Kolumne 13. studenoga 2017.

Zagrijte se uz fino varivo od poriluka, ječma i leće

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Čim su se temperature spustile, ja sam navalila na kuhanje juhica i finih toplih variva. Mogla bih jesti variva skoro svaki dan!

Tradicionalno se u variva uvijek dodaje neki komad mesa, no meni je taj komad mesa uz fino varivo nekako uvijek bio višak. U posljednje vrijeme variva ne radim čak niti s krumpirom, kako bi mogla ostati za idući dan (krumpir ne treba podgrijavati!), ali sam zato sve više počela koristiti ječam ili ječmenu kašu u varivima (a ponekad ječmenu kašu kuham na sličan način kao što se kuha rižoto, i zbilja je fina, no o tome u nekom drugom receptu.

 

Možda vas zanima... Jesenski rižoto s bundevom i bukovačama Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Uvijek volim proučiti neku namirnicu koju često koristim u svojim jelima, pa evo ponešto i o ječmu. Svi ste sigurno čuli za ričet: upravo to je jedno od tradicionalnih domaćih jela pripremljenih od ječmene kaše, graha i suhog mesa.

Super stvar s tom ječmenom kašom je što odlično zgušnjava jelo, daje mu fin okus, a i prilično je zasitna, pa je baš zato jako pogodna za variva. U nekim se trgovinama može kupiti i vrećici na kojoj piše ječmena kaša, dok na nekim vrećicama piše samo ‘ječam’.

Uvijek sam se pitala koja je razlika jer zapravo, zrnca izgledaju gotovo isto. Malo istražujući dok sam pisala ovaj post, pročitala sam da je razlika u stupnju obrade. Naime, ječmena kaša kuha se kraće od samog ječma jer ima mekaniju strukturu. Kako se ječam za prehranu ljudi dobiva brušenjem i struganjem zrna između diskova, ako se tome doda nekoliko dodatnih brušenja, dobije se ječmena kaša. Brušenje je potrebno kako bi se sa zrna ječma skinule ljuskice.

 

Možda vas zanima... Najfiniji punjeni krumpiri s gljivama i pršutom Kolumne

 

Ne zaboravite ni hranjivu vrijednost i zdravstvenu korist ječma! I on je, baš kao i zobene pahuljice o kojima sam nedavno pisala, odličan borac protiv kolesterola jer sadrži puno nezasićenih masnih kiselina, pa je super izbor za one koji ne žele gladovati jer će vas ječam zasititi, a istovremeno nema onih loših masnoća te će vam pomoći u snižavanju kolesterola. Dobar je i za probavu, neće vam teško pasti na želudac. Kako je lako probavljiv, preporučuje se i onima koji imaju problema sa želucem, a i onima koji žele smršavjeti.

Osim kao dodatak varivima i juhama, ječam se koristi i za pripremu jela sličnih rižotima, kao i za slatka jela poput ječmene kaše s mlijekom/jogurtom/voćem/orašastim plodovima, a ječmeno brašno česta je zdrava zamjena za pšenično brašno. Jela od ječmene kaše možete kuhati kao glavna jela, ili pak kao nešto drugačiji i zdraviji prilog pečenju.

Na jednom od putovanja, ne sjećam se više gdje, vidjela sam da u kafiću poslužuju i ječmenu kavu! Imala je, doduše, nešto drugačiji okus nego kava na koju smo navikli i kakvu pijemo svakog jutra, osim toga, nema kofeina, ali vrijedi isprobati! 🙂

U nastavku pročitajte moj recept za varivo s ječmom, a želite li uživati u više Tihaninih slanih i slatkih jela, posjetite njezin blog Strawberry Soup, Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Jedna sasvim posebna priča o juhi od bundeve Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci:

  • 1 manji ili pola velikog poriluka
  • 1 šalica (zapremine 150 ml) ječma
  • pola šalice leće
  • 2 tikvice
  • 2 -3 mrkve
  • korijen peršina
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • oko 1 litra vode + kocka za juhu
  • sol, papar, kurkuma
  • 2-3 žlice maslinova ulja

Postupak:

  1. Sve sastojke nasjeckajte: luk na sitno, poriluk na trakice, mrkvu i korijen peršina na kolutiće, tikvicu na kockice ili polumjesece.
  2. Ječam stavite kuhati u vodu. Treba mu duže vremena, pa je dobro skuhati ga prije nego što ga dodate u varivo sa svim ostalim sastojcima. Ječam se kuha 40-ak minuta, no možete ga kuhati i malo manje, pa ga onda dodati u varivo i u njemu kuhati još neko vrijeme, a možete ga skuhati do kraja i dodati u varivo na samom kraju.
  3. U posebnom loncu zakuhajte vodu u kojoj otopite kocku za juhu. Time ćete zalijevati povrće i u tome kuhati varivo.
  4. Luk popržite na maslinovom ulju.
  5. Dodajte nasjeckani korijen peršina i mrkvu i prodinstajte zajedno.
  6. Dodajte protisnuti ili na sitno nasjeckani češnjak i još malo popržite, a zatim podlijte s malo prethodno pripremljenog temeljca iz koraka 3.
  7. Malo kuhajte pa dodajte još temeljca.
  8. Zatim dodajte leću i još malo kuhajte, po potrebi zalijevajte s još vode.
  9. Posolite više puta po malo tijekom kuhanja i probajte je li dovoljno slano.
  10. Popaprite po ukusu.
  11. Dodajte žličicu ili dvije kurkume (kurkumu gotovo uvijek dodajem u variva jer im daje lijepu žutu boju, a ne mijenja okus. Osim toga, brojne su ljekovite prednosti kurkume pa je idealno dodati ju baš u variva! Poznato je da djeluje protuupalno, a pročitala sam da ima i antikancerogena svojstva pa zbilja nema razloga za ne uvrstiti kurkumu u svakodnevnu prehranu!)
  12. Tikvice i poriluk ne traže dugo kuhanje pa je njih dobro dodati 10-ak minuta prije kraja kuhanja.
  13. Na samom kraju dodajte već kuhani ječam i sve zajedno još malo prokuhajte. Po potrebi još začinite.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.