gastro postao
Osim u glavnom jelu ili kao prilog, tikvice svoje mjesto u zadnje vrijeme često nalaze i u receptima za kolače, kruh
Ovaj mirisni kruh hrskave korice i citrusnog okusa nikog neće ostaviti ravnodušnim. Punoća okusa i njegova rahlost te sočnost koju mu daje upravo ovo ljetno povrće, spretno je sakrila da su tikvice njegov glavni sastojak. Napravite ga, ni mrvice neće ostati nakon njega.
Slatki kruh od tikvica
Sastojci - za kruh:
- 3 šalice naribane tikvice (šalica zapremine 250 ml)
- 2 šalice šećera
- maslac (za namastiti kalup)
- 2 šalice (240 g) brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 3 žličice maka
- 1 žličica nasjeckanog svježeg đumbira
- 3 jaja
- naribana korica 2 limuna
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica maslinovog ulja
Sastojci - za glazuru:
- 1/4 šalice limunova soka
- 1 šalica šećera u prahu
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješaj naribane tikvice sa 1/4 šalice šećera i ostavi da se ocijedi tekućina iz tikvica.
- Kalup lagano premaži maslacem i stavi papir za pečenje da viri preko rubova. U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, mak i nasjeckani đumbir. U posebnu zdjelu pomiješaj ostatak šećera (1 1/3 šalice), jaja, limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro izmiksaj.
- Pomoću špatule suhe sastojke dodaj mokrima i lagano miješaj dok se ne sjedini.
- Dodaj ocijeđene tikvice i sve lagano miješaj dok se ne smjesa ne sjedini. Tijesto ulij u kalup i peci oko 55 minuta, dok nožić ili čačkalica ne izađe čista.
- Ostavi da se kruh hladi oko 20 minuta. Napravi glazuru od limuna. Pomiješaj sok od limuna i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka. Glazuru prelij preko kruha. Kad se sve ohladi, nareži na komade i uživaj u slatkim zalogajima.
Isprobaj i ove recepte s tikvicama...