Ovo jelo je trendy, postoje razne verzije na TikToku, brzo se priprema, zdravo je i ukusno… Riječ je o zelenoj tjestenini, hranjivom obroku koji je odlično brzo rješenje za ručak ili večeru preko tjedna kad nemamo puno vremena za kuhanje, a želimo obrok pun hranjivih i zdravih namirnica.
Ako netko još nije shvatio, za ovo jelo nije nam potrebna tjestenina zelene boje, nego ona najobičnija, bez boje, ali nam treba puno zelenog povrća, svježeg ili zamrznutog (to ovisi i o godišnjem dobu u kojem se nalazimo!), od kojeg ćemo napraviti umak koji će jelu dati karakterističnu jarkozelenu boju. Od puno blanširanog zelenog povrća i mekog sira napravit ćemo sočan i kremast umak u kojem je obilje okusa, ali i vitamina C, kalija, proteina… Za ovaj recept bez grižnje savjesti možeš koristiti smrznuto povrće.
Šest jednostavnih koraka
Opis pripreme ovog jela donosimo u šest jednostavnih koraka - količine možeš prilagoditi svojim potrebama, a i za svaku namirnicu možeš pronaći neku zamjenu. Primjerice, ako želiš vegansku verziju umjesto sira možeš koristit veganski sir i nutritivni kvasac, a tjestenina naravno mora biti bez jaja.
Pa krenimo…
- Lonac pun vode pusti da zavrije. Sa strane pripremi ledenu kupku (zdjelu punu hladne vode i kockica leda).
- Vodu posoli pa dodaj šalicu zelenog povrća – svježeg ili smrznutog (brokule, graška, mahuna, mješavine zelenog povrća…). Pusti da se povrće kuha 30 do 60 sekundi te ga potom izvadi i odmah ubaci u ledenu kupku kako bi se brzo ohladilo te ne bi izgubilo svoju živu zelenu boju.
- Posoljenu vodu ponovno pusti da zavrije te dodaj tjesteninu (špagete, rezance, azijske rezance…) koju je najbolje skuhati prema uputama na pakiranju. Procijedi tjesteninu i sačuvaj vodu u kojoj se kuhala tjestenina.
- Dok se tjestenina kuha, iz ledene kupke izvadi povrće, dodaj ¼ šalice mekanog sira (ricotte, fete, krem sira, mascarponea…) i malo maslinova ulja i sve to dobro izmiksaj u blenderu. Posoli i popapri prema ukusu.
- Tjesteninu vrati u lonac (vodu smo ranije izlili), dodaj zeleni umak i malo vode od kuhanja tjestenine. Promiješaj i kuhaj 1-2 minute, dodaj još soli i papra prema ukusu.
- Posluži sa svježe naribanim parmezanom, svježe mljevenim paprom i pahuljicama čilija.
@plantyou Episode 1: Recession Recipes, Super Green Pasta #recipe #pasta #pastarecipe #pastarecipes #pastapastapasta #supergreenpasta #easyrecipe #cheaprecipe #budgetrecipe #plantbased #plantbasedrecipe #plantbaseddiet #plantbasedfood #healthyfood #healthydiet #healthyeating ♬ Back In Black - AC/DC
Miso pasta za umami okus
Ovaj zeleni umak možeš napraviti i tako da bude sličniji pestu, ako koristiš zeleno lisnato povrće poput špinata ili raštike te ih izblendaš s malo parmezana, maslinova ulja, češnjaka, orašastih plodova. Okus može postati i još kompleksniji ako u umak dodaš malo naribane limunove korice, a umami okus dobit ćeš ako u umaku ubaciš malo miso paste.
Odlični dodaci su i usitnjena jalapeño papričica, češnjak ili pak svježe začinsko bilje poput kopra, bosiljka, metvice… Malo hrskavosti ovom jelu možeš dodati ako ga pospeš prženim krušnim mrvicama, a možeš ga posuti i mikrobiljem za poseban estetski efekt, ali i dodatnu dozu zdravlja.
Od ostataka složi izvrsnu salatu
Ako ti slučajno ostane viška ove zelene tjestenine, od nje možeš drugi dan složiti odličnu salatu u koju možeš dodati još sirovog ii kuhanog povrća (u komadima, ne izblendanog), artičoke, šparoge, zelene masline ili pak slanutak. A možda i ti imaš neku odličnu ideju koje se mi nismo sjetili…
Kako bismo ovo jelo obogatili proteinima, možemo mu dodati konzervu kuhanih grahorica (graha, slanutka, leće). Ovo jelo izvrsno funkcionira kao glavno jelo u dane kada odmaramo od mesa, ali može biti i odličan prilog pečenoj piletini, ribi kuhanoj na pari ili kotletima pečenim na tavi.
U jedno smo sigurni, kad ga jednom probaš, ovo jelo ostat će zauvijek na tvom jelovniku!