Ovaj sočni kolač s tikvicama i komadićima čokolade postat će tvoj novi slatki favorit!
Tikvice su zvijezde ljetnih vrtova i volimo ih na sve načine. Ipak, ponekad nam ponestane gastro inspiracije. Rješenje? Preobrazi ih u nevjerojatni čokoladni desert! Ovaj kolač kombinira klasični okus kruha od tikvica s bogatim komadićima čokolade, stvarajući savršeno balansiranu poslasticu.
Sočnost i nježnost + okus i raskoš
Tikvice daju sočnost i nježnost, a komadići čokolade su zaslužni za punoću okusa i raskoš. Da stvar bude bolja, premazivanje bogatom čokoladnom glazurom podiže ovaj kolač na potpuno novu razinu.
Možeš ga ispeći do jedan dan unaprijed, ohladiti, zamotati u plastičnu foliju i čuvati na sobnoj temperaturi.
Naribaj tikvice na krupni ribež
foto: Peggy & Marco Lachmann-Anke
Čokoladne "suze"
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Glazuru možeš pripremiti do 3 dana unaprijed i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prije nanošenja, pusti da glazura odstoji na sobnoj temperaturi 15-30 minuta kako bi omekšala i postala lako razmaziva (ako je još uvijek malo tvrda, možeš je kratko umutiti pjenjačom).
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladni kolač s tikvicama
15 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jaje
3
kom
Mlaćenica
125
ml
Suncokretovo ulje
2,50
žlica
Brašno
2
šalica
Soda bikarbona
1
žličica
Prašak za pecivo
1
žličica
Cimet
1
žličica
Suncokretovo ulje
250
ml
Smeđi šećer
0,75
šalica
Šećer
0,75
šalica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Sol
0,75
žličica
Tikvice
450
g
Čokolada - komadići
1
šalica
Maslac
8
žlica
Sol
0,12
žličica
Šećer u prahu
1,75
šalica
Kakao prah
0,25
šalica
Mlijeko
2
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
Stavi 3 velika jaja i mlaćenicu u srednju zdjelu. Pusti ih da odstoje i dođu na sobnu temperaturu.
U međuvremenu, ugrij pećnicu na 165°C i postavi rešetku u sredinu pećnice. Obloži kalup za pečenje (23x33 cm) papirom za pečenje tako da papir visi preko 2dugačka ruba, jer ćeš kasnije lakše izvaditi kolač. Lagano namaži papir i kalup uljem.
U velikoj zdjeli pomiješaj 2 šalice brašna, 1 žličicu sode bikarbone, 1 žličicu praška za pecivo i 1 žličicu cimeta.
U zdjelu s jajima i mlaćenicom dodaj ulje, 3/4 šalice smeđeg šećera, 3/4 šalice bijelog šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije i 3/4 žličice soli. Miksaj dok smjesa ne postane glatka i svijetla.
Naribaj 450 g tikvica na velike rupe ribeža. Polovicu naribanih tikvica stavi na čistu kuhinjsku krpu i stisni iznad sudopera kako bi izbacio što više tekućine.
Dodaj tikvice u smjesu s brašnom. Ponovi postupak s preostalim tikvicama. Promiješaj tikvice i smjesu brašna dok se ne sjedine i ne ostanu veliki grudice.
Prebaci smjesu šećera u smjesu s tikvicama i lagano promiješaj dok se sve ne sjedini. Dodaj 1 šalicu čokoladnih kapljica i ponovno promiješaj. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.
Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista, 50-55 minuta. Pusti da se kolač potpuno ohladi, oko 2 sata.
U međuvremenu, stavi maslac za glazuru u zdjelu miksera, pusti da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne omekša.
Izmiksaj dobro sve sastojke za glazuru - maslac. sol, šećer u prahu, kakao prah. mlijeko i ekstrakt vanilije. Glazuru premaži po ohlađenom kolaču.
Ostatke kolača pokrij i čuvaj u hladnjaku do 5 dana!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.