Liptauer je pikantni sirni namaz bogato začinjen mljevenom crvenom paprikom. Mjesto Liptov u sjevernoj Slovačkoj, dom je ovog poznatog namaza, koji je još za vrijeme Austro-ugarske monarhije krenuo osvajati svjetske kuhinje.
Osnova svakog liptauera su svježi sir, mljevena crvena paprika, sol i maslac. Tradicionalno, liptauer se pripremao od bryndze sira - sira od ovčjeg mlijeka. Danas koristimo različite svježe sireve koje miješamo s kiselim vrhnjem, maslacem i sitno nasjeckanim vlascem.
Ono po čemu je Liptauer poznat je tipična crvenkasta boja za koju je zaslužna mljevena crvena paprika, a kuhari naglašavaju da je najvažnija upotreba mljevene paprike vrhunske kvalitete.
Liptauer je moguće pripremiti u raznim kombinacijama - dodavanjem luka, češnjaka, senfa, kapara ili slanih srdela, peršina i kima. Liptauer se tradicionalno jede s raženim kruhom ili tostom, kao predjelo uz krekere i grisine ili kao nadjev za hladna povrtna jela.
Liptauer
Sastojci:
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 100 g maslaca, omekšalog
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica senfa
- 2 žličice slatke crvene paprike
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1 stručak vlasca
- 1 režanj češnjaka
- prstohvat soli
- 1 srednje veliki kiseli krastavac
- 1 žličica nasjeckanih i ocijeđenih kapara, po želji
Priprema:
- Maslac dobro izradi vilicom dok ne postane kremast. Luk (ili vlasac) i češnjak nasjeckaj.
- U izmiješani maslac dodaj svježi sir, nasjeckani luk i češnjak, žličicu senfa, prstohvat soli, pola žličice mljevenog kima te dvije žličice slatke mljevene paprike. Sve dobro izmiješaj vilicom ili žlicom.
- Po želji, u ovaj bazni liptauer dodaj sitno sjeckani kiseli krastavac i nasjeckane kapare. Sve dobro izmiješaj
- Pripremljeni namaz stavi u hladnjak na barem jedan sat prije posluživanja. Ako ga planiraš poslužiti za doručak, možeš ga pripremiti večer unaprijed.