Jedan je bio klasični hummus, drugi žarko žuti s curryjem, a treći boje ciklame zbog dodane cikle. Poslužili su ga, naravno, s prefinim arapskim ravnim kruščićima s kojima se ovaj ukusni namaz i inače jede.
Ja sam se ovog puta kod kuće odlučila napraviti klasičnu verziju hummusa, ali idući put ću ga zasigurno začiniti nečim dodatnim, primjerice, curryjem. I ovaj sam se put u žurbi odlučila za bržu verziju pa nisam koristila suhi slanutak kojeg je prethodno potrebno namakati i dugo kuhati, nego onaj već skuhani iz konzerve.
Što je liptauer namaz i kako ga pripremiti?
Napomena! Ja sam svoj hummus radila bez tahini paste jer ju u tom trenutku nisam imala, i ipak je ispao fini. 🙂 No u originalu je tahini pasta važan sastojak. Nju možete kupiti u trgovini ili ju napraviti sami – od sezama i maslinovog ulja.
Pa evo što vam je za ukusni namaz hummus potrebno:
- 1 konzerva slanutka
- 6 žlica maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka (ako volite jači okus češnjaka, slobodno stavite i više, ja nisam ljubitelj)
- otprilike 3-4 žlice limunovog soka
- po potrebi 1-2 žlice vode
- žličica soli
- malo crvene paprike (obične ili dimljene, po ukusu)
- svježi peršin ili svježi korijander za dekoraciju
- 2 žlice tahini paste
Priprema:
- Štapnim mikserom izmiksajte kuhani slanutak. Smjesa će biti dosta tvrda na početku pa je potrebno žličicom odvojiti slanutak sa stijenki posude i miksera.
- Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, posolite i popaprite. Ako imate tahini pastu, dodajte i nju, a zatim štapnim mikserom ponovno sve izmiješajte dok smjesa ne postane glatka. Ako vam se čini pregusta, slobodno dodajte još maslinovog ulja.
- Pospite svježim peršinom ili svježim korijanderom i još par kapi maslinova ulja.
*Ja sam ovog puta samoinicijativno u hummus dodala još jedan začin – mljevenu dimljenu crvenu papriku. Okus i miris su odlični!
*Poslužite uz arapski kruh – neku vrstu pita kruha. U nekom od idućih postova ću pisati i o izradi takvog kruha pa će recept biti potpun. Naravno, u nedostatku takvog kruha, hummus je ukusan i kao namaz uz bilo kakav drugi kruh kojeg imate, ili kao ‘dip’ uz neko povrće ili krekere.
Savjet! Ako ga ne potrošite isti dan, hummus spremite u staklenku u hladnjak. Tako može stajati nekoliko dana, bez da se pokvari.
Želite li uživati u više Tihaninih slanih i slatkih jela, posjetite njezin blog Strawberry Soup, Instagram profil i Facebook stranicu.
Dobar tek!