Puretina, leća, ljutika, prošek i korijander. Na prvu od nabrojenih sastojaka možda ni ne pomisliš točno što se to sprema. Zvuči tek kao niz sastojaka, možda za kakav umak. No, rezultat spoja ovih sastojaka može biti savršena pašteta od puretine i leće. Navedenim sastojcima možeš dodati i orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka koji će se sjajno složiti uz ovaj spoj okusa.
Pašteta će ti uvijek dobro doći, ali tu nema dileme. Možeš ju pojesti za brzinski doručak - naravno, ako je spremna već, možeš za večeru - i to će biti jedna vrlo dobra večera, ili kao snack uz čašu dobrog piva ili vina. Izvrsno će se složiti i uz tostirani kruh, krekere ili grisine. Osim tog, ako tražiš način kako klincima "podvaliti" nešto konkretno, pašteta je vrhunski odabir. Naravno, samo ova domaća.
Ako uz ovo pripremiš i vlastiti kruh, to će biti obrok bez mane!
Pašteta od puretine i leće
Sastojci:
- 55 g leće
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 kom ljutike
- 1 režnja češnjaka
- 450 g mljevene puretine
- 115 g pileće ili pureće jetre
- 3 žlice prošeka
- 30 g korijandra
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Leću stavi u lonac i prelij vodom pa pusti da zavrije. Kuhaj oko 45 minuta. Ocijedi i ostavi sa strane.
- Zagrij ulje na tavi pa preprži ljutiku i češnjak na umjerenoj vatri oko dvije minute.
- Smanji vatru te dodaj mljevenu puretinu i jetrica.
- Prži uz miješanje oko deset minuta. Ulij prošek, pusti da zavrije i ostavi smjesu da kuha oko dvije minute. Posoli i popapri.
- Prebaci smjesu u mikser, dodaj listove korijandra i skuhanu leću te miksaj dok ne dobiješ teksturu paštete.
- Sve sastojke možeš zdrobiti i vilicom.
- Ohladi u hladnjaku i posluži.