gastro postao
Osim u glavnom jelu ili kao prilog, tikvice svoje mjesto u zadnje vrijeme často nalaze i u receptima za kolače, kruh
Ovaj mirisni kruh hrskave korice i citrusnog okusa nikog neće ostaviti ravnodušnim. Punoća okusa i njegova rahlost, spretno je sakrila da su tikvice njegov glavni sastojak. Napravite ga, ni mrvice neće ostati nakon njega.
Potrebno vam je:
Za kruh:
- 3 šalice naribane tikvice
- 2 šalice šećera maslac (za podmazivanje)
- 2 šalice (240 g) brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice đumbira
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 3 žličice maka
- 1 žličica nasjeckanog đumbira
- 3 jaja
- naribana korica 2 limuna
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica maslinovog ulja
Za glazuru:
- 1/4 šalice limunova soka
- 1 šalica štaub-šećera
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte naribane tikvice s 1/4 šalice šećera i ostavite da se ocijedi tekućina iz tikvica.
- Kalup lagano premažite s maslacem i stavite papir za pečenje da viri preko rubova. U drugu zdijelu zajedno pomiješajte brašno, sol, đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, mak i nasjeckani đumbir. U posebnu zdjelu pomiješajte ostatak šećer (1 1/3 šalice), jaja, limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro izmiksajte.
- Pomoću spatule, suhe sastojke dodajte mokrima i lagano miješajte dok se ne sjedini.
- Sada dodajte iscijeđene tikvice i sve lagano miješajte dok se ne smjesaa ne sjedini. Tijesto ulijte ulijte u kaplut i pecite oko 70 minuta, dok nožić ili čačkalica ne izađe čista.
- Ostavite da se kruh hladi oko 20 minuta. Napravite glazuru od limuna. Zajedno umutite sok od limuna i štaud šećer dok smjesa ne postane glatka. Glazuru prelijte preko kruha. Kad se sve ohladi, narežite na komade i uživajte u slatkim zalogajima.