Od hrpe recepata za tradicionalne božićne kolačiće, ja sam opet ispekla nešto novo što još dosad nismo probali, i čini mi se da nisam pogriješila.
Čokolada i crno vino izvrsno se slažu, a posebno kad se tom vinu još dodaju klinčići i cimet, možda i malo naranče, i sve se skupa skuha u fini mirisni zimski napitak.
S browniesima nikad nema greške, svi ih vole i uvijek dobro prolaze u društvu, ali dodajte im malo ‘pijanih’ suhih višanja i kuhanog vina, možda i malo badema, i imate nešto sasvim novo, pravi dekadentni božićni desert!
Okus vina najviše se osjeti baš u suhim višnjama koje se prethodno natapaju u tom kuhanom vinu, pa njih nikako nemojte izostaviti (ali ako ih nemate, upotrijebite i svježe višnje, ili one iz kompota, a možete koristiti i brusnice, bit će super!).
Rezultat ovog recepta mi se jako sviđa pa ga dijelim i s vama. Ovaj kolač možete napraviti brzo i jednostavno, a usput skuhajte malo više vina i opustite se uz koju šalicu i neki dobar božićni film s vašim najdražima.
Sastojci:
*koristila sam šalicu zapremine 150 ml
- šalica crnog vina
- 4 klinčića
- 1/3 žličice cimeta
- pola šalice sušenih višanja (ili količina po želji)
- 115 grama maslaca
- 170 grama tamne čokolade
- 3 jaja
- 3/4 šalice šećera
- pola šalice kakao praha (tamni, nezaslađeni)
- šalica brašna
- pola žličice soli
- šaka sjeckanih badema (ili neka količina po vašoj želji i ukusu)
- trećina žličice praška za pecivo
Postupak:
- Zagrijte vino s klinčićima i cimetom.
- Maknite s vatre i dodajte u njega sušene višnje.
- Ostavite ih 30-ak minuta u vinu.
- Maslac otopite na laganoj vatri.
- Maknite s vatre i u njega dodajte čokoladu.
- Pustite da malo odstoji i počne se topiti, a onda sve dobro promiješajte da se napravi jednolična smjesa.
- Neka se malo prohladi, a onda smjesu čokolade i maslaca prebacite u veću posudu za miksanje.
- Dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon svakog jaja mikserom izradite smjesu.
- Zatim dodajte šećer i miksajte. Umiješajte kakao prah i pomiješajte sve u jednoličnu smjesu.
- U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
- Tu smjesu polako umiješajte u smjesu s mokrim sastojcima – ručno, ne mikserom.
- Nemojte previše miješati, samo toliko da se svi sastojci prožmu i da se napravi jednolična smjesa.
- U smjesu za browniese dodajte vino tako što ćete ga procijediti, kako ne bi upali klinčići.
- Zatim odvojite klinčiće od suhih višanja; klinčiće izbacite, a višnje također pomiješajte sa smjesom za browniese.
- Dodajte nasjeckane bademe.
- Sve dobro izmiješajte.
- Pleh za pečenje namažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
- Smjesu za browniese izlijte u pleh i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta.
- Provjerite je li kolač gotov tako što ćete u sredinu zabosti čačkalicu. Ako izađe čista, browniesi su gotovi.
- Ohladite ih i izrežite i uživajte u kombinaciji ovih finih okusa!
Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
U slast!