Kolumne 21. studenoga 2017.

Hummus - domaći namaz od slanutka na moj način

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Gledajući stare fotografije na mobitelu, prisjetila sam se jednog ručka s prijateljima u Berlinu. Prijateljica koja živi u Berlinu odvela me u jedan baš jako fora orijentalni restoran na krovu nebodera s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad. Između ostalog, naručile smo hummus koji su nam poslužili – na tri kata i u tri boje.

Jedan je bio klasični hummus, drugi žarko žuti s curryjem, a treći boje ciklame zbog dodane cikle. Poslužili su ga, naravno, s prefinim arapskim ravnim kruščićima s kojima se ovaj ukusni namaz i inače jede. 
 

butternut hummus Možda vas zanima... Namaz koji obožavamo: Hummus od butternut tikve None


Ja sam se ovog puta kod kuće odlučila napraviti klasičnu verziju hummusa, ali idući put ću ga zasigurno začiniti nečim dodatnim, primjerice, curryjem. I ovaj sam se put u žurbi odlučila za bržu verziju pa nisam koristila suhi slanutak kojeg je prethodno potrebno namakati i dugo kuhati, nego onaj već skuhani iz konzerve.

Što je liptauer namaz i kako ga pripremiti? 

Napomena! Ja sam svoj hummus radila bez tahini paste jer ju u tom trenutku nisam imala, i ipak je ispao fini. 🙂 No u originalu je tahini pasta važan sastojak. Nju možete kupiti u trgovini ili ju napraviti sami – od sezama i maslinovog ulja. 

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski



Pa evo što vam je za ukusni namaz hummus potrebno:

  • 1 konzerva slanutka
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka (ako volite jači okus češnjaka, slobodno stavite i više, ja nisam ljubitelj)
  • otprilike 3-4 žlice limunovog soka
  • po potrebi 1-2 žlice vode
  • žličica soli
  • malo crvene paprike (obične ili dimljene, po ukusu)
  • svježi peršin ili svježi korijander za dekoraciju
  • 2 žlice tahini paste

Priprema:

  1. Štapnim mikserom izmiksajte kuhani slanutak. Smjesa će biti dosta tvrda na početku pa je potrebno žličicom odvojiti slanutak sa stijenki posude i miksera.
  2. Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, posolite i popaprite. Ako imate tahini pastu, dodajte i nju, a zatim štapnim mikserom ponovno sve izmiješajte dok smjesa ne postane glatka. Ako vam se čini pregusta, slobodno dodajte još maslinovog ulja. 
  3. Pospite svježim peršinom ili svježim korijanderom i još par kapi maslinova ulja.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

*Ja sam ovog puta samoinicijativno u hummus dodala još jedan začin – mljevenu dimljenu crvenu papriku. Okus i miris su odlični! 

*Poslužite uz arapski kruh – neku vrstu pita kruha. U nekom od idućih postova ću pisati i o izradi takvog kruha pa će recept biti potpun. Naravno, u nedostatku takvog kruha, hummus je ukusan i kao namaz uz bilo kakav drugi kruh kojeg imate, ili kao ‘dip’ uz neko povrće ili krekere.

 

Možda vas zanima... Pita kruh - prozračni džepići vole piletinu i falafel Recepti

 

Savjet! Ako ga ne potrošite isti dan, hummus spremite u staklenku u hladnjak. Tako može stajati nekoliko dana, bez da se pokvari.

Želite li uživati u više Tihaninih slanih i slatkih jela, posjetite njezin blog Strawberry Soup, Instagram profil i Facebook stranicu. 
 

Možda vas zanima... Zagrijte se uz fino varivo od poriluka, ječma i leće Kolumne


Dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kia 15:15 09. Prosinac 2018.

    Sve pet,ali te ne definirane mjere ...jedna konzerva,jedna šalica omg!!!!