Kolumne 22. prosinca 2017.

Zimske radosti: Sočni brownies s kuhanim vinom

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhanje s vinom i nije neka novost, ali moram priznati da do sada još nisam pekla kolače s vinom. Bilo je kombinacija s rumom i različitim likerima, ali ovo su moji prvi kolači s crnim vinom, i to još kuhanim!

Od hrpe recepata za tradicionalne božićne kolačiće, ja sam opet ispekla nešto novo što još dosad nismo probali, i čini mi se da nisam pogriješila.

 

Možda vas zanima... Keksići s komadićima bijele čokolade, brusnicama i narančom Kolumne

 

Čokolada i crno vino izvrsno se slažu, a posebno kad se tom vinu još dodaju klinčići i cimet, možda i malo naranče, i sve se skupa skuha u fini mirisni zimski napitak.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

S browniesima nikad nema greške, svi ih vole i uvijek dobro prolaze u društvu, ali dodajte im malo ‘pijanih’ suhih višanja i kuhanog vina, možda i malo badema, i imate nešto sasvim novo, pravi dekadentni božićni desert!

 

Možda vas zanima... Gingerbread man - kad mašta proradi... Kolumne

 

Okus vina najviše se osjeti baš u suhim višnjama koje se prethodno natapaju u tom kuhanom vinu, pa njih nikako nemojte izostaviti (ali ako ih nemate, upotrijebite i svježe višnje, ili one iz kompota, a možete koristiti i brusnice, bit će super!).

Rezultat ovog recepta mi se jako sviđa pa ga dijelim i s vama. Ovaj kolač možete napraviti brzo i jednostavno, a usput skuhajte malo više vina i opustite se uz koju šalicu i neki dobar božićni film s vašim najdražima.

 

Možda vas zanima... Američke palačinke s limunom i makom Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci:
*koristila sam šalicu zapremine 150 ml

  • šalica crnog vina
  • 4 klinčića
  • 1/3 žličice cimeta
  • pola šalice sušenih višanja (ili količina po želji)
  • 115 grama maslaca
  • 170 grama tamne čokolade
  • 3 jaja
  • 3/4 šalice šećera
  • pola šalice kakao praha (tamni, nezaslađeni)
  • šalica brašna
  • pola žličice soli
  • šaka sjeckanih badema (ili neka količina po vašoj želji i ukusu)
  • trećina žličice praška za pecivo

Postupak:

  1. Zagrijte vino s klinčićima i cimetom.
  2. Maknite s vatre i dodajte u njega sušene višnje.
  3. Ostavite ih 30-ak minuta u vinu.
  4. Maslac otopite na laganoj vatri.
  5. Maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu.
  6. Pustite da malo odstoji i počne se topiti, a onda sve dobro promiješajte da se napravi jednolična smjesa.
  7. Neka se malo prohladi, a onda smjesu čokolade i maslaca prebacite u veću posudu za miksanje.
  8. Dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog jaja mikserom izradite smjesu.
  9. Zatim dodajte šećer i miksajte. Umiješajte kakao prah i pomiješajte sve u jednoličnu smjesu.
  10. U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
  11. Tu smjesu polako umiješajte u smjesu s mokrim sastojcima – ručno, ne mikserom.
  12. Nemojte previše miješati, samo toliko da se svi sastojci prožmu i da se napravi jednolična smjesa.
  13. U smjesu za browniese dodajte vino tako što ćete ga procijediti, kako ne bi upali klinčići.
  14. Zatim odvojite klinčiće od suhih višanja; klinčiće izbacite, a višnje također pomiješajte sa smjesom za browniese.
  15. Dodajte nasjeckane bademe.
  16. Sve dobro izmiješajte.
  17. Pleh za pečenje namažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
  18. Smjesu za browniese izlijte u pleh i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta.
  19. Provjerite je li kolač gotov tako što ćete u sredinu zabosti čačkalicu. Ako izađe čista, browniesi su gotovi.
  20. Ohladite ih i izrežite i uživajte u kombinaciji ovih finih okusa!

 

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.