gastro postao
Osim u glavnom jelu ili kao prilog, tikvice svoje mjesto u zadnje vrijeme često nalaze i u receptima za kolače, kruh
Ovaj mirisni kruh hrskave korice i citrusnog okusa nikog neće ostaviti ravnodušnim. Punoća okusa i njegova rahlost te sočnost koju mu daje upravo ovo ljetno povrće, spretno je sakrila da su tikvice njegov glavni sastojak. Napravite ga, ni mrvice neće ostati nakon njega.
Tikvice i limun
Slatki kruh od tikvica
Sastojci - za kruh:
- 3 šalice naribane tikvice (šalica zapremine 250 ml)
- 2 šalice šećera
- maslac (za namastiti kalup)
- 2 šalice (240 g) brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 3 žličice maka
- 1 žličica nasjeckanog svježeg đumbira
- 3 jaja
- naribana korica 2 limuna
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica maslinovog ulja
Sastojci - za glazuru:
- 1/4 šalice limunova soka
- 1 šalica šećera u prahu
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješaj naribane tikvice sa 1/4 šalice šećera i ostavi da se ocijedi tekućina iz tikvica.
- Kalup lagano premaži maslacem i stavi papir za pečenje da viri preko rubova. U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, mak i nasjeckani đumbir. U posebnu zdjelu pomiješaj ostatak šećera (1 1/3 šalice), jaja, limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro izmiksaj.
- Pomoću špatule suhe sastojke dodaj mokrima i lagano miješaj dok se ne sjedini.
- Dodaj ocijeđene tikvice i sve lagano miješaj dok se ne smjesa ne sjedini. Tijesto ulij u kalup i peci oko 55 minuta, dok nožić ili čačkalica ne izađe čista.
- Ostavi da se kruh hladi oko 20 minuta. Napravi glazuru od limuna. Pomiješaj sok od limuna i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka. Glazuru prelij preko kruha. Kad se sve ohladi, nareži na komade i uživaj u slatkim zalogajima.
Tikvice
Isprobaj i ove recepte s tikvicama...