Recepti Desert 13. kolovoza 2024.

Čokoladni kolač s tikvicama? Probaj ga, navući ćeš se!

Desert
15 MIN
55 MIN
24
SREDNJE
Čokoladni kolač s tikvicama
Čokoladni kolač s tikvicama
foto: Rebeca G. Sendroiu
Ovaj sočni kolač s tikvicama i komadićima čokolade postat će tvoj novi slatki favorit!

Tikvice su zvijezde ljetnih vrtova i volimo ih na sve načine. Ipak, ponekad nam ponestane gastro inspiracije. Rješenje? Preobrazi ih u nevjerojatni čokoladni desert! Ovaj kolač kombinira klasični okus kruha od tikvica s bogatim komadićima čokolade, stvarajući savršeno balansiranu poslasticu.

Sočnost i nježnost + okus i raskoš

Tikvice daju sočnost i nježnost, a komadići čokolade su zaslužni za punoću okusa i raskoš. Da stvar bude bolja, premazivanje bogatom čokoladnom glazurom podiže ovaj kolač na potpuno novu razinu.

Možeš ga ispeći do jedan dan unaprijed, ohladiti, zamotati u plastičnu foliju i čuvati na sobnoj temperaturi.

Čokoladni kolač s tikvicama | Author: Peggy & Marco Lachmann-Anke Naribaj tikvice na krupni ribež foto: Peggy & Marco Lachmann-Anke  | Author: Maryam Sicard/Unsplash Čokoladne "suze" foto: Maryam Sicard/Unsplash

Glazuru možeš pripremiti do 3 dana unaprijed i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prije nanošenja, pusti da glazura odstoji na sobnoj temperaturi 15-30 minuta kako bi omekšala i postala lako razmaziva (ako je još uvijek malo tvrda, možeš je kratko umutiti pjenjačom).

Ne gasi ekran dok kuham

Čokoladni kolač s tikvicama
15 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Mlaćenica 125 ml
  • Suncokretovo ulje 2,50 žlica
  • Brašno 2 šalica
  • Soda bikarbona 1 žličica
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Cimet 1 žličica
  • Suncokretovo ulje 250 ml
  • Smeđi šećer 0,75 šalica
  • Šećer 0,75 šalica
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Sol 0,75 žličica
  • Tikvice 450 g
  • Čokolada - komadići 1 šalica
  • Maslac 8 žlica
  • Sol 0,12 žličica
  • Šećer u prahu 1,75 šalica
  • Kakao prah 0,25 šalica
  • Mlijeko 2 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. Stavi 3 velika jaja i mlaćenicu u srednju zdjelu. Pusti ih da odstoje i dođu na sobnu temperaturu.

    U međuvremenu, ugrij pećnicu na 165°C i postavi rešetku u sredinu pećnice. Obloži kalup za pečenje (23x33 cm) papirom za pečenje tako da papir visi preko 2dugačka ruba, jer ćeš kasnije lakše izvaditi kolač. Lagano namaži papir i kalup uljem.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj 2 šalice brašna, 1 žličicu sode bikarbone, 1 žličicu praška za pecivo i 1 žličicu cimeta.


  3. U zdjelu s jajima i mlaćenicom dodaj ulje, 3/4 šalice smeđeg šećera, 3/4 šalice bijelog šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije i 3/4 žličice soli. Miksaj dok smjesa ne postane glatka i svijetla.


  4. Naribaj 450 g tikvica na velike rupe ribeža. Polovicu naribanih tikvica stavi na čistu kuhinjsku krpu i stisni iznad sudopera kako bi izbacio što više tekućine.

    Dodaj tikvice u smjesu s brašnom. Ponovi postupak s preostalim tikvicama. Promiješaj tikvice i smjesu brašna dok se ne sjedine i ne ostanu veliki grudice.


  5. Prebaci smjesu šećera u smjesu s tikvicama i lagano promiješaj dok se sve ne sjedini. Dodaj 1 šalicu čokoladnih kapljica i ponovno promiješaj. Smjesu izlij u pripremljeni kalup i ravnomjerno rasporedi.


  6. Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista, 50-55 minuta. Pusti da se kolač potpuno ohladi, oko 2 sata.

    U međuvremenu, stavi maslac za glazuru u zdjelu miksera, pusti da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne omekša.

    Izmiksaj dobro sve sastojke za glazuru - maslac. sol, šećer u prahu, kakao prah. mlijeko i ekstrakt vanilije. Glazuru premaži po ohlađenom kolaču.


Ostatke kolača pokrij i čuvaj u hladnjaku do 5 dana!

I još malo o tikvicama...

Lažne štrudlice s tikvicama Možda vas zanima... Lažne štrudlice s tikvicama pravi su ljetni hit Recepti Uštipci s tikvicama Možda vas zanima... Uštipci s tikvicama - odlična grickalica za svaku priliku Recepti Možda vas zanima... Pet stvari koje trebate znati o tikvicama Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:46 13. Kolovoz 2024.

    Prekrasno