Kolumne 03. siječnja 2018.

Sasvim drugačiji: Keksići s lavandom i ružmarinom

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako nisu tipična blagdanska slastica, ovi su se aromatični keksići s lavandom, ružmarinom i narančinom koricom našli na mom popisu slastica ove godine. S obzirom na okuse, keksi donekle čak i prizivaju ljeto i miris mora i procvjetalog vrta, a s druge strane, opet se nekako savršeno uklapaju u zimski tanjur pun finih kolačića.

S obzirom na to da su više nego jednostavni za napraviti, odlučila sam ih na brzinu ispeći. Hrskavi, mirisni i drugačiji od okusa na koje smo navikli, ovi keksići skrivaju kombinaciju biljnog, cvjetnog i voćnog. Nisu preslatki pa će se sigurno svidjeti onima koji nisu preveliki ljubitelji šećera, a nekako su baš osvježavajući pa su odličan par šalici kave ili toplog čaja zimi, a savršeno se slažu s limunadom ljeti.

 

Možda vas zanima... Keksići s komadićima bijele čokolade, brusnicama i narančom Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Možda na prvu pomisao zvuči neobično, ali lavanda i ružmarin zapravo se savršeno slažu i da, odlično funkcioniraju u keksima!

Kod ovih je keksića važan pravi omjer sastojaka, ali još je važnije da se tijesto dobro ohladi u frižideru prije rezanja i samog pečenja. Peku se zbilja kratko pa i to pojednostavljuje cijeli postupak. Za one koji žele, mogu preko njih staviti i glazuru od limuna i šećera. Ja sam ovog puta to preskočila.

 

Možda vas zanima... Zimske radosti: Sočni brownies s kuhanim vinom Kolumne

 

Iako lavandu većina nas povezuje s onim mirisnim paketićima koje stavljamo u ormar ili pak s kozmetičkom industrijom, različitim sapunima, šamponima ili eteričnim uljima, ona je zapravo dosta česta i u kuhinji. Negdje sam pročitala da se lavanda kao začin koristila još u srednjem vijeku, a upotrebljavali su ju i za aromatiziranje vina (upravo mi padaju na pamet svakakve ideje koje zvuče fino).

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Iako kod nas još nije toliko široko prihvaćena u kuhinjskoj upotrebi, sretna sam što ipak sve češće nailazim na recepte s lavandom, a po kafićima i slastičarnama mogu se često naći sladoledi i sokovi od lavande, što me posebno veseli. Ima cvjetni i osvježavajuć okus, a zapravo mi se čini da se lavanda više jede ‘kroz nos’, mirisom. 🙂 

 

Možda vas zanima... Gingerbread man - kad mašta proradi... Kolumne



Okus lavande odlično se slaže s citrusima i nekim drugim voćem, a ovom prilikom vas podsjećam i na moju tortu od borovnice i lavande s kremom od mascarponea, kao i na sladoled od breskve i lavande.

Ako ste i vi voljni isprobati nešto malo drugačije, ovi keksići mediteranskog okusa pravi su izbor za početak jer su toliko jednostavni za napraviti, a sigurno će se svima svidjeti.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski


Sastojci za 40-ak keksića:
*(koristila sam šalicu od 150 ml)

  • pola šalice šećera
  • 1 žličica isjeckanog ružmarina
  • 2-3 žličice cvjetova lavande
  • 1-2 žličice naribane korice naranče
  • 1 šalica maslaca sobne temperature
  • 2 šalice brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • jedno jaje

Postupak:

  1. Pomiješajte šećer, narančinu koricu, lavandu i ružmarin i sve stavite u blender ili sjeckalicu da se usitni i poveže.
  2. Maslac izradite mikserom, dodajte mu jaje pa još malo miksajte.
  3. Postupno dodajte mješavinu šećera, korice naranče, lavande i ružmarina i izradite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i prašak za pecivo.
  5. Postupno dodajte smjesu suhih sastojaka u prvu smjesu i miksajte dok ne dobijete lijepu smjesu za keksiće.
  6. Možete sve skupa staviti u frižider na par sati ili preko noći da se stisne pa rukama raditi kuglice i spljoštiti ih tako da dobijete keksiće, a možete i ovako kako sam ja ovog puta radila: smjesu za tijesto podijelite na dva jednaka dijela, a od svakog dijela napravite, nazovimo to, kobasice.
  7. Njih zatim umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na hlađenje. Ja sam ih ostavila preko noći i pekla idući dan, ali može i kraće. 
  8. Tijesto izvadite iz frižidera, odmotajte iz folije i ‘kobasice’ od tijesta režite na debljinu od oko 1 do 1,5 centimetar. Od jedne takve kobase sam dobila 20-ak keksića, isto i od druge.
  9. Keksiće slažite u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite ih desetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   
 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.