Kolumne 13. prosinca 2017.

Keksići s komadićima bijele čokolade, brusnicama i narančom

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi keksi s komadićima bijele čokolade, brusnicama i narančom prava su blagdanska poslastica. Kombinacija tih okusa baš mi je nekako praznična i božićna pa njih uvijek biram za svoj blagdanski stol, dok tijekom godine pečem klasične ‘chocolate chip cookies’ ili američke kekse s komadićima čokolade.

To je vjerojatno jedna od najpopularnijih vrsta keksa, a sigurno je i među najukusnijima, barem meni.

Istražila sam malo o čemu se točno radi. Keks s komadićima čokolade izumila je 1930. Ruth Wakefield, vlasnica jednog restorana u Massachusettsu. Jednog je dana vidjela da nema čokolade koju inače stavlja u kolače, a koja se u keksima rastopi i pomiješa s tijestom, pa je odlučila dodati komadiće Nestleove čokolade klasičnoj smjesi za kekse.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Ta se čokolada nije rastopila već je ostala u komadićima u keksu, a takvi su keksići odmah postali hit među posjetiteljima njezina restorana. To je zatim shvatio i Nestle i počeli su u svoje keksiće dodavati komadiće čokolade. Lansirali su ih na tržište 1939. i od Ruth otkupili prava na njezin recept.

Svoje keksiće s komadićima čokolade uvijek radim po ovom receptu jer volim ovakvu teksturu keksa. Ipak, ako želite nešto drugačiju teksturu, možete promijeniti omjer sastojaka po vlastitom izboru.

Moja božićna varijanta je ova s brusnicama, bijelom čokoladom i narančom, no po istom ovom receptu možete napraviti klasične chocolate chip cookies, s crnom ili bijelom čokoladom, kombinacijom obje ili s nekim orašastim plodovima.

Pripremiti i ispeći ove kekse zaista je jednostavno pa to mogu i početnici u kuhinji, a rezultat je fenomenalan

 

Možda vas zanima... Kraljica sezone: Pita od mandarina Kolumne

 

Želite li uživati u više Tihaninih slanih i slatkih jela, posjetite njezin blog Strawberry Soup, Instagram profil i Facebook stranicu.  

 

Možda vas zanima... Američke palačinke s limunom i makom Kolumne

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci za oko 44 komada keksića:

  • 225 grama maslaca
  • 250 grama šećera (ako imate i smeđi šećer, stavite pola od toga bijeli, a pola smeđi šećer. Ja sam ovaj put radila samo s bijelim jer smeđi nisam imala)
  • 2 jaja
  • 1 i pol žličica ekstrakta od vanilije
  • 295 grama brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • iscijeđeni sok od pola naranče
  • naribana korica od pola naranče
  • 100 grama brusnica
  • 120 grama bijele čokolade izrezane na komadiće

Postupak:

  1. Maslac neka bude sobne temperature prije nego što ga izmiksate. Zatim u njega dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane mekana i pjenasta.
  2. Dodajte jaja, jedno po jedno i nakon svakog miksajte da se sve lijepo sjedini.
  3. Zatim dodajte ekstrakt vanilije, sok od naranče i naribanu koricu i sve sjedinite.
  4. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, sol i sodu bikarbonu.
  5. Suhe sastojke postupno dodajte u prvu zdjelu i polako miksajte dok se sve ne sjedini.
  6. Na kraju dodajte brusnice i komadiće bijele čokolade i sve pomiješajte žlicom ili kuhačom, ručno, ne mikserom.
  7. Tijesto će ispasti dosta mekano pa je dobro staviti ga u frižider na oko sat vremena ili duže, ovisi koliko vremena imate.
  8. Pripremite pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
  9. Tijesto izvadite iz frižidera, uzmite malu žličicu (onu za kavu ili čaj) i njom vadite tijesto u male kuglice (ne trebaju biti savršene jer će se keksići ionako utrostručiti veličinu prije pečenja. Dakle, važno je da ih ne pravite prevelike u startu, a i da ostavite razmak na limu za pečenje tako da se ne zalijepe jedan za drugog prilikom pečenja).
  10. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva deset minuta. Primijetit ćete da se keksići vrlo brzo rašire i povećaju, zato ih prije pečenja ne stavljajte preblizu jedan drugome.
  11. Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite keksiće da se ohlade. Odmah nakon pečenja bit će jako lagani i mekani pa pazite da se ne slome, ali nakon što se potpuno ohlade, bit će jako fini i hrskavi.

Savjet! Spremite ih u kutije za kekse, a tako mogu stajati u frižideru (nakon što se potpuno ohlade!).

U slast!
 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tokanoki 13:02 15. Prosinac 2017.

    Recept je neprecizan. Treba jako istaknuti da se keksi peku u nekoliko tura jer se višestruko povečaju i raziđu po protvanu. Ukus je dobar, meni osobno preslatko i bez istaknutog okusa .