Iz kuhinja celebrity chefova danas ti donosimo recept za jednostavnu i ukusnu carbonaru po uputama chefa Gennara Contalda. Ovaj talijanski kuhar čest je gost u video uradcima Jamieja Olivera koji na YouTubu ima serijal pod nazivom Talijanski specijaliteti. Tamo te čekaju slasni recepti za čiju pripremu nećeš trebati brdo namirnica niti mnogo vremena, a upravo takav je i ovaj!
„Samo šačica sastojaka čini fantastičnu carbonaru, a ako se pravilno napravi, ona postaje stvar opsesije", zaključio je Contaldo, a s tim ćeš se složiti i ti jednom kada ju pripremiš prema njegovim uputama!
Sastojci:
- 3 velika žumanjka
- 40 g parmezan
- 150 g pancete
- 200 g špageta
- 1 češanj češnjaka
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
- Stavi žumanjke u posudu, sitno naribaj parmezan, začini sve paprom, pa dobro promiješaj vilicom i stavi na jednu stranu.
- Odreži tvrdu kožu s pancete i ostavi ju sa strane, a zatim ostatak nasjeckaj na kockice ili trakice.
- Špagete skuhaj u velikoj zdjeli s kipućom slanom vodom dok ne postanu al dente.
- U međuvremenu, utrljaj kožu pancete, ako je imaš, po dnu srednje tave ili umjesto toga upotrijebite jedan žlicu ulja te ju zatim stavi na srednje jaku vatru.
- Oguli češnjak, zgnječi ga dlanom, dodaj ga u tavu i prži ga samog jednu minutu. Umiješaj pancetu, a zatim peci oko četiri minute.
- Izaberi i izvadi češnjak iz tave, a zatim, ostavljajući sa strane malo vode od kuhanja tjestenine, ocijedi i dodaj špagete. Dobro ih promiješaj po tavi kako bi sakupile sve okuse i mirise češnjaka i pancete, a zatim ih makni s vatre.
- Dodaj nekoliko kapljica vode od kuhanja i dobro ih promiješaj, začini paprom, a zatim ulij smjesu od jaja. Topla tava pomoći će u naumu da se jaje lagano skuha, umjesto da od njega nastane kajgana. Dobro promiješaj i dodaj još vode od kuhanja po želji.
- Posipaj parmezanom i ukrasi po želji.
U slast!