Recepti 16. lipnja 2018.

Kako napraviti domaći slatki kruh od tikvica

kruh
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim u glavnom jelu ili kao prilog, tikvice svoje mjesto u zadnje vrijeme často nalaze i u receptima za kolače, kruh

Ovaj mirisni kruh hrskave korice i citrusnog okusa nikog neće ostaviti ravnodušnim. Punoća okusa i njegova rahlost, spretno je sakrila da su tikvice njegov glavni sastojak. Napravite ga, ni mrvice neće ostati nakon njega.

 

Možda vas zanima... Savršeni snack: Rolice od tikvice i sira Recepti

 

popečci Možda vas zanima... Harmonija okusa: Popečci s tikvicama i graškom Recepti

 

Potrebno vam je:

Za kruh:

  • 3 šalice naribane tikvice
  • 2 šalice šećera maslac (za podmazivanje)
  • 2 šalice (240 g) brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice đumbira
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 3 žličice maka
  • 1 žličica nasjeckanog đumbira
  • 3 jaja
  • naribana korica 2 limuna
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 šalica maslinovog ulja

Za glazuru:

  • 1/4 šalice limunova soka
  • 1 šalica štaub-šećera

 Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte naribane tikvice s 1/4 šalice šećera i ostavite da se ocijedi tekućina iz tikvica.
  2. Kalup lagano premažite s maslacem i stavite papir za pečenje da viri preko rubova. U drugu zdijelu zajedno pomiješajte brašno, sol, đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, mak i nasjeckani đumbir. U posebnu zdjelu pomiješajte ostatak šećer (1 1/3 šalice), jaja, limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro izmiksajte.
  3. Pomoću spatule, suhe sastojke dodajte mokrima i lagano miješajte dok se ne sjedini.
  4. Sada dodajte iscijeđene tikvice i sve lagano miješajte dok se ne smjesaa ne sjedini. Tijesto ulijte ulijte u kaplut i pecite oko 70 minuta, dok nožić ili čačkalica ne izađe čista.
  5. Ostavite da se kruh hladi oko 20 minuta. Napravite glazuru od limuna. Zajedno umutite sok od limuna i štaud šećer dok smjesa ne postane glatka. Glazuru prelijte preko kruha. Kad se sve ohladi, narežite na komade i uživajte u slatkim zalogajima.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.