Recepti 26. lipnja 2023.

Kako napraviti domaći slatki kruh od tikvica

kruh
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim u glavnom jelu ili kao prilog, tikvice svoje mjesto u zadnje vrijeme često nalaze i u receptima za kolače, kruh

Ovaj mirisni kruh hrskave korice i citrusnog okusa nikog neće ostaviti ravnodušnim. Punoća okusa i njegova rahlost te sočnost koju mu daje upravo ovo ljetno povrće, spretno je sakrila da su tikvice njegov glavni sastojak. Napravite ga, ni mrvice neće ostati nakon njega.

 

Možda vas zanima... Savršeni snack: Rolice od tikvice i sira Recepti

 

 | Author: Mikhail Nilov/Pexels Tikvice i limun foto: Mikhail Nilov/Pexels

Slatki kruh od tikvica

Sastojci - za kruh:

  • 3 šalice naribane tikvice (šalica zapremine 250 ml)
  • 2 šalice šećera
  • maslac (za namastiti kalup)
  • 2 šalice (240 g) brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 3 žličice maka
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg đumbira
  • 3 jaja
  • naribana korica 2 limuna
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 šalica maslinovog ulja

Sastojci - za glazuru:

  • 1/4 šalice limunova soka
  • 1 šalica šećera u prahu

 

Lažni pomfrit od tikvica Možda vas zanima... Ukusna prevara: Lažni pomfrit od tikvica Recepti

 

 Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješaj naribane tikvice sa 1/4 šalice šećera i ostavi da se ocijedi tekućina iz tikvica.
  2. Kalup lagano premaži maslacem i stavi papir za pečenje da viri preko rubova. U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, đumbir, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić, mak i nasjeckani đumbir. U posebnu zdjelu pomiješaj ostatak šećera (1 1/3 šalice), jaja, limunov sok i ekstrakt vanilije i dobro izmiksaj.
  3. Pomoću špatule suhe sastojke dodaj mokrima i lagano miješaj dok se ne sjedini.
  4. Dodaj ocijeđene tikvice i sve lagano miješaj dok se ne smjesa ne sjedini. Tijesto ulij u kalup i peci oko 55 minuta, dok nožić ili čačkalica ne izađe čista.
  5. Ostavi da se kruh hladi oko 20 minuta. Napravi glazuru od limuna. Pomiješaj sok od limuna i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka. Glazuru prelij preko kruha. Kad se sve ohladi, nareži na komade i uživaj u slatkim zalogajima.

Tikvice | Author: CA Creative/Unsplash Tikvice foto: CA Creative/Unsplash

 

Isprobaj i ove recepte s tikvicama...

 

 

popečci Možda vas zanima... Harmonija okusa: Popečci s tikvicama i graškom Recepti Možda vas zanima... Razveseli nepce pitom od tikvica i feta sira Recepti Možda vas zanima... Lažne štrudlice s tikvicama pravi su ljetni hit Kolumne Polpete od tikvica iz pećnice Možda vas zanima... Brze i lagane polpete od tikvica iz pećnice Kolumne Špageti od tikvica s pestom Možda vas zanima... ŠPAGETI OD TIKVICA: Kako ih pripremiti? Recepti

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.