S obzirom na to da su više nego jednostavni za napraviti, odlučila sam ih na brzinu ispeći. Hrskavi, mirisni i drugačiji od okusa na koje smo navikli, ovi keksići skrivaju kombinaciju biljnog, cvjetnog i voćnog. Nisu preslatki pa će se sigurno svidjeti onima koji nisu preveliki ljubitelji šećera, a nekako su baš osvježavajući pa su odličan par šalici kave ili toplog čaja zimi, a savršeno se slažu s limunadom ljeti.
Možda na prvu pomisao zvuči neobično, ali lavanda i ružmarin zapravo se savršeno slažu i da, odlično funkcioniraju u keksima!
Kod ovih je keksića važan pravi omjer sastojaka, ali još je važnije da se tijesto dobro ohladi u frižideru prije rezanja i samog pečenja. Peku se zbilja kratko pa i to pojednostavljuje cijeli postupak. Za one koji žele, mogu preko njih staviti i glazuru od limuna i šećera. Ja sam ovog puta to preskočila.
Iako lavandu većina nas povezuje s onim mirisnim paketićima koje stavljamo u ormar ili pak s kozmetičkom industrijom, različitim sapunima, šamponima ili eteričnim uljima, ona je zapravo dosta česta i u kuhinji. Negdje sam pročitala da se lavanda kao začin koristila još u srednjem vijeku, a upotrebljavali su ju i za aromatiziranje vina (upravo mi padaju na pamet svakakve ideje koje zvuče fino).
Iako kod nas još nije toliko široko prihvaćena u kuhinjskoj upotrebi, sretna sam što ipak sve češće nailazim na recepte s lavandom, a po kafićima i slastičarnama mogu se često naći sladoledi i sokovi od lavande, što me posebno veseli. Ima cvjetni i osvježavajuć okus, a zapravo mi se čini da se lavanda više jede ‘kroz nos’, mirisom. 🙂
Okus lavande odlično se slaže s citrusima i nekim drugim voćem, a ovom prilikom vas podsjećam i na moju tortu od borovnice i lavande s kremom od mascarponea, kao i na sladoled od breskve i lavande.
Ako ste i vi voljni isprobati nešto malo drugačije, ovi keksići mediteranskog okusa pravi su izbor za početak jer su toliko jednostavni za napraviti, a sigurno će se svima svidjeti.
Sastojci za 40-ak keksića:
*(koristila sam šalicu od 150 ml)
- pola šalice šećera
- 1 žličica isjeckanog ružmarina
- 2-3 žličice cvjetova lavande
- 1-2 žličice naribane korice naranče
- 1 šalica maslaca sobne temperature
- 2 šalice brašna
- pola žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- jedno jaje
Postupak:
- Pomiješajte šećer, narančinu koricu, lavandu i ružmarin i sve stavite u blender ili sjeckalicu da se usitni i poveže.
- Maslac izradite mikserom, dodajte mu jaje pa još malo miksajte.
- Postupno dodajte mješavinu šećera, korice naranče, lavande i ružmarina i izradite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i prašak za pecivo.
- Postupno dodajte smjesu suhih sastojaka u prvu smjesu i miksajte dok ne dobijete lijepu smjesu za keksiće.
- Možete sve skupa staviti u frižider na par sati ili preko noći da se stisne pa rukama raditi kuglice i spljoštiti ih tako da dobijete keksiće, a možete i ovako kako sam ja ovog puta radila: smjesu za tijesto podijelite na dva jednaka dijela, a od svakog dijela napravite, nazovimo to, kobasice.
- Njih zatim umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na hlađenje. Ja sam ih ostavila preko noći i pekla idući dan, ali može i kraće.
- Tijesto izvadite iz frižidera, odmotajte iz folije i ‘kobasice’ od tijesta režite na debljinu od oko 1 do 1,5 centimetar. Od jedne takve kobase sam dobila 20-ak keksića, isto i od druge.
- Keksiće slažite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih desetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Dobar tek!