)
  • parmezan za posluživanje

Postupak:

  1. Leću stavite kuhati u vodu, 20-30 minuta ili po uputama na vrećici.
  2. Luk nasjeckajte na sitno i dinstajte ga na maslinovom ulju.
  3. Dodajte na sitne kockice nasjeckanu crvenu rog papriku i dinstajte još malo.
  4. Kad paprika malo omekša, dodajte naribanu mrkvu i celer, sve pomiješajte i dodajte protisnuti ili na sitno nasjeckan češnjak.
  5. Nakon par minuta dodajte skuhanu leću, promiješajte a zatim dodajte pelate ili pasiranu rajčicu i kuhajte.
  6. Posolite i popaprite po želji.
  7. Moj je umak zbog leće bio dosta gust, a kako bih ga malo razrijedila, u oko 150 ml ključale vode sam otopila dio kocke za juhu i time podlila ovaj lažni bolonjez i još malo kuhala do željene gustoće.
  8. Na kraju začiniti bosiljkom i peršinom. Umak poslužiti uz špagete ili neku drugu tjesteninu po želji i posuti parmezanom.

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   
 

Možda vas zanima... Sasvim drugačiji: Keksići s lavandom i ružmarinom Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.