Tikvice su apsolutni hit ljeta, ali su nerijetko na jelovniku i izvan sezone. Osim što su zaista ukusne, popularne su i zbog toga što se mogu poslužiti u svakom slijedu - od hladnog predjela do deserta.
Mogu se jesti sirove, kao zdravi snack ili u salati, koristiti u pripremi juhe, polpeta, sendviča i pizza, mogu se puniti, grilati, peći i pržiti. Odlična su baza za sočne biskvite i zamjena za tjesteninu... Popis načina pripremanja tikvica doista nema kraja!
Kako bismo svi što duže uživali u tikvicama, pripremili smo upute za odabir kvalitetnih primjeraka i skladištenje. Uz to, napokon ćemo odgovoriti na pitanje treba li tikvice čuvati u hladnjaku.
Punjene tikvice
Kako odabradti najbolje tikvice
Ako ne odabereš dobre tikvice na tržnici ili u supermarketu, sve ostalo pada u vodu. Biraj manje tikvice bez oštećenja i s tamno zelenom korom. Dobro je zapamtiti da bi trebala biti teža nego što izgleda.
Izbjegavaj velike tikvice jer su vjerojatno ubrane prekasno i mogle bi biti neugodne spužvaste teksture.
Kako najbolje skladištiti tikvice
Ako planiraš tikvice upotrijebiti u sljedeća 3 dana, možeš ih slobodno čuvati na sobnoj temperaturi. Ako imaš neke druge planove i želiš da potraju najmanje tjedan dana, morat ćeš pronaći dobru poziciju u hladnjaku.
Tikvice
Preporučujemo da tikvice staviš u papirnatu vrećicu kako bi cirkulirao zrak i odložiš ih u ladicu predviđenu za voće i povrće. Naravno, nemoj ih stisnuti uz namirnice koje su već (opasno) zrele ili oštećene. Svakako izbjegni plastične vrećice sa zatvaračem jer će nedostatak zraka znatno utjecati na kvalitetu.
Naravno, tikvice možeš blanširati, odmah potopiti u ledenu vodu, ocijediti i zamrznuti. Rok trajanja ćeš tako produljiti na 3 mjeseca. Odaberi opciju koja ti odgovara!
Isprobaj ove genijalne, slatke i slane, recepte s tikvicama: