To je vjerojatno jedna od najpopularnijih vrsta keksa, a sigurno je i među najukusnijima, barem meni.
Istražila sam malo o čemu se točno radi. Keks s komadićima čokolade izumila je 1930. Ruth Wakefield, vlasnica jednog restorana u Massachusettsu. Jednog je dana vidjela da nema čokolade koju inače stavlja u kolače, a koja se u keksima rastopi i pomiješa s tijestom, pa je odlučila dodati komadiće Nestleove čokolade klasičnoj smjesi za kekse.
Ta se čokolada nije rastopila već je ostala u komadićima u keksu, a takvi su keksići odmah postali hit među posjetiteljima njezina restorana. To je zatim shvatio i Nestle i počeli su u svoje keksiće dodavati komadiće čokolade. Lansirali su ih na tržište 1939. i od Ruth otkupili prava na njezin recept.
Svoje keksiće s komadićima čokolade uvijek radim po ovom receptu jer volim ovakvu teksturu keksa. Ipak, ako želite nešto drugačiju teksturu, možete promijeniti omjer sastojaka po vlastitom izboru.
Moja božićna varijanta je ova s brusnicama, bijelom čokoladom i narančom, no po istom ovom receptu možete napraviti klasične chocolate chip cookies, s crnom ili bijelom čokoladom, kombinacijom obje ili s nekim orašastim plodovima.
Pripremiti i ispeći ove kekse zaista je jednostavno pa to mogu i početnici u kuhinji, a rezultat je fenomenalan!
Želite li uživati u više Tihaninih slanih i slatkih jela, posjetite njezin blog Strawberry Soup, Instagram profil i Facebook stranicu.
Sastojci za oko 44 komada keksića:
- 225 grama maslaca
- 250 grama šećera (ako imate i smeđi šećer, stavite pola od toga bijeli, a pola smeđi šećer. Ja sam ovaj put radila samo s bijelim jer smeđi nisam imala)
- 2 jaja
- 1 i pol žličica ekstrakta od vanilije
- 295 grama brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- pola žličice soli
- iscijeđeni sok od pola naranče
- naribana korica od pola naranče
- 100 grama brusnica
- 120 grama bijele čokolade izrezane na komadiće
Postupak:
- Maslac neka bude sobne temperature prije nego što ga izmiksate. Zatim u njega dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane mekana i pjenasta.
- Dodajte jaja, jedno po jedno i nakon svakog miksajte da se sve lijepo sjedini.
- Zatim dodajte ekstrakt vanilije, sok od naranče i naribanu koricu i sve sjedinite.
- U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu.
- Suhe sastojke postupno dodajte u prvu zdjelu i polako miksajte dok se sve ne sjedini.
- Na kraju dodajte brusnice i komadiće bijele čokolade i sve pomiješajte žlicom ili kuhačom, ručno, ne mikserom.
- Tijesto će ispasti dosta mekano pa je dobro staviti ga u frižider na oko sat vremena ili duže, ovisi koliko vremena imate.
- Pripremite pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
- Tijesto izvadite iz frižidera, uzmite malu žličicu (onu za kavu ili čaj) i njom vadite tijesto u male kuglice (ne trebaju biti savršene jer će se keksići ionako utrostručiti veličinu prije pečenja. Dakle, važno je da ih ne pravite prevelike u startu, a i da ostavite razmak na limu za pečenje tako da se ne zalijepe jedan za drugog prilikom pečenja).
- Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva deset minuta. Primijetit ćete da se keksići vrlo brzo rašire i povećaju, zato ih prije pečenja ne stavljajte preblizu jedan drugome.
- Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite keksiće da se ohlade. Odmah nakon pečenja bit će jako lagani i mekani pa pazite da se ne slome, ali nakon što se potpuno ohlade, bit će jako fini i hrskavi.
Savjet! Spremite ih u kutije za kekse, a tako mogu stajati u frižideru (nakon što se potpuno ohlade!).
U slast!