Kolumne 27. studenoga 2017.

Kraljica sezone: Pita od mandarina

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad sam prvi put pekla lemon meringue pie, oduševila me krema od limuna ili lemon curd, iako mi taj prvi put tijesto nikako nije uspjelo. Uopće ne znam kako je moguće zeznuti prhko tijesto za pite i tartove, ali ja sam to tada uspjela!

Po mnogim receptima se tijesto za ovakav tart najprije peče samo, a zatim se opet peče s kremom, pa još jednom s meringom. Možda je to razlog što je tijesto u mom prvom lemon meringue pie bilo tvrdo k’o kamen. Ma ozbiljno bi se nekoga moglo s njim dobro umlatiti!

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Idućom sam prilikom radila po svom, i od tada uvijek tako radim. Tijesto za tart više ne pečem u više navrata, već odmah dodam kremu/nadjev, i pečem cijeli kolač zajedno. Svaki put dobro ispadne, bilo da se radi o ovakvoj piti od limuna ili nekoj voćnoj piti, poput one od šljiva s rumom i cimetom.

Kad sam to utvrdila, još sam nekoliko puta radila lemon meringue pie, ali sam još neke stvari izmijenila. Kako nisam veliki ljubitelj meringe, ja na ovu pitu stavim običan šlag. Možda će netko reći da time uništavam kolač, ali jednostavno mi meringa nikad nije sjela.

Kako bilo, moj plan je bio napraviti tart s kremom od naranči i tijestom od čokolade, ali to će izgleda pričekati neku drugu priliku jer je od kupljenih 5 kilograma mandarina ostalo taman još toliko za kolač, tako da je moj tart bio onaj s mandarinama.

Obožavam okus mandarina pa sam mislila da bi ovakva krema bila baš super od njih, i nisam se prevarila! Kada ju radite s limunom, okus je jači jer je sam limun kiseliji i jači od mandarina, ali ovaj tart je zaista jednostavan, a jako ukusan kolač blagog okusa.

Super je stvar što vam za ovaj kolač ne trebaju neki posebni sastojci, većinu ionako imate kod kuće, a i priprema ne traje dugo!

Iskoristite još koji sunčani jesenski dan za ovaj sunčani kolač. Ako niste kao ja pa volite meringu, slobodno dodajte i nju na kremu!

 

Možda vas zanima... Američke palačinke s limunom i makom Kolumne

 

Želite li uživati u više Tihaninih slanih i slatkih jela, posjetite njezin blog Strawberry Soup, Instagram profil i Facebook stranicu.  

 

Možda vas zanima... Zagrijte se uz fino varivo od poriluka, ječma i leće Kolumne
 

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sastojci za tijesto:

  • 200 grama brašna
  • 100 grama maslaca
  • jedno jaje
  • 2-3 žlice limunovog soka
  • 2-3 žlice šećera u prahu
  • žličica naribane korice neprskanog limuna
  • prstohvat soli
     

Za nadjev će vam trebati:

  • 1 jaje
  • 3 žumanjka
  • 100 grama šećera
  • 250 ml soka od mandarina
  • naribana korica mandarina (po želji)
  • 25 grama maslaca

Postupak:

  1. U plastičnoj posudi pomiješajte brašno, prstohvat soli i šećer u prahu.
  2. Maslac nasjeckajte na kockice i dodajte brašnu.
  3. Prstima sve pomiješajte dok se ne napravi tijesto mrvičaste teksture.
  4. U posebnoj posuditi izmiješajte jaje. Dodajte ga prvoj smjesi.
  5. Dodajte i limunov sok, a za aromu kod ovakvih prhkih tijesta za kolače je dobro dodati i malo limunove korice.
  6. Zamijesite tijesto do kraja, ako je premekano, dodajte još malo brašna da se sve lijepo poveže.
  7. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

U međuvremenu pripremite kremu:

  1.  Iscijedite sok od mandarina i naribajte koricu.
  2. Pripremite dva lonca za kuhanje na pari. U donji zavrijte vodu, a u gornji stavite jaja, žumanjak, šećer, sok od mandarina i koricu. Sve pomiješajte.
  3. Kremu kuhajte na pari na srednje jakoj, nikako ne na prejakoj vatri. Potrebno je stalno miješati da se ne zalijepi za dno lonca u kojem se kuha, kao i da jaja u kremi ne postanu kajgana. Kuhati miješajući dok se ne zgusne – tekstura treba biti poput jogurta. Obično traje 10-ak minuta dok krema ne dobije željenu gustoću.
  4. Na samom kraju dodati maslac i još sve dobro promiješati. Pustiti da se malo prohladi.
  5. Kremu možete, ako želite, procijediti kroz gustu cjediljku kako ne bi bilo nimalo grudica ili korice od mandarine. Ostat će samo fina, glatka krema.

Pečenje:

  1. Tijesto izvaditi iz frižidera i razvaljati na lagano pobrašnjenoj podlozi.
  2. U posudu za pečenje rasporediti tijesto za tart, tako da ima i koricu okolo. Izbockati vilicom.
  3. Na tijesto rasporediti kremu od mandarina.Meni je ostalo još malo viška tijesta nakon što sam napravila koru za tart pa sam od njega izrezala nekoliko cvjetića za ukras i stavila ih gore na kremu.
  4. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, 40-ak minuta.
  5. Kolač poslužiti ohlađen.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.