Recepti 23. siječnja 2023.

Liptauer - sirni namaz koji obožavamo!

Liptauer
Liptauer - omiljeni pikantni sirni namaz foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sirni namaz liptauer predstavlja pravu rapsodiju okusa, a u nekoliko minuta možeš ga pripremiti kod kuće! Donosimo recept za pikantni liptauer koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca...

Liptauer je pikantni sirni namaz bogato začinjen mljevenom crvenom paprikom. Mjesto Liptov u sjevernoj Slovačkoj, dom je ovog poznatog namaza, koji je još za vrijeme Austro-ugarske monarhije krenuo osvajati svjetske kuhinje. 

Osnova svakog liptauera su svježi sir, mljevena crvena paprika, sol i maslac. Tradicionalno, liptauer se pripremao od bryndze sira - sira od ovčjeg mlijeka. Danas koristimo različite svježe sireve koje miješamo s kiselim vrhnjem, maslacem i sitno nasjeckanim vlascem. 

 

Možda vas zanima... Pašteta od puretine i leće - kad ti svi drugi namazi dosade... Recepti

 

Ono po čemu je Liptauer poznat je tipična crvenkasta boja za koju je zaslužna mljevena crvena paprika, a kuhari naglašavaju da je najvažnija upotreba mljevene paprike vrhunske kvalitete

Liptauer je moguće pripremiti u raznim kombinacijama - dodavanjem luka, češnjaka, senfa, kapara ili slanih srdela, peršina i kima. Liptauer se tradicionalno jede s raženim kruhom ili tostom, kao predjelo uz krekere i grisine ili kao nadjev za hladna povrtna jela. 

 

 | Author: Shutterstock Pikantni sirni namaz, foto: Shutterstock

Liptauer 

Sastojci:

  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g maslaca, omekšalog
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica senfa
  • 2 žličice slatke crvene paprike
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • 1 stručak vlasca
  • 1 režanj češnjaka
  • prstohvat soli
  • 1 srednje veliki kiseli krastavac
  • 1 žličica nasjeckanih i ocijeđenih kapara, po želji

 

Humus Možda vas zanima... Napravi humus, savršeno kremast namaz od slanutka Recepti

 

Priprema:

  1. Maslac dobro izradi vilicom dok ne postane kremast. Luk (ili vlasac) i češnjak nasjeckaj. 
  2. U izmiješani maslac dodaj svježi sir, nasjeckani luk i češnjak, žličicu senfa, prstohvat soli, pola žličice mljevenog kima te dvije žličice slatke mljevene paprike. Sve dobro izmiješaj vilicom ili žlicom. 
  3. Po želji, u ovaj bazni liptauer dodaj sitno sjeckani kiseli krastavac i nasjeckane kapare. Sve dobro izmiješaj
  4. Pripremljeni namaz stavi u hladnjak na barem jedan sat prije posluživanja. Ako ga planiraš poslužiti za doručak, možeš ga pripremiti večer unaprijed.

 

Možda vas zanima... Doručkuj slastan namaz od bučinih koštica Kolumne Možda vas zanima... Kremasti namaz od graha gotov je u trenu Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:00 23. Siječanj 2023.

    Njammy